Kedvenc helyek

N'Dambi: Pink Elephant

olvasói
(0)
A kenyerét korábban Erykah Badu háttérvokalistájaként kereső N'Dambi lassan tíz éve építi saját szólókarrierjét. A klasszikus soul témákkal dolgozó új album ügyesen egyensúlyozik a gyenge és az erős, a különleges és a hétköznapi, illetve az érzékeny és a kiábrándult minőségei között, úgy, hogy általában mindegyikből képes kihozni a legtöbbet.
Érzelmekben és történésekben gazdag állat tehát a rózsaszín elefánt. A mesélő szerepkörében éneklő N'Dambi új albumán kimért, nyugodt és a múltat saját helyén kezelve tart távolságot a tartalom és saját maga között, még akkor is, ha az egyes dalokban előkerülő történések alapjait érezhetően személyes tapasztalások és megélt pillanatok adták.

Ez az ellentmondás teszi sajátos élménnyé a Pink Elephantot, ahogy az eseményeket és a tanulságokat kommunikáló énekben a nosztalgikus elmerengés és az elvárható kifakadások, elgyengülések helyén egy inkább objektív, a korábban történtek hiteles rekonstruálására törekvő, elfogulatlan karakter hangjai hallhatók.
 
Az mindenképpen az album erényei közé tartozik, hogy mindettől a lemez nem válik szürke híradóvá vagy unalmas elemzéssé, fura, de itt épp a leszabályzott érzelmesség miatt alakulhat ki komolyabb kötődés az anyag, de főleg N'Dambi felé.

A visszafogott tempóba, a saját erejével tisztában lévő, barátságos basszusmorgásába és a nyugodt figyelem kialakítását segítő, puha monotóniába illesztett számok vázolta környezetben a hallgató is aktív szereplővé válhat, és a mesélővel - ill. annak a műfajban megszokottnál hűvösebb, de szimpatikus előadásmódjával - együtt tekinthet a múlt egyes fejezeteire.
spéter
2010.01.28
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.