A Metropolis a Titanicon

Budapest, Uránia, 2010. április 17. 11:00
A 17. Titanic Nemzetközi Filmfesztiválon tartják a Metropolis filmelméleti és filmtörténeti folyóirat legújabb (2009/4-es) számának lapbemutatóját. A dokumentumfilm-elméletet tárgyaló lapszámról szóló beszélgetés április 17-én lesz.
Az eseményre az április 8. és 18. között zajló fesztivál utolsó előtti napján délelőtt 11 órakor kerül sor a mustra központjaként működő Uránia Nemzeti Filmszínház Csortos termében. A lapbemutató címe pedig: Valóságba horgonyozva? – Metropolis-kikötő a Titanicon. A program – melynek során Szekfű Andrással a Metropolis szerkesztője, Varga Balázs beszélget – a Titanic Fesztivál Filmdokk szekciójához kapcsolódik. 
 
Mint arról nemrégiben beszámoltunk, a Dokumentumfilm-elmélet című szám a dokumentumfilm elméleti kérdéseivel foglalkozik, négy tanulmány (Carl Plantinga: Dokumentumfilm, Bill Nichols: A dokumentumfilm típusai, Michael Renov: A dokumentumfilm poétikájának megelőlegzése, Leger Grindon: A dokumentumfilmes interjú poétikája) segítségével. 
 
A Metropolis szerkesztői szerint a dokumentumfilm elméleti kérdéseiről való gondolkodás végigkíséri a filmtörténet és a filmelmélet legkülönbözőbb korszakait és irányzatait. A magyar nyelvű filmes szakirodalomban azonban ezek a kérdések csak érintőlegesen és szakaszosan jelentek meg. A szakfolyóirat dokuösszeállítása ezt a hiányosságot kívánja – legalább részlegesen – pótolni. A szerkesztőknek az volt a céljuk, hogy az elmúlt bő másfél évtized dokumentumfilm-elméleti szakirodalmának néhány kulcsszövegét magyar nyelven is elérhetővé tegyék. A tanulmányokból kedvcsinálóként rövid szemelvényeket olvashatunk a http://www.metropolis.org.hu honlapon. 
 
 
 
(metropolis.org.hu)
 
 
2010.04.13
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:20
A defektes macska
német film, 2018
18:25
Mission: Impossible II
amerikai akciófilm, 2000
18:50
Kong: Koponya-sziget
amerikai akciófilm, 2017
18:50
Total Recall - Az emlékmás
amerikai sci-fi akciófilm, 1990
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.