A fehér szalag

est.hu:
7/10
|
olvasói
7/10 (5)
Michael Haneke az erőszak kitartó kutatójaként (lásd: Benny videója, Furcsa játék, Farkasok ideje) ezúttal egy északnémet lutheránus faluba látogat, ahol közvetlenül az I. világháborút megelőző hónapokban rejtélyes dolgok történnek.
Az elszánt gonoszság szinte már tapinthatóan ott lappang mindenhol, majd alattomosan elkezd a felszínre törni – lépésről lépésre. Először egy aljas kis merénylet miatt a helyi orvos szenved lovasbalesetet, majd halálos szerencsétlenség történik a fűrészmalomban. Ezt követően mind gyakrabban esik bántódása a közösség egyre több tagjának: bántalmazzák az uradalom bárójának a fiát, a téli hidegben kitárják az ablakot egy csecsemőre, tűzeset történik a birtokon stb. Közben pedig ott vannak a tartós, megszokott kegyetlenségek, például a lelkész fasiszta nevelési elvei (a megalázás egyik módját jelző cím is erre utal). Ezt a komor összképet higgadt, letisztult, már-már szigorú fekete-fehér képek tárják elénk, és mindössze két derűsebb vonulat ellenpontozza: a tanító és egy fiatal lány bontakozó szerelme, illetve a lelkész és a legkisebb fia közti kapcsolat.
 
S habár minden jel arra vall, hogy szándékos gonosztettekről van szó, a Rejtély után ne is álmodjunk róla, hogy Haneke nem mutat újból fityiszt a nézőnek – ne legyünk hát nagyon csalódottak, ha a bűnügy megoldása ezúttal sem derül ki. De hogy ez mennyire nem zavar senkit (egy bizonyos körben legalábbis), azt példásan bizonyítják A fehér szalag díjai és jelölései az Arany Pálmától a Golden Globe-on keresztül az Oscar-nominációig. 
fürkész
2010.02.10
|
Das weisse Band
francia-német-olasz-osztrák filmdráma, 138 perc, 2009
Kisvárosi tabló egy északnémet kisvárosból, az első világháborút megelőző 15 hónap szokatlanul durva történéseit sorra véve. Arany Pálmával díjazott film a sógor mestertől.
Rendező:

Michael Haneke

Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2010. február 18.
(7 kép)


Film premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
Az ország egyik legismertebb MC-je bandájával és saját szerzeményeivel érkezik a Hajóra.
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
20:30
Hajmeresztő nap
amerikai vígjáték, 2015
21:00
Az ifjú farkasember
amerikai vígjáték, 1985
21:00
Amerikai Pite 3. - Az esküvő
amerikai romantikus vígjáték, 2003
21:00
A mestergyilkos
amerikai akciófilm, 2011
21:00
Gattaca
amerikai sci-fi, 1997
JÁTÉK!!! Ma kerül ki a lelőhelyekre a legújabb Pesti Est. Fotózkodj vele bárhol a városban, használd a #pestiestles hashtaget, és mi tuti megajándékozunk egy pesti program belépővel! . . . #jatek #nyeremenyjatek #játék #posztolj #szelfizzpestiesttel
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.