41. Magyar Filmszemle: az Országos Diákzsűri díjai

A „nagy” zsűri mellett idén is díjazott a film szakos főiskolásokat, egyetemistákat képviselő Országos Diákzsűri is a február 8-án este véget ért 41. Magyar Filmszemlén. A nagyjátékfilmes fődíjat náluk is a Bibliotheque Pascal nyerte.
Hajdu Szabolcs rendezése „egyedi világlátásáért, vizuális gazdagságáért, nemzetközi szinten is versenyképes kvalitásaiért” kapta a Zöld Holló nevű elismerést. A Diákzsűri tagjai szerint a Bibliotheque Pascal volt az idei Szemle leginkább filmként működő filmje. A nagyjátékfilmes kategória különdíját a diákok Dyga Zsombor Köntörfalak című munkájának ítélték oda. A film természetes és hiteles színészi játékáért, a precízen komponált látványért, az ízléses és csiszolt párbeszédekért, zenéjéért és mindezek összjátékáért nyerte a kitüntetést. 
 
A kisjátékfilmes kategória fődíját az indoklás szerint „egy kimagaslóan jól strukturált, eredeti témát feldolgozó” alkotás, a Dési András György – Móray Gábor alkotópáros rövidfilme, Az utolsó kép vihette haza. A Diákzsűri szerint ugyanis „a karakterek finom árnyaltsága, az atmoszférateremtő eszközök kidolgozottsága, a szellemes dialógusok szépen rímelnek a film könnyed képi világára és a hangsúlyos vonalvezetésre”. A különdíjat képi perfekcionizmusa és a didaktikát nélkülöző, egységes szerkezete miatt az Éjfél nyerte el, mely „az egyszerűség érzetét keltve mesél el egy mélységesen emberi történetet”. Ebben a szekcióban kiosztották a legígéretesebb fiatal tehetség díját is, amit Lichter Péter kapott, Félálom című kísérleti filmjéért. 
 
A legjobb dokumentumfilm a diákok szerint Péterffy András Mozgóképregény – A Korbuly család XX. százada című munkája volt, míg a különdíjat ebben a kategóriában Forgács Péter Hunky Bluesának adták. A legjobb tévéfilm a Komoly dolgok (r.: Szabó Csilla), a különdíjas tévés alkotás pedig Mundruczó Kornélnak a mozikban is vetített műve, A Nibelung-lakópark lett. 
 
 
 
(Filmszemle Sajtóiroda) 
 
 
2010.02.09
|


Film premierek

Tel-Avivban minden megtörténhet

belga-francia-izraeli-luxemburgi vígdráma, 100 perc, 2018

Seveled

magyar romantikus vígjáték, 95 perc, 2019

Sarkvidéki akció

amerikai-angol-dél-koreai-indiai-japán-kanadai-kínai animációs film, 90 perc, 2019

Pamacs, a Mikulás kis rénszarvasa

kanadai animációs film, 89 perc, 2018

Léghajósok

amerikai-angol kalandfilm, 100 perc, 2019

Élősködők

dél-koreai thriller, 132 perc, 2019

Akik már nem öregszenek meg

angol-új-zélandi dokumentumfilm, 99 perc, 2018
Játék
Menyhárt Jenő és ikonikus zenekara régi és új dalokkal hangol az ünnepekre.
Filmek a TV-ben
18:10
Nele Berlinben
német romantikus vígjáték, 2015
18:15
A rodeós
amerikai film, 2018
18:20
A szökevény
amerikai akciófilm, 1993
18:25
A múmia visszatér
amerikai akció-kalandfilm, 2001 (ism.)
18:30
A 22-es csapdája
amerikai háborús film, 1970
Ma este Cristina Branco a @momkult -ban. Portugál angyalhangú díva és fantasztikus zenészek veszik át a hatalmat a színpad felett. @cristinabrancoficial #cristinabranco #koncertajanlo #zeneajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.