Vidék a városban: Wekerle-telep

A XX. századi magyar művészet egyik merész alkotása a kispesti városrész. A Wekerle Sándor nevéhez köthető telep szociálpolitikai kísérletként oly sikeresen váltotta be a hozzá fűzött reményeket...
...hogy az anno munkás- és tisztviselőtelepnek szánt lakókörzetben mára igazi kitüntetést jelent helyinek lenni. A népi szecessziós építészetet a konstruktív, tiszta kompozíció ötvözi Kós Károly erdélyi motívumaival. A wekerlei séták hangulatáról a városban vidéki életformát tükröző, piciny házak tömött sorokba rendeződése s a kitárt spaletták sokszínűsége gondoskodik.
  
Hangulat 
 
Század eleji örökségünk központja a Kós Károly tér, a közepén parkkal, ahol mindig történik valami. A nyári gyerekzsivaj és a téli hóemberépítés között ősszel minden évben megrendezésre kerülnek a Wekerle-napok, ahol kulturális, művészeti és hagyományőrző programok várják a látogatókat.  
 
A négyzet alakú Wekerle-telep rafinériája, hogy minden út egyszer a főtérre vezet. Itt találjuk Koller Bácsi elegáns cukrászdáját, ahol biztosan kapunk egy finom házi készítésű süteményt vagy egy igazi krémes főzött fagylaltot. 
 
Koller Bácsi cukrászdája  
Bp. XIX., Kós Károly tér 3.  
T: 1-378-0563  
Ny: K-P: 7-19h, Sz-V: 10-19h 
kollerbacsi@freemail.hu
 
Persze jóból is megárt a sok, az édesség mellett fontos az egészség is, ezért a tér túloldalán levő Éléskamrában óriási bioétel- és italválaszték ajánl reforméletmódot s tudatos szemléletváltást. A személyes kapcsolatkialakítás jegyében, amiért a telep is épült, bővítik a szolgáltatást a tulajdonosok január közepén. Az új vega étteremben a húsmentes ételeken kívül előadásokkal, beszélgetésekkel gazdagodik a program, s természetgyógyászati fórumközpont fog működni. Ez lesz az első külkerületi régióban elhelyezkedő étterem, mely gondol a liszt-candida-laktóz érzékenyek speciális igényeire menüvel. Meglepetésnek tartogatják a leendőbeli séf személyét, akiről csak annyit árultak el, hogy híres ember lévén, számos gasztronómiai trükköt mutatott már egy kereskedelmi televízió főzőműsorában.  
 
Éléskamra Bio Bolt  
Bp. XIX., Kós Károly tér 12. 
Ny: H–P 9–19h, Sz 8–18h, V 8–16h 
T: 280-2831  
eleskamrabolt@gmail.hu
 
A polgári életérzés elengedhetetlen részeként hódolhatunk a borfogyasztás örömének a Szondi téren. A Wekerlei Bortárban nyugodtan válogathatsz, egy percre sem kell érezned a nagyvárosi zsongást, minden kérdésre értékes választ ad a boltos, aki kiváló borszakértő. Fábián, aki a nyitvatartási időn túl borügyeletet is tart, minőségi borturkálójában minden italhoz egyedi készítésű csokoládét kínál. Az eklektikus helyiségben pálinkás sárgabarack, diós-mazsolás birs és vörösboros ribizliízek, lekvárok ízharmóniája találkozik a testes, gyümölcsös vagy lágy borokkal. A Vinotéka zamatát a gigantikus bevásárlóközponti jelleg helyett a bolt emberi mérete adja. A népszerű borászatok mellett kisebb, ellenben kiváló borászok termékei mutatkoznak be, sokszor egyedi, ritka borok rejtőznek a rekeszekben, például a klasszikus zene mellett érlelt Lovasi Cabernet Savignon a Levendula Pincétől.  
 
Wekerle Bortár 
Bp. XIX., Szondi tér 4. 
Ny: H–P 12–20, Sz 8–18, V 9–12 óra 
T: 06-70-327-7580 
www.mywine.hu, www.borandmore.hu 
 
Ha szükségünk lenne egy-két finom falatra a vacsorához, vagy csak erre tévedtünk, érdemes benézni a „kispiacra”, ahol a wekerleiek örömére már kétszer rendeztek bolhapiacot is. Tavasszal is lesz új mütyürbazár, hisz nagy volt a siker, nem lehet kihagyni. A vásárlásnak álcázott beszélgetések folytatják a telep névadója által megkezdett hagyományt, mely szerint a 2, 3 és 4 lakásos földszintes, valamint 6, 8 és 12 lakásos kétszintes épületek tervezése nemcsak a telep arculata miatt fontos, hanem a társas kapcsolatok kialakulását is szolgálja.  
 
Piac 
Bp. XIX., Gutenberg tér 
T: 280-3041 
2010.01.11
|


Játék
Owen Wilson és Ed Helms testvérek, akik azzal a tudattal nőttek fel, hogy apjuk még egészen fiatal korukban meghalt. Mikor aztán megtudják, hogy ez egy nagy hazugság volt, felkerekednek, hogy megtalálják eltűnt felmenőjüket.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.