Kedvenc helyek

Naibu: Naibu

est.hu:
6/10
|
olvasói
10/10 (4)
[ drumandbass ] Fogadjunk, hogy egy francia drumandbass producert sem tudtok mondani! Na ugye. Jó, így már könnyű, hiszen a címben benne van a válasz. Robin Leclair Párizsban él, és őszintén szólva még most sem tudjuk pontosan, mi vitte rá, hogy dnb számokat írjon.
Holott a megoldás akár kézenfekvő is lehetne. Vagy meghallotta LTJ Bukem egyik szettjét 1996-ban, vagy Roni Size New Forms című albumába zúgott bele egy évvel később, vagy ott volt a Wormhole valamelyik élő lemezbemutatóján az évezred végén. Legalábbis ilyen és ehhez hasonló élmények szokták rávinni a lelkes fiatalokat arra, hogy a fenti műfajt válasszák. Mivel azonban Robin Leclair már egy másik generáció képviselője, az is felmerülhet bennünk, hogy a Pendulum kommerciális sikere hozta meg a kedvét. 
 
Utóbbi felvetésünket debüt albumának kezdő taktusai után máris elfelejthetjük, elég gyorsan kiderül ugyanis, hogy a producer az atmoszférikus hangzás elkötelezett híve. Vissza kell tehát térnünk az első ponthoz, azaz LTJ Bukemhez, és megint fel kell tennünk a szokásos, kellemetlen kérdést. Milyen újdonságot lehet kitalálni egy olyan műfajban, amely valamikor tíz-tizenöt évvel ezelőtt volt a csúcspontján, mennyire lehet még feszegetni a határokat, és ha nem lehet, akkor mitől lesz jó egy ilyen album?
 
Egyrészt attól, hogy a szerző a hangok segítségével képes bemutatni önmagát és átadni az érzelmeit a hallgatónak, másrészt attól, hogy jól átgondolt, szépen kivitelezett munkát végez. Ebben a tekintetben a Naibuval nincs is semmi probléma, ám a szokásos unalomfaktor egy pont után sajnos itt is beüt. Óriási rejtély, hogy ha a producer saját bevallása szerint downtempót és triphopot is készít néhanapján, vajon miért nem fért rá a lemezre legalább egy-két ilyen felvétel?
 
A Worn Out és az Along spacey szőnyegeivel és zongorajátékával azonnal magával ragad, az Opium Lady letisztult, commixos dobjai simogatóak, a Stand By légies ütemei pedig azt bizonyítják, hogy a drumandbass akkor a legjobb, ha könnyed és erőlködésmentes. A Discrete cinjátéka és női áriái mindenkit megnyugtatnak, de a végére sajnos elfárad a lemez. Ez azért is meglepő, mert két ajándék remixet is találunk, melyeket a Fabriclive-ot készítő Zero T és Seba jegyeznek.
 
A Naibu egy meglehetősen homogén album, mely elkötelezett liquid dnb hívőknek erősen ajánlott, de az egyéb elektronikus zenék kedvelői semmit nem veszítenek, ha kihagyják.
vikipop
2010.04.11
|


Játék
A szentendrei Skanzen a magyar nyelvterület népi építészetét, lakáskultúráját, gazdálkodását és életmódját mutatja be a 18. század közepétől a 20. század első feléig tartó időszakig.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.