Nem felejthetjük el a történelmet - Jon Seda

A nagy sikerű Ryan közlegény megmentését követően 2001-ben Tom Hanks és Steven Spielberg elkészítették az Elit alakulat című minisorozatot. 2010-ben pedig a normandiai csata hősei után...
...most a csendes-óceáni hadszíntérre követhetjük az amerikai katonákat az HBO új, 10-részes sorozatában, a The Pacific – A  hős alakulatban. A filmről Jon Sedával beszélgettünk, aki a hősiességéért többszörösen kitüntetett John Basilone őrmestert alakította.  
 
- Mit gondolsz arról, hogy ezeket a srácokat otthon hősként ünnepelték, miközben ők távol az otthonuktól, elszigetelve ebből mit sem sejtettek? 
 
- Nem hinném, hogy John Basilone hősnek tartotta magát. Szerintem ő csak azt tette, amire kiképezték, és amit szeretett, nevezetesen, hogy tengerészgyalogos volt. Szerette a hazáját, és bármit hajlandó volt megtenni, hogy megvédje a szabadságot. Szerintem ők mind hősök voltak, attól a pillanattól, hogy beléptek a seregbe, ami maga egy hősi cselekedet. Nagyon sok hőse van a második világháborúnak, és szerintem John sok bajtársát előbb nevezné hősnek, mint magát. 
 
- Mi szerinted a sorozat legfontosabb üzenete? Kinek ajánlanád? 
 
- Nos, szerintem a legfontosabb, hogy a film tiszteleg ezeknek az embereknek. Mert nem igazán volt eddig olyan mű, ami kifejezetten a tengerészgyalogosok és a csendes-óceáni áldozataik előtt tisztelgett. Azt hiszem, hogy a sorozat épp ezt teszi a maga durva és valósághű módján. Nem egy szép látvány, mert a háború sötétebb oldalát mutatja be, olyasmit, ami még szörnyűbb, mint ahogy az emberek ma a háborút elképzelik. De a helyzet az, hogy ezek az emberek ezt tényleg átélték, ott voltak, hogy egy ügyért harcoljanak. Egy igaz ügyért. És szerintem ez az, amiért a mai generációnak látnia kell a The Pacific – A hős alakulatot, mert ahogy az Elit alakulat is, arra emlékeztet, hogy minek köszönhetjük ma a szabadságunkat. Ezt nem szabad elfelejteni, nem felejthetjük el a történelmet, a múltunkat. A múltunk tesz azzá, akik ma vagyunk, a múlt a jelen alapja. És ha megfeledkezünk a múltról, az alapról, a ház összedől. Szerintem fontos, hogy az ember meg tudjon állni, és emlékeztesse magát, különösen a mai generáció, aminek a figyelmét leköti a rengeteg új technológia és a végtelen információ. Akár egyetért valaki a háborúval, akár nem, a The Pacific – A hős alakulat  egy nagyon emberi történet. 
 
- Steven Spielberg és Tom Hanks a sorozat vezető producerei. Milyen volt a filmipar ilyen ikonjaival együtt dolgozni? 
 
- Ó, hihetetlen volt. Ők ketten nagyszerű filmeket készítettek az elmúlt években. A háborús témában ott van a Ryan közlegény megmentése vagy az Eilt alakulat. És a The Pacific - A hős alakulatot is ugyanaz teszi különlegessé, Steven Spielberg és Hanks és Goetzman elkötelezettsége. Ami energiát és időt a kutatómunkába fektetnek, és abba, hogy a film végül a lehető legjobb módon állítson emléket a hősöknek. A filmjeik képi világától várható, hogy fantasztikus lesz. És kedves emberek. Szerények, nem elszálltak vagy megközelíthetetlenek. Öröm volt, hogy velük dolgozhattam. 
 
- Milyennek látod a karaktered? Mennyiben különböztök? Volt valami nehézséged azonosulni Basilone karakterével? 
 
- Nos, vannak hasonlóságok. Basilone New Yorkban született, én is. Ő New Jerseyben nőtt föl, én is. Ő bokszolt, én is amatőr bokszoló voltam. De ő olyasmit tett, amit csak remélem, hogy nekem is lenne merszem megtenni, ha a helyében lennék. Próbáltam a mélyére ásni a karakternek, a különböző történeteknek, amiket hallottam, kezdve azokkal, hogy egy szuperember volt, aki gépfegyverekkel a hátán járkált és mezítláb rohant a dzsungelben, odáig, hogy csak egy egyszerű srác volt Jerseyből. Próbáltam ezek közt megtalálni az embert, és végül azt mondtam, tudod mit, szerintem ő egy egyszerű jersey-i srác volt, aki szeretett tengerészgyalogos lenni, és a hivatásáért bármire kész volt. Szerette az embereit, szerette vezetni őket, és az emberei tisztelték őt. Nem hinném, hogy Basilone hősnek nevezné magát. Mindenki mást hamarabb nevezne annak, és ez teszi őt azzá, aki. És így próbáltam én is eljátszani Basilone-t. 

Jon Seda
 
- http://pacific.hbo.hu
 

- Jon Seda 1992-ig bokszolóként kereste a kenyerét 
 
- első filmes sikere a Gladiátor volt 
 
- 1996-ban Seda kritikusi elismerésben részesült a Cannes-i Filmfesztiválon a Hajsza a nap nyomában c. filmben Blue szerepében Woody Harrelson oldalán nyújtott alakításáért.  
2010.04.21
|


Filmek a TV-ben
18:10
A sztárok nem Liverpoolban halnak meg
angol romantikus film, 2017
18:10
Szerelem a Boszporusznál
német vígjáték, 2011
18:50
Legyőzhetetlen
amerikai dráma, 2006
18:50
Lezúzva
amerikai-kanadai akciófilm, 2009
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:01
Chuggington - Jelvényt akarok!
I. évad, 12. rész
04:03
Pat, a kutya
2017, 15. rész: Becsapva
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 5. rész: Malac mentés
04:06
Chuggington - Jelvényt akarok!
I. évad, 13. rész
04:10
Game Shakers
II. évad, 206. rész: Spitty Llama
Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.