Sokat megtanulok magamról - Francis Ford Coppola

A keresztapa-trilógia rendezője tízévnyi pihenő után 2007-ben tért vissza a Youth Without Youth-tal, amit nemcsak hazánkban nem mutattak be, de a világ más tájain sem aratott sikert.
A mester nem adta fel, és most a Tetróval ismét megvillant valamit tehetsége régi fényéből. Ezen alkalomból beszélgettünk a rendezőlegendával. 
 
- Egyszer azt nyilatkozta, hogy fiatalon készített igazán nagy mozikat, de a Tetróhoz most úgy állt hozzá, mint egy tapasztalatlan diák. Ez művészi vagy privát megfontolásból alakult így? 
 
- A Tetro az a fajta film, amilyet mindig is készítenem kellett volna. Sokkal inkább rokon a Magánbeszélgetéssel vagy a Rablóhallal, mint a nagyobb kommersz sikereimmel. Ennyi idősen döntöttem úgy, hogy visszatérek ahhoz a fajta mozihoz, amit mindig is szerettem volna készíteni: sokkal személyesebb, és egy kicsit kísérletibb jellegű filmeket szeretnék forgatni, melyek közben sokat megtanulok magamról pusztán az elkészítésük által. 
 
- Sokáig azt lehetett hallani, hogy Matt Dillon alakítja majd a főszerepet, ám végül Vincent Gallo lett a befutó. Mi volt az oka a váltásnak? Miért passzolt jobban Gallóhoz a szerep? 
 
- Az ok nagyon egyszerű. Nagyon sokáig készítettük elő a filmet, és amikor eljött volna a forgatás pillanata, Matt egy másik elkötelezettsége (Antal Nimród A szállítmány című mozija – a szerk.) miatt nem ért rá. 
 
- Roger Ebert (híres amerikai filmkritikus – a szerk.) írta a film apafiguráját játszó Klaus Maria Brandauerről, hogy a szerepe kiváló továbbvitele a Mephistóban játszott amorális karakterének. A kiválasztásában közrejátszott ez a híres magyar film?
 
- Imádom a Mephistót – de nem. Azért választottam őt, mert rendkívül erőteljes színész a vásznon, és komoly ismeretekkel rendelkezik az operát és a komolyzenét illetően. Egy igazi parancsnokként dolgozó karmester eljátszásához ő volt a megfelelő ember. 
 
- A zene és az opera komoly hagyományokkal bír a családjában. Mindig is szeretett volna egy ennyire személyes és operaszerű mozit készíteni? 
 
- Mindig vonzott a személyes hangvételű filmek készítése, és mivel a magánéletemre is komoly hatással volt a komolyzene és a zenészek, talán természetes, hogy számos történetem származik ebből a körből. 
 
- Kóstolt már magyar borokat, és ha igen, bortermelőként mi a véleménye róluk? 
 
- Hát hogyne, és egészen csodálatosak. A híres és karakteres ízvilágú tokaji borokat nagyon szeretem, de a kevésbé neves boraik között is akadnak igazán jó fajták. 
 
- Honnan származik a borok szeretete? 
 
- Még újonc voltam a szakmában, amikor kaptam egy forgatókönyvírói munkát, ahol Bill Cosbynak kellett dolgoznom. Jókora készlettel rendelkezett a legjobb borokból a barátai számára. Ő maga sosem ivott belőlük, de mindig tartott otthon egy Romanée-Conti nevű bort, ami szerintem az egyik legjobb a világon. Korábban nem gondoltam volna, hogy egy bor ennyire finom is lehet. Szintén Bill tanított bakarázni is. Az egyik este négyszáz dolláros téttel sikerült harmincezret nyernem. Az összes nyereményemből Romanée-Conti borokat vettem. 
 
- Karrierje melyik mozijával a legkevésbé elégedett? 
 
- Az emberek úgy gondolják, hogy a Jack a legrosszabb filmem. Ennek tükrében igen furcsa, hogy amikor manapság kapok néha csekket a régi filmjeim jogdíjai után, az egyik legnagyobb összeget mindig ezután a film után kapom. Ha utálni akarják, csak utálják. Egyszerűen csak szerettem volna együtt dolgozni Robin Williamsszel. 

Francis Ford Coppola
 
Ugyan 1997 és 2000 között Francis Ford Coppola hivatalosan nem rendezett filmet, mégis hozzá fűződik a Supernova című sci-fi, amit az MGM stúdió kérésére fejezett be a kirúgott/kilépett Walter Hill helyett, Jack Sholder segítségével. A biztonság kedvéért a nevét azért nem engedte feltüntetni a stáblistán. 

 
Coppola négy filmje is szerepel a világ legnagyobb filmes adatbázisa, az imdb 250 legjobb filmet tartalmazó toplistáján: A keresztapa I–II., az Apokalipszis most és a Magánbeszélgetés.  
 
Ha valaki szeretnél megkóstolni Coppola borait, a Rubicon márkát kell keresnie. A Coppola család borászata Kaliforniában található. 
2010.05.05
|


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:15
Barátom, Róbert Gida
amerikai családi film, 2018
18:25
Fehér Isten
magyar filmdráma, 2014
18:45
Üvöltő szelek
angol-amerikai romantikus filmdráma, 1992
18:50
Szuperhekusok
olasz akcióvígjáték, 1985
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.