Kitiltották a producert az Oscar-gáláról

Nem vehet részt a március 7-én tartandó 82. Oscar-gálán A bombák földjén egyik producere. Nicolas Chartier-t azért tiltották ki az eseményről, mert megszegte az Oscar szabályait, és az utolsó pillanatban e-mailben kampányolt filmjéért.
A producer nem túl elegáns módon a következőket írta abban az e-mailben, amit még március 2., azaz a szavazás lezárása előtt elküldött több kollégájának is a filmiparban: „Remélem, tetszett A bombák földjén; ha igen, és azt szeretnéd, hogy mi nyerjünk, kérlek meséld el Oscar-szavazati joggal rendelkező barátodnak is. Ha mindenki elmondja egy vagy két barátjának, mi fogunk nyerni, nem pedig egy 500 millió dolláros film (Chartier az Avatarra utal – a szerk.). Szükség van rá, hogy a független filmek győzzenek.” 
 
Nicolas Chartier ugyan már bocsánatot kért tettéért, de mivel megszegte az Oscar szabályait, a szervezőknek mindenképpen meg kellett büntetniük valahogy. A WENN hírügynökséghez eljuttatott indoklás szerint azért hozták ezt a döntést, mert a producer akciójával megsértette „az Akadémia kampányolásra vonatkozó szabályait”. A filmes azonban még így is jól járt, mert megtörténhetett volna az is, hogy büntetésként visszavonják akár az ő, akár A bombák földjén jelölését a legjobb film kategóriájában. Így viszont amennyiben az ő filmje nyer, Chartier nem a március 7-i gálán, hanem egy későbbi időpontban kapja meg a neki járó Oscar-szobrocskát. 
 
Nem ez egyébként az egyetlen bosszúság, ami a napokban A bombák földjén alkotóit érte. Egy amerikai katona ugyanis több millió dolláros keresetet készül beadni a filmet forgalmazó stúdiófőnökök ellen. A szóban forgó Jeffrey S. Sarver az a törzsőrmester, akinek élményein a film alapul, mivel Mark Boal forgatókönyvíró engedélyt kapott rá, hogy elkísérje Irakba azt a tűzszerészegységet, ahol Sarver szolgált. A katona pedig – ügyvédje közlése szerint – csak A bombák földjén bemutatása után jött rá, hogy a filmben bemutatott események valójában mind vele történtek meg, és a filmesek az ő személyét használták fel saját haszonszerzésükhöz, míg ő semmilyen részesedést nem kap a bevételből.  
 
A filmet forgalmazó Summit Entartainment véleménye szerint A bombák földjén egy fikciós film, ami egy kitatált forgatókönyvön alapul. A cég szóvivője azonban kifejezte abbéli reményét is, hogy sikerül gyors megoldást találni Sarver követelésére, így még az is lehet, hogy megegyeznek vele, vagy valamilyen módon anyagilag kárpótolják. A filmben a Sarver törzsőrmesterről mintázott katonát Jeremy Renner formálja meg, aki alakításával Oscar-jelölést érdemelt a legjobb színész kategóriában. A bombák földjén egyébként a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriájában is versenyez. 
 
 
wenn
2010.03.03
|


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Alig egy éve annak, hogy a rockklasszikusok feldolgozásában utazó belga hetesfogat először hallatott magáról.
Filmek a TV-ben
18:10
Három pici és egy nagyobb
német vígjáték, 2013
18:15
18:15
A csodálatos Pókember 2.
amerikai akciófilm, 2014
18:25
A setét torony
amerikai fantáziawestern, 2017
18:30
Hawaii
román film, 2017 (feliratos)
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.