Gyújtóbomba

est.hu:
6/10
|
olvasói
9/10 (10)
A Gyújtóbomba a Bridget Jones naplója direktorának, Sharon Maguire-nek 2008-as alkotása, amit hét év szünet után rendezett, és amelyben a Szex telefonhívásra után ismét egymás oldalán látható Michelle Williams és Ewan McGregor.
A forgatókönyvíró-rendező Maguire Chris Cleave magyarul is olvasható regénye, az egyszerre lenyűgöző és megdöbbentő London lángokban alapján dolgozott. A könyveredeti egy fiatal, gyászoló anya szemszögébe helyezkedve, egyes szám, első személyben íródott; pontosabban a kerettörténet szerint az írás egy levél, amit maga a főhősnő ír dühében és fájdalmában személyesen Oszama bin Ladennek. 
 
„Kedves Oszama, életre-halálra keresik magát, hogy a terrornak vége legyen. ... 25 millió dollár váltságdíjat tűztek ki a fejére, de miattam ne legyenek álmatlan éjszakái... Fogalmam sem lenne, mire költsek huszonötmillió dollárt. Más volna, ha lenne kire költenem. De nincs, amióta maga felrobbantotta a férjem és a fiam” – kezdi regényét Cleave, és ezzel az erős és hatásos nyitánnyal nyilván semmi sem veheti fel a versenyt az adaptációban. 
 
A London lángokban drámaiságát és az azonosulásnak ezt az igen magas fokát a film alkotói meg sem próbálták visszaadni. Helyette azt a megoldást választották, hogy inkább radikálisan megváltoztatták, több helyen drasztikusan átírták a regény cselekményét. A filmesek nemcsak a történéseket módosították, de fontos karakterek is hiányoznak, illetve helyettük újak kerültek be. Kis túlzással tehát csak a kiindulóhelyzet maradt, hiszen az adaptációnak a befejezése és végkicsengése is egészen eltér a regényétől. 
 
A Gyújtóbombában tehát egy fiatal anyát ismerünk meg (neve mindvégig homályban marad), aki kissé szeretetlenül él együtt tűzszerész férjével, viszont a legnagyobb boldogságban és harmóniában 4 éves kisfiukkal. Egy nap azonban a férfi és a gyerek Arsenal-meccsre mennek, a csapat új stadionját pedig terroristák robbantják fel – szerettei halálakor a nő éppen megcsalja a férjét egy nagymenő, jómódú újságíróval. Főhősnőnk fájdalmában szinte az eszét veszti, és természetesen kínozza a bűntudat is. Gyásza során közelebb kerül férje egykori főnökéhez, a terrortámadás ügyében nyomozó rendőrhöz, miközben a szerető, az újságíró Jasper megdöbbentő dolgokat derít ki a tragikus eseményekkel kapcsolatban. 
 
A könyvtől eltérően – ahol a hősnővel szinte észrevétlenül lépjük át a normalitás határát – a végig szomorúra, líraira hangszerelt film befejezése szépen, kereken le van zárva, és egy óvatos happy endet is hoz, amitől azonban (újabb különbség a regényhez képest) határozottan giccsessé válik (a finomkodás egyebekben is jellemző a Gyújtóbombára: a könyveredetiben egyértelműen prolinak lefestett környezet itt némileg megszépítve jelenik meg). Így viszont a London lángokban mindenestül megrázó, felkavaró, katartikus élményéhez képest Maguire műve legjobb esetben is csak szimplán meghatja a nézőt. 6/10 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es, angol DTS hang, magyar felirat. Extrák nincsenek. 2/10 
 
Incendiary, 2008 * 96 perc * Budapest Film * (16)
 
 
fürkész
2010.05.02
|
Incendiary - Blown Apart
angol thriller, 95 perc, 2008
rendező:

Sharon Maguire

színész:

Michelle Williams
(Az anya)

Ewan McGregor
(Jasper Black)

Matthew MacFadyen
(Terrence Butcher)

Nicholas Gleaves
(Lenny)

(8 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.