Irena Vrkljan: Selyem, olló – Marina, avagy az életrajzról

Két önéletrajzi kisregény egy délszláv írónőtől. Irena Vrkljan 1930-ban született Belgrádban. Gyerekkorát a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság és a II. világháború, fiatalságát Tito Jugoszláviája, felnőttéveit Nyugat-Berlin határozta meg.
Az első kisregény
 
A Selyem, olló időrendben követi az írónő életének eseményeit: a gyerekkor keserű, mégis nosztalgikusan felelevenített pillanatait a fiatalság évei követik – különös tekintettel a férfiakra és a csalódásokra. De ne várjunk Vrkljantól pontosan nyomon követhető mesét! Zaklatott ritmusban tárul fel előttünk az író/főhősnő élete: mintha csak vonattal utazna vissza a múltba, s amikor úgy tartja kedve, lelassít, de van, ahol gyorsan átrobog. Jellemzően a címül választott két szó is egy (emlék)kép, amit „kalauzunk” a régmúltból őriz (s természetesen jelképként is értelmezhető). 
 
A második kisregény 
 
A Marina, avagy az életrajzról még inkább elszakad a konvencionális életrajzoktól. Itt a szerző saját életét két másik személy, egy orosz költőnő és egy színésznő sorsával tükrözteti. S ha az első írás robogó vonathoz hasonlított, akkor ez leginkább laza szövésű szőttesre emlékeztet. 
 
A hangulat 
 
Elvarázsolt és még elvarázsoltabb. 

L’Harmattan Kiadó, 2200 Ft
fürkész
2010.06.14
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.