Merénylet a suligóré ellen

est.hu:
7/10
|
olvasói
9/10 (2)
Sam Spade, Carl Bernstein, Bob Woodward és társaik nyomán a lúzer diákújságíró „nagyszabású” bűntényt göngyölít fel, melyben érintett a nagymenő diákelnök is. A srác egy csapásra népszerű lesz, elnyeri a legjobb nő kegyeit, azonban…
… csakhamar kiderül, hogy a diákigazgató mégsem volt sáros, és mégsem ő lopta el a katolikus iskola összes dolgozatát, csak valaki be akarta feketíteni, és eldugta azokat a szekrényében. A könnyen jött népszerűségben való sütkérezés helyett tehát Bobby Funke (akinek nevét nem Funkynak, hanem Funknak kell ejteni – mint az visszatérő viccként sokszor elhangzik a filmben) újra nekiáll a nyomozásnak. 
 
Példaképei bevallottan Carl Bernstein és Bob Woodward, akik Az elnök embereiben (és a valóságban) rántották le a leplet Nixonról és a Watergate-ügyről (a fiú nemcsak gyakran hivatkozik, de külsőleg is hasonlít kicsit a filmbeli Bernsteinre, akit Dustin Hoffman alakított), nem bevallottan, de azért elég egyértelműen pedig A máltai sólyomra vadászó Sam Spade és számos társa. Erre utal egyrészt az igen hangsúlyos, a noirokban is gyakori belső monológ, másrészt Bobby öltözködése (van, hogy ballonkabátba bújik), sőt a Merénylet…-ben még egy igazi femme fatale-figura is van (Mischa Barton játssza). 
 
Brett Simon műve azonban értelemszerűen parodizálja a noirokat, és nagyon szellemesen teszi: szerencsére a címbeli merényletet sem kell olyan véresen komolyan venni, és a bűntény is kisszerűbb, mint a fekete filmekben. A legviccesebb gesztus pedig ezzel kapcsolatban, amikor egy autót mutatnak, miközben a főhősnek a nyomozásról szóló fellengzős monológját halljuk, majd az elkanyarodó kocsi mögül előtűnik Bobby – egy biciklin. 
 
A Merénylet a suligóré ellen ugyan váratlan fordulatai ellenére hatalmas meglepetést nem fog okozni a bűnfilmekben egy kicsit is jártas közönségnek, de hangulatával és humorával sikeresen veszi le a nézőt a lábáról – hasonlóan az olyan színvonalasabb tinifilmekhez, mint például a Charlie Bartlett, melynek a Merénylet… leginkább rokona. 7/10 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es, angol DTS hang, magyar felirat. Extrák nincsenek. 2/10 
 
Assassination of a High School President, 2008 * 95 perc * Budapest Film * (16)
 
 
fürkész
2010.03.28
|
Assassination of a High School President
amerikai vígjáték, 90 perc, 2008
Rendező:

Brett Simon

(13 kép)


Film premierek

Az oroszlánkirály

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Az oroszlánkirály 3D

amerikai animációs film, 118 perc, 2019

Yao utazása

francia-szenegáli vígdráma, 103 perc, 2019

Senki többet

amerikai dokumentumfilm, 98 perc, 2018

Nicky Larson - Ölni vagy kölni?

francia akcióvígjáték, 91 perc, 2018

Fehér éjszakák

amerikai horror, 147 perc, 2019

Anna

francia akcióthriller, 119 perc, 2019
Játék
A PanyolaFeszt arra törekszik, hogy a vidék hagyományait, értékeit csokorba gyűjtve megmutassa a helybélieknek és a faluba érkezőknek egyaránt.
Filmek a TV-ben
18:10
Carter edző
amerikai dráma, 2005
18:15
Sorsjegyesek
amerikai romantikus vígjáték, 1994
18:40
A múmia
amerikai kalandfilm, 1999
18:50
Bordertown - Átkelő a halálba
amerikai thriller, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.