Diákmelót csak diákszövetkezettől

Szeretjük a nyári szünetet, viszont a szabadidő és az egymást érő fesztiválok akkor kerülnek igazán optimális viszonyba egymással, ha pénz is akad melléjük. Most elmondjuk, hogy szülői támogatás híján hogyan érdemes munkát vállalnod a nyári kiadásaidhoz.
Az első és legfontosabb szabály, hogy bárhová is tévedj diákmunkásként, addig egy szalmaszálat se mozdíts meg, amíg nincs szerződés a kezedben, a szóbeli megállapodás ugyanis nem garantál semmit. Legrosszabb esetben még az is előfordulhat, hogy egyáltalán nem vagy nem annyit fizetnek, amennyiben előzőleg megállapodtatok, esetleg sokkal többet kell dolgoznod.  
 
A legbiztosabb, ha olyan cégnél dolgozol, amelyiknek valamelyik diákmunka-szövetkezettel van szerződése, de az még ennél is jobb, ha személyesen fordulsz valamelyik szövetkezethez. Nyári munkát 16 éves korodtól vállalhatsz, és 18 éves korodig fiatal munkavállalónak számítasz, ami azt jelenti, hogy nem dolgozhatsz többet napi nyolc óránál, és nem kényszeríthetnek rád éjszakai műszakot. Mielőtt nyakadba vennéd a várost, hogy személyesen felkeresd valamelyik iskolaszövetkezetet, kérj iskolalátogatási igazolást a tanulmányi osztályról, mert ezt biztosan kérni fogják. Emellett a szokásos papírokra lesz szükséged, vagyis személyi igazolványra, lakcímkártyára, taj-kártyára és adókártyára, ezeken felül pedig egy bankszámlára. Ha még nincs adókártyád, az APEH-től igényelhetsz! 
 
Ahhoz, hogy dolgozni kezdj, szövetkezeti tagnak kell lenned az adott iskolaszövetkezetben, de ennek díját nem kötelező ott és akkor befizetned, ők fogják levonni az első fizetésedből. Egy tisztességes munkaszerződés tartalmazza az alapbéredet, munkakörödet, munkaidődet, a munkavégzés helyét és megnevezi a főnöködet is. Ezek nem apró részletek, mindenképpen figyelj oda rá, mielőtt bármit is aláírnál! Ha a személyes látogatáskor nem találtál munkát, ne keseredj el, az iskolaszövetkezeteknél gyorsan pörögnek az álláslehetőségek, főleg ilyenkor, a nyár kezdetén, és általában a honlapjukra is azonnal feltöltik az aktuális állásokat. Egy regisztráció után folyamatos értesítést kaphatsz minden új lehetőségről! Fizetség gyanánt nagyjából 500-600 Ft-os órabérrel kalkulálhatsz, a munkák között pedig a raktárostól a szórólapozáson keresztül a különböző telefonos vagy adminisztratív irodai munkákig széles a skála. Jelentkezz és regisztrálj minél hamarabb, hogy legyen elég pénzed a szünidőre! -nanu- 
 
Megbízható iskolaszövetkezetek:  
www.melodiak.hu 
www.minddiak.hu 
www.furgediak.hu 
2010.05.20
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.