Gyújtóbomba

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (10)
A Gyújtóbomba a Bridget Jones naplója direktorának, Sharon Maguire-nek 2008-as alkotása, amit hét év szünet után rendezett, és amelyben a Szex telefonhívásra után ismét egymás oldalán látható Michelle Williams és Ewan McGregor.
A forgatókönyvíró-rendező Maguire Chris Cleave magyarul is olvasható regénye, az egyszerre lenyűgöző és megdöbbentő London lángokban alapján dolgozott. A könyveredeti egy fiatal, gyászoló anya szemszögébe helyezkedve, egyes szám, első személyben íródott; pontosabban a kerettörténet szerint az írás egy levél, amit maga a főhősnő ír dühében és fájdalmában személyesen Oszama bin Ladennek. 
 
„Kedves Oszama, életre-halálra keresik magát, hogy a terrornak vége legyen. ... 25 millió dollár váltságdíjat tűztek ki a fejére, de miattam ne legyenek álmatlan éjszakái... Fogalmam sem lenne, mire költsek huszonötmillió dollárt. Más volna, ha lenne kire költenem. De nincs, amióta maga felrobbantotta a férjem és a fiam” – kezdi regényét Cleave, és ezzel az erős és hatásos nyitánnyal nyilván semmi sem veheti fel a versenyt az adaptációban. 
 
A London lángokban drámaiságát és az azonosulásnak ezt az igen magas fokát a film alkotói meg sem próbálták visszaadni. Helyette azt a megoldást választották, hogy inkább radikálisan megváltoztatták, több helyen drasztikusan átírták a regény cselekményét. A filmesek nemcsak a történéseket módosították, de fontos karakterek is hiányoznak, illetve helyettük újak kerültek be. Kis túlzással tehát csak a kiindulóhelyzet maradt, hiszen az adaptációnak a befejezése és végkicsengése is egészen eltér a regényétől. 
 
A Gyújtóbombában tehát egy fiatal anyát ismerünk meg (neve mindvégig homályban marad), aki kissé szeretetlenül él együtt tűzszerész férjével, viszont a legnagyobb boldogságban és harmóniában 4 éves kisfiukkal. Egy nap azonban a férfi és a gyerek Arsenal-meccsre mennek, a csapat új stadionját pedig terroristák robbantják fel – szerettei halálakor a nő éppen megcsalja a férjét egy nagymenő, jómódú újságíróval. Főhősnőnk fájdalmában szinte az eszét veszti, és természetesen kínozza a bűntudat is. Gyásza során közelebb kerül férje egykori főnökéhez, a terrortámadás ügyében nyomozó rendőrhöz, miközben a szerető, az újságíró Jasper megdöbbentő dolgokat derít ki a tragikus eseményekkel kapcsolatban. 
 
A könyvtől eltérően – ahol a hősnővel szinte észrevétlenül lépjük át a normalitás határát – a végig szomorúra, líraira hangszerelt film befejezése szépen, kereken le van zárva, és egy óvatos happy endet is hoz, amitől azonban (újabb különbség a regényhez képest) határozottan giccsessé válik (a finomkodás egyebekben is jellemző a Gyújtóbombára: a könyveredetiben egyértelműen prolinak lefestett környezet itt némileg megszépítve jelenik meg). Így viszont a London lángokban mindenestül megrázó, felkavaró, katartikus élményéhez képest Maguire műve legjobb esetben is csak szimplán meghatja a nézőt. 6/10 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es, angol DTS hang, magyar felirat. Extrák nincsenek. 2/10 
 
Incendiary, 2008 * 96 perc * Budapest Film * (16)
 
 
fürkész
2010.05.02
|
Incendiary - Blown Apart
angol thriller, 95 perc, 2008
rendező:

Sharon Maguire

színész:

Michelle Williams
(Az anya)

Ewan McGregor
(Jasper Black)

Matthew MacFadyen
(Terrence Butcher)

Nicholas Gleaves
(Lenny)

(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Filmek a TV-ben
H
20
K
21
Sze
22
Cs
23
P
24
Legnépszerűbb
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.