Jane Austen magánélete

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (2)
Három évvel bemutatása után végre hozzánk is eljutott az Anne Hathaway címszereplésével készült Jane Austen-életrajzi film, melyben a közvetlenül írói pályája előtt álló ifjú hölgy egyik kulcsfontosságú szerelmi kalandját ismerhetjük meg.
A nagy angol romanikus-realista Jane Austennak nemcsak művei, de élete is elég jól ismert hazánkban is. A rengeteg adaptáció (Emma, Értelem és érzelem, Büszkeség és balítélet nagyfilm és sorozat stb.) után most végre azt is megnézhetjük a képernyőn, milyen is lehetett Jane élete a hampshire-i lelkészlakban, a sok testvér között (bár közülük a filmben csupán kettő jelenik meg hangsúlyosan: Cassandra nevű nővére és öccse, Henry), mielőtt Austenná vált volna. 
 
Jane Austen rövidke életrajzában (42 évesen halt meg) mindössze két szerelmi kaland ismert; a Jane Austen magánélete ezek közül a fiatal ügyvédhez, Tom Lefroyhoz fűződő viszonyát jeleníti meg – valószínűleg sokkal nagyobb súllyal, mint ahogy az a valóságban történhetett. Az életrajzírók szerint ugyanis valójában mindössze nyári flörtről volt szó, Julian Jarrold (Utolsó látogatás) azonban egy mindkét fél életét döntően meghatározó, végzetes szerelemről mesél. Ha hiszünk a Jane Austen magánéletének, akkor például biztosak lehetünk benne, hogy az írónő saját magáról mintázta a Büszkeség és balítélet éles elméjű és csípős nyelvű Elizabeth Bennetjét, míg természetesen Tom Lefroy szolgált az öntelt Mr. Darcy modelljéül. Ennek megfelelően számos párhuzamot találunk a Jarrold-film és a korábbi Büszkeség és balítélet-feldolgozások (és persze a regényeredeti) között. 
 
Ezek akár olyan apró motívumokban is megjelennek, mint a borzalmas hangon való kornyikálás vagy az, hogy Darcy és Elizabeth, azaz Tom és Jane kihallgatják, ahogy kölcsönösen sértegetik egymást, de ismerős lehet a nemszeretem lánykérés, a basáskodó nagynéni, az éretlen, rajongó gyereklány vagy a léha katonatiszt, ahogy az is, hogy anyja mindenáron férjhez akarja adni a túl erős, ám nem kívánatos szabad akarattal rendelkező Austen/Bennet kisasszonyt. Az egyébként nagyszerű feldolgozások és az Austen-életrajzi film összehasonlításából azonban az utóbbi kerül ki győztesen. A James McAvoy megformálta Tom Lefroy bármelyik Mr. Darcynál vonzóbb és szemtelenebb, Tom és Jane szerelmének története pedig talán az összes Austen-adaptációnál romantikusabb és csodálatosabb. 8/10 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es, angol DTS hang, magyar felirat. Extra nincs. 2/10 
 
Becoming Jane, 2007 * 120 perc * Budapest Film * (12) 
 
 
fürkész
2010.02.28
|
(5 kép)


Film premierek

Mancs őrjárat

amerikai-kanadai animációs film, 69 perc, 2019

Út a királyi operába

angol-kubai-német-spanyol életrajzi dráma, 115 perc, 2018

Családi vakáció - Irány Ibiza!

belga-francia vígjáték, 87 perc, 2018

Aki bújt

amerikai horror, 95 perc, 2019

A bűn királynői

amerikai akcióthriller, 102 perc, 2019
Játék
A szürrealista mozgalom legismertebb alkotóinak munkáival találkozhatunk a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
Filmek a TV-ben
H
19
K
20
Sze
21
Cs
22
18:15
A kis boszorkány
német fantáziafilm, 2018
18:15
Kitervelt románc
amerikai romantikus vígjáték, 2016
18:40
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:40
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:40
Páros mellékhatás
amerikai vígjáték, 2009 (ism.)
Balatoni ajánlónk bióban! Badacsonyi futás (meg még sok más helyszínen is), gyenesdiási VW bogártalálkozó, Iszkiri zenekar a siófoki Plázson, Zamárdi B-my-lake és még sok sok program! #badacsony #dulorefutunk #iszkirizenekar #karavankemping #gyenesdias ##vwbogár #bogártalálkozó #bmylake
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.