Avatar: még egy rekord

A korábbiak (a legjövedelmezőbb film a világon, a legnagyobb bevételt hozó mű az Államokban) mellett egy újabb rekordot döntött meg James Cameron sci-fije, az Avatar: az IMAX-mozizás történetének legmagasabb bevételt hozó filmje lett.
A kilencszeres Oscar-jelölt alkotást tíz hete, december közepén mutatták be a világ mozijaiban, és azóta már több csúcsot is megdöntött: mind az Egyesült Államokban, mind Nagy-Britanniában (és egyébként hazánkban is) a valaha készült legjövedelmezőbb alkotás lett, bevétele világszerte pedig jelenleg 2,4 milliárd dolláron áll (tehát – mint arról korábban szintén beszámoltunk – nemzetközileg is a legtöbb bevételt hozó film). 
 
Az IMAX-főnökök pedig most bejelentették, hogy ebből az összbevételből az a rész, amit a mű az IMAX-mozikban szedett össze, átlépte a 200 millió dolláros határt, ezzel pedig a film újabb rekordot döntött meg. 
 
A korábbi csúcstartó ugyanis A sötét lovag volt, ami azonban csak 66 millió dollárt keresett 2008-as bemutatásakor az IMAX-termekben, illetve a Polar expressz, ami viszont többszöri újrabemutatások során érte el a 71 milliós eredményt 2004-es premierjét követően. Az Avatar most ennek a két filmnek a közös bevételét is egy csapásra elsöpörte, újabb rekordot döntve meg. 
 
Az elmúlt napokban pedig ezenkívül is újabb sikereket ért el Cameron filmje, hiszen a brit bevételi toplistán 2,8 millió fontos eredményével az elmúlt hétvégén a mű ismét visszakerült az első helyre, három hellyel is leelőzve a korábbi éllovas Valentin napot. Észak-Amerikában az Avatar korábban hét héten keresztül állt az élen, amíg a Dear John című romantikus film le nem taszította. Ott – eddig legalábbis – nem sikerült a Cameron-műnek a visszatérés. 
 
 
wenn
2010.02.25
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:15
Egy csodálatos elme
amerikai dráma, 2001
21:00
Hideg nyomon
amerikai dráma, 2007
23:25
Fargo
angol thriller, 1996
01:30
Viharsziget
amerikai akciófilm, 2010
03:45
A sas
amerikai akciófilm, 2011
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.