Varga Katalin balladája

est.hu:
9/10
|
olvasói
9/10 (18)
Egy fiatalasszony egy székely faluból egy szekéren elindul kisfiával. Azt állítja, a beteg nagymamához mennek, de a néző tudja, hogy a nőt, Varga Katalint férje űzte el (aki gyereküket fattyúnak, őt pedig kurvának nevezi), ...
...később pedig a rendőrség is keresni fogja. Még nem tudni pontosan, mi a célja, és miért történt vele mindez, de egyre több minden derül ki, míg a film egyik legerősebb jelenetében le nem leplezik a(z addig csak sejtett) teljes igazságot.
 
Peter Strickland alkotásának nagyon pontos a magyar címe. A sejtetés, a „balladai homály” és a tragikus, végzetszerű fordulatok is arra utalnak, hogy a mű egy ballada, filmen elbeszélve. S habár a Varga Katalin balladájának gyönyörűek a képei is, ezúttal a hangkulissza az, ami a legnagyobb hatással lehet ránk. Az időtlen hősöket megformáló erdélyi művészek gyönyörűen beszélnek, és hiteles minden szavukon kívül minden dal is, amit énekelnek (függetlenül attól, hogy a XXI. században járunk).
 
Ráadásul olyan magával ragadóan baljós kísérőzenét hallhatunk, ami elől ugyanúgy nincs menekvés, mint a hősöknek a rájuk kiszabott sorsuk elől. Nagyon jót tesz ezenkívül a filmnek, hogy az angol rendező nem kívülről, mint valami egzotikumhoz közelít az erdélyi tájhoz és emberekhez (ahogy tette azt például Tony Gatlif a Transylvaniában), hanem mintha jól ismerné minden mélységüket. Mindennek köszönhetően pedig hiába rajzolódik ki a cselekmény végére egy határozott tanulság, a Varga Katalin balladája egyszerűen túl szép és túl szomorú ahhoz, hogy ezzel foglalkozzunk. 
fürkész
2010.02.18
|
Katalin Varga
angol-magyar-román filmdráma, 82 perc, 2009
A férje által elűzött, falujában kiközösített Varga Katalin nekiindul a Kárpátoknak, hogy számon kérje gyermeke vér szerinti apját. Balladai erdélyi road-movie egy brit rendező agyából.
Forgalmazza: Filmklik Kft.
Bemutató: 2010. február 25.
(7 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.