Jill Scott - interjú

Végre itthon is láthatjuk az utóbbi évek egyik legígéretesebb adaptációját, az angol Alexander McCall Smith regényeiből készült – azonos címet viselő – The No.1 Ladies Detective Agencyt, melyet nálunk Női szimat nyomozóiroda címen mutat be az HBO.
A BBC és az HBO közös produkciójának producerei Anthony Minghella és Sydney Pollack voltak, akik sajnos már nem érték meg a sorozat bemutatóját. A Botswanában játszódó és ott is forgatott sorozatról a főszereplőt alakító – elsősorban zenei munkásságáról híres – Jill Scott mesélt, akit eleinte nem is hoztak lázba az afrikai detektív hölgy kalandjai…
 
- Meséljen egy kicsit az Ön által játszott Precious Ramotswéről… 
 
- Precioust gyermekkorában lenyűgözték a rejtélyek, ezért, amikor lehetősége adódott rá – vagyis elegendő pénz állt a rendelkezésére –, élt vele, és megalapította a saját magánnyomozó irodáját Botswana fővárosában, Gaboronében.  
 
- Jó detektív Mma Ramotswe? 
 
- Jó, de mindenben az ösztöneire hallgat! A modern technológia vívmányaira nem jut sok ideje, ezért az eseteinek megoldásai a megérzésein alapulnak. Ettől függetlenül eredményes a munkája, és mindig helyesen cselekszik. A döntéseinek többsége annak a függvénye, hogy mi az, ami erkölcsileg helyes és helytelen.  
 
- Mi vonzotta Önt a szerepben? 
 
- Őszintén szólva be kell vallanom, hogy amikor először hallottam a szereplőválogatásról, nem különösebben keltette fel az érdeklődésemet Precious szerepe. Néhány személyes elfoglaltságom Amerikához között, és nem igazán szerettem volna Afrikában lenni, miközben a legutóbb megjelent lemezemet kellett befejeznem az Államokban.  
 
- Miért jelentkezett végül mégis a meghallgatásra? 
 
- A producer, Anthony Minghella azt mondta, jelentkeznem kellene a szerepre. Minél többet olvastam Mma Ramotswéről Alexander McCall Smith regényeiben, annál inkább csodálni kezdtem őt, és rádöbbentem arra, hogy el akarom játszani ezt a karaktert.  
 
- Hogyan kapta meg a szerepet? 
 
- Úgy, hogy nem adtam fel, amikor Anthony egyre több válogatással tette próbára a türelmem. Tudom, hogy miért tette, egészen biztos akart lenni abban, hogy nekem kell eljátszanom ezt a szerepet. De könyörgöm, összesen öt meghallgatás volt, és nem egy közülük több mint 5 órán át tartott!  
 
- Az evés tekintetében is ugyanilyen szigorúnak bizonyult Anthony Minghella? 
 
- Az nem kifejezés! Anthony Precious Ramotswét egy tipikus botswanai szépségként képzelte el, az itt hagyományosnak tartott női alakkal. Amikor végül megkaptam a szerepet, nemcsak kerekdednek kellett tűnnöm, hanem annak is kellett maradnom. Ha Anthony úgy látta, hogy néhány kilót fogytam, azonnal chipset, tortákat és csokit küldött a hotelszobába, hogy szépen visszahízzak. Hogy félreértés ne essen, Anthony az ilyen dolgokat a film érdekében tette, és ez az fajta következetesség rendkívül nagy hatással volt rám.  
 
- Sajnos Anthony Minghella a film és a sorozat forgatása közötti időszakban halt meg. Hogyan tudta feldolgozni a halálát és folytatni a munkát? 
 
- Sehogyan, teljesen le voltam sújtva. Nagyon szerettem Anthonyt, zokogtam, amikor megtudtam, hogy meghalt. Amikor visszatértünk Botswanába, hogy folytassuk a forgatást, nagyon nehéz volt nélküle felvenni a jeleneteket. A születésnapomra esett a temetése, de Londonba repültem, hogy ott lehessek és leróhassam a tiszteletemet ez előtt a nagy ember előtt.  
 
- Nem csupán Minghella halála jelentett nehézséget, hanem az is, hogy már terhesen tért vissza Botswanába a sorozat forgatására. Milyen volt így dolgozni?  
 
- Leginkább úgy fogalmazhatnék, hogy nagy kihívást jelentett. Idővel szerencsére jobb lett, de az elején gyakran szenvedtem a reggeli rosszullétektől és a bokám is megdagadt. Ráadásul semmi sem zökkenti ki az embert úgy egy jelenet felvétele közben a szerepéből, mint ha egy rugdalózó baba csiklandozza a hasát. De a terhesség iránt érzett örömöm minden rosszat feledtetett velem. Soha nem gondoltam volna, hogy egyszer gyermekem fog születni (a kisfiú, Jett tavaly áprilisban született – a szerk.), ezért attól a pillanattól kezdve, hogy megtudtam, gyermeket várok, a fellegekben jártam.  
 
- A való életben milyen detektív válna Önből? 
 
- Szeretném azt hinni, hogy meglenne a kellő elszántságom ahhoz, hogy kinyomozzak egy ügyet. Philadelphiában, gyerekként eldöntöttem, hogy mindenáron színésznő akarok lenni, ezért gyakorlatilag minden munkát elvállaltam a helyi színházban azért, hogy ingyenórákat vehessek színjátszásból. A hét minden napján ott voltam, néha napi 16 órát, teljesen kimerülten, de mindenképpen meg akartam kapni azokat az órákat. A karakteremnek, Preciousnek is ugyanilyen szorgalommal kell kinyomoznia egy-egy megbízást, soha nem adhatja fel.  


Jill Scott
Az elsősorban zenei karrierjéről ismert Jill Scott 1972-ben született és egészen sokáig középiskolai irodalomtanárnak készült.

Scottot a Roots zenekar egyik tagja, a Questlove fedezte fel.
 
OIL
2010.02.17
|
(7 kép)


Filmek a TV-ben
18:10
A sztárok nem Liverpoolban halnak meg
angol romantikus film, 2017
18:10
Szerelem a Boszporusznál
német vígjáték, 2011
18:50
Legyőzhetetlen
amerikai dráma, 2006
18:50
Lezúzva
amerikai-kanadai akciófilm, 2009
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:01
Chuggington - Jelvényt akarok!
I. évad, 12. rész
04:03
Pat, a kutya
2017, 15. rész: Becsapva
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 5. rész: Malac mentés
04:06
Chuggington - Jelvényt akarok!
I. évad, 13. rész
04:10
Game Shakers
II. évad, 206. rész: Spitty Llama
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.