Méder Áron: Békét és szelet! Három év alatt a föld körül

Egy huszonhat éves kalandvágyó fiatalember elképesztő vállalkozása. Útinapló egy első hallomásra lehetetlennek tűnő vállalkozásról: földkerülő vitorlásút egy alig hatméteres balatoni vitorlással.
A sztori…
 
az, hogy nincs sztori. Mivel naplót olvasunk, így valós eseménye nincs a leírásnak, csak a három év minden boldogsága, nyűgje. Szembenézés önmagunkkal, félelmeinkkel. Vágyaink és álmaink megvalósítása minimál anyagi beruházással. S persze jó adag bátorság (vakmerőség?), elszántság, s temérdek vállalkozó kedv. 
 
Mitől érdekes? 
 
Leginkább attól, hogy őszintén, különösebb kertelés nélkül „kapjuk az arcunkba” a valóságot: szép álom a rekorddöntő vállalkozás, ám három évet eltölteni egyedül, dacolva viharral, napsütéssel, éhséggel, szomjúsággal, röviden az elemekkel, s a legnagyobb baráttal-ellenséggel, azaz önmagunkkal. Nos, kevesen lennénk rá képesek. Ha nem történt volna meg, talán el sem hinnénk. 
 
Imádni fogod, 
 
ha faltad a Molnár Gábor, Széchenyi Zsigmond útleírásait, vadászatait. Ékes bizonyítéka annak, hogy a (magyar) kalandorok még nem haltak ki a Föld nevű bolygóról.  
 
Ne olvasd el, 
 
ha nehezen birkózol meg a naplóformával, illetve azzal, hogy helyenként – talán a lelki őrlődésnek köszönhetően – nehezen követhető a cselekmény, illetve a kronológiai sorrend felborul. 

Jaffa Kiadó – Estkönyvek, 2940 Ft
CsJ
2010.03.29
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.