Csángó Bál

Budapest, Petőfi Rendezvényközpont, 2010. február 6.
A Kisebbségekért - Pro Minoritate Alapítvány és a Moldvahon Csángó Kulturális Közhasznú Egyesület egymással karöltve február 6-án immáron tizennegyedik alkalommal rendezi meg a tradicionális Csángó Bált a budapesti Petőfi Csarnokban.
A szervezők a moldvai magyarság létét alapjaiban fenyegető kedvezőtlen társadalmi és gazdasági folyamatokra kívánják felhívni a közvélemény figyelmét, és igyekeznek támogatókat nyerni a csángó magyarság megmaradását, illetve felemelkedését célzó erőfeszítésekhez.
 
A rendezvény alapvető célja, a moldvai és a gyimesi csángó magyarok rendkívül régies és páratlanul gazdag népművészetének és hagyományainak bemutatása a hazai és a nemzetközi közönség számára. A szervezők a fesztivállal szeretnének alkalmat teremteni arra, hogy a közép- és kora újkori magyar és európai kultúra számos elemét máig megőrző csángó magyarok bemutathassák viseleteiket, szokásaikat, zenéjüket és táncaikat egy színpadi műsor keretében.  
 
A műsort követő, hajnalig tartó táncház pedig alkalmat teremt, hogy a nézőközönség is részesévé válhasson e csodának. A programnak ebben a részében moldvai és gyimesi hagyományőrző csoportok segítségével tanulhatják meg az érdeklődők a csángó táncokat, énekeket.  
 
A rendezvényhez kiállítás is kapcsolódik; Petrás Mária keramikus alkotásait tekinthetik meg a látogatók. 
 
 
 
2010.02.04
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.