A szólista

est.hu:
6/10
|
olvasói
3/10 (4)
A Büszkeség és balítélet és a Vágy és vezeklés brit rendezőjének amerikai filmje egy igaz történet alapján. A szólista duplaportréjának főhőse egy hajléktalanként élő képzett és tehetséges zenész, illetve az őt felfedező újságíró.
Steve Lopez, a Los Angeles Times újságírója (Robert Downey Jr.) egy nap különös férfira lesz figyelmes Beethoven szobránál. A hajléktalan fekete férfi (Jamie Foxx) egy kéthúros hegedűn játszik, zavarodottan viselkedik (vélhetően skizofrén), viszont egyértelmű zenei tehetségről tesz tanúbizonyságot. A Nathaniel Anthony Ayersként bemutatkozó ember felkelti Lopez érdeklődését, és nyomozni kezd utána. Kideríti, hogy a férfi a Juilliard zeneiskolájába járt, de kimaradt, és hogy eredetileg gordonkázott. Az újságíró először szerez újdonsült védencének egy csellót, majd megpróbálja még inkább felkarolni a hajléktalant, akin azonban nem is olyan könnyű segíteni. 
 
Joe Wright filmjének legnagyobb hibája, hogy annak ellenére, hogy főhősei kapcsolatba lépnek egymással, mintha nem kerülnének kölcsönhatásba – találkozásuk hatásai a másikra csak külsőségekben nyilvánulnak meg, pedig az alkotóknak minden lehetőségük meglenne rá, hogy a figurák belső változásaira helyezzék a hangsúlyt. Csakhogy annak ellenére, hogy a kétórás játékidő alatt szinte végig csak kettejüket mutatják, sem Lopezről, sem Ayersről nem tudunk meg túl sokat, ráadásul a két férfi semmilyen jellemfejlődésen nem megy keresztül a cselekmény során, ami pedig alapvető lenne egy ilyen filmben. A szólista emiatt viszont sajnos lassú, céltalan és nem tart sehová. Katartikus egyéni dráma helyett így a film csupán a hajléktalanlét nem túl életszagú illusztrációja marad – dacára annak, hogy megtörtént eseten alapul és eredeti helyszíneken forgatták. 7/10 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar és angol felirat. A magyar feliratos extrák közt öt kimaradt jelenetet, egy 20 perces werkfilmet, egy, A szólista Juilliard-vonatkozásairól szóló rövidke kisfilmet és rendezői audiokommentárt találunk – utóbbi során Wright tulajdonképpen végigelemzi saját művét. 6/10 
 
The Soloist, 2009 * 112 perc * Select Video * (12) 
 
 
fürkész
2010.02.14
|
The Soloist
amerikai-angol-francia életrajzi film, 117 perc, 2009
Egy Los Angeles-i újságíró és egy hajléktalan csellista rendkívüli barátságának igaz története. A Vágy és vezeklés rendezőjének szinte mellőzött filmje.
Rendező:

Joe Wright

(18 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
21
K
22
Sze
23
18:55
Bérgyilkos a szomszédom
amerikai vígjáték, 2000
21:00
A Thomas Crown-ügy
amerikai vígjáték, 1999
23:20
Éjjeli féreg
amerikai krimi, 2014
01:50
Hideg nyomon
amerikai dráma, 2007
03:40
Fargo
angol thriller, 1996
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.