Milarepa

est.hu:
6/10
|
olvasói
5/10 (7)
A XI. században élt Milarepa a tibeti buddhizmus egyik legfontosabb alakja: nemcsak a legnagyobb tibeti költők és misztikusok egyike, de ő volt a lámaista irányzat megalapítója is.
Erről a szent emberről pedig a lehető legautentikusabb személy, egy fiatal láma, a Himalája régióban található Gyurmeling kolostor vezetője, Neten Chokling készített életrajzi filmet, aki állítólag egy jelentős tibeti buddhista család alapítójának negyedik reinkarnációja (!).
 
Neten Chokling Rinpoche munkája a hagyományos életrajzi filmek nyomvonalán indul el. Fiúgyermek születik a tehetős tibeti családban, a Tisi hegy árnyékában, a Vízi Sárkány évében. Ő Thöpaga, a későbbi Milarepa, aki egészen addig jólétben és boldogságban él apjával, anyjával és húgával, míg a családfő meg nem hal, és az elvetemült nagybácsi és nagynéni ki nem semmizi a gyászoló özvegyet és gyermekeit. Az anya azonban bosszút forral, és ennek beteljesítése érdekében elküldi Thöpagát egy kis mágiát tanulni. Csakhamar elkezdenek tehát lebegni a kövek, elillanni-előtűnni a mesterek, jönnek a bizarr látomások és hasonló nyalánkságok. 
 
Habár könnyedén belefeledkezhetünk a gyönyörű képek és magával ragadó tradicionális zene segítségével elmesélt egyszerű, minden manírtól mentes történetbe, Thöpaga kissé fékezett habzású kalandjaiból mintha hiányozna valami, és több lenne az, ami kimaradt a filmből, mint ami belekerült. Ez természetesen nem a véletlen műve – jelen alkotás ugyanis csak az első része a Milarepa-életrajznak; hamarosan jön a második. 
fürkész
2010.03.19
|
Milarepa
tibeti életrajzi film, 90 perc, 2006
Milarepa, a XI. századi tibeti költő, mágus és szent lenyűgöző élettörténete a megvilágosodáshoz vezető úton.
Rendező:

Neten Chokling

Forgalmazza: Best Hollywood
Bemutató: 2010. március 25.
(12 kép)


Film premierek

Világpolgárok

olasz vígjáték, 92 perc, 2019

Talpig fegyverben

angol-német-új-zélandi akcióvígjáték, 95 perc, 2019

Mint egy főnök

amerikai vígjáték, 83 perc, 2020

Előre

amerikai animációs film, 114 perc, 2020
Filmek a TV-ben
H
6
K
7
Sze
8
Cs
9
18:05
Lány a tenger fenekén
német romantikus film, 2011
18:25
Trükkös öregfiúk
francia vígjáték, 2018
18:30
Hidalgo - A tűz óceánja
amerikai kalandfilm, 2004
18:35
Szombat esti láz
amerikai musical, 1977
18:40
Vad Kunság - A Puszta rejtett élete
magyar ismeretterjesztő film, 2015
Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.