Jane Austen magánélete

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (2)
Három évvel bemutatása után végre hozzánk is eljutott az Anne Hathaway címszereplésével készült Jane Austen-életrajzi film, melyben a közvetlenül írói pályája előtt álló ifjú hölgy egyik kulcsfontosságú szerelmi kalandját ismerhetjük meg.
A nagy angol romanikus-realista Jane Austennak nemcsak művei, de élete is elég jól ismert hazánkban is. A rengeteg adaptáció (Emma, Értelem és érzelem, Büszkeség és balítélet nagyfilm és sorozat stb.) után most végre azt is megnézhetjük a képernyőn, milyen is lehetett Jane élete a hampshire-i lelkészlakban, a sok testvér között (bár közülük a filmben csupán kettő jelenik meg hangsúlyosan: Cassandra nevű nővére és öccse, Henry), mielőtt Austenná vált volna. 
 
Jane Austen rövidke életrajzában (42 évesen halt meg) mindössze két szerelmi kaland ismert; a Jane Austen magánélete ezek közül a fiatal ügyvédhez, Tom Lefroyhoz fűződő viszonyát jeleníti meg – valószínűleg sokkal nagyobb súllyal, mint ahogy az a valóságban történhetett. Az életrajzírók szerint ugyanis valójában mindössze nyári flörtről volt szó, Julian Jarrold (Utolsó látogatás) azonban egy mindkét fél életét döntően meghatározó, végzetes szerelemről mesél. Ha hiszünk a Jane Austen magánéletének, akkor például biztosak lehetünk benne, hogy az írónő saját magáról mintázta a Büszkeség és balítélet éles elméjű és csípős nyelvű Elizabeth Bennetjét, míg természetesen Tom Lefroy szolgált az öntelt Mr. Darcy modelljéül. Ennek megfelelően számos párhuzamot találunk a Jarrold-film és a korábbi Büszkeség és balítélet-feldolgozások (és persze a regényeredeti) között. 
 
Ezek akár olyan apró motívumokban is megjelennek, mint a borzalmas hangon való kornyikálás vagy az, hogy Darcy és Elizabeth, azaz Tom és Jane kihallgatják, ahogy kölcsönösen sértegetik egymást, de ismerős lehet a nemszeretem lánykérés, a basáskodó nagynéni, az éretlen, rajongó gyereklány vagy a léha katonatiszt, ahogy az is, hogy anyja mindenáron férjhez akarja adni a túl erős, ám nem kívánatos szabad akarattal rendelkező Austen/Bennet kisasszonyt. Az egyébként nagyszerű feldolgozások és az Austen-életrajzi film összehasonlításából azonban az utóbbi kerül ki győztesen. A James McAvoy megformálta Tom Lefroy bármelyik Mr. Darcynál vonzóbb és szemtelenebb, Tom és Jane szerelmének története pedig talán az összes Austen-adaptációnál romantikusabb és csodálatosabb. 8/10 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es, angol DTS hang, magyar felirat. Extra nincs. 2/10 
 
Becoming Jane, 2007 * 120 perc * Budapest Film * (12) 
 
 
fürkész
2010.02.28
|
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
Az elnök végveszélyben
amerikai akciófilm, 2013
18:35
Egy veszedelmes elme vallomásai
amerikai filmdráma, 2002
18:40
Deep Impact
amerikai akciófilm, 1998
18:45
Halálos fegyver 3.
amerikai akcióvígjáték, 1992
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.