Invictus – A legyőzhetetlen

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (2)
Clint Eastwood Morgan Freeman és Matt Damon főszereplésével készített életrajzi filmjében a 2007-es Goodbye Bafana után a béke Nobel-díjas dél-afrikai elnök, Nelson Mandela élete ismét egy másik férfi sorsának tükrében jelenik meg.
Az 1990-es év nemcsak a kelet-európai országok történelmében nevezetes forduló, hanem a Dél-afrikai Köztársaság számára is: ebben az évben szabadult ki ugyanis Robben-szigeti börtönéből 27 évi (!) raboskodás után Nelson Mandela, az apartheid-ellenes ANC (Afrikai Nemzeti Kongresszus) legfontosabb alakja, az ország későbbi első fekete elnöke. A „szivárvány-állam” pedig a focivébé előtt 15 évvel is volt már egyszer fontos sporttörténelmi esemény színhelye: akkor a rögbi világbajnokságnak adott otthont. 
 
S hogy a kettőnek mégis mi köze egymáshoz? Clint Eastwood életrajzi filmjében a nagyformátumú államférfi sorsából az a pár év jelenik meg, amikor Mandela (felismerve, hogy a sport sokkal több, mint sport) tanácsadói véleményének ellenében teljes mellszélességgel a dél-afrikai csapat, a Gazellák mögé állt az 1995-ös rögbi világkupán – baráti jobbot nyújtva így tulajdonképpen azoknak a búroknak, akik 1964-ben bebörtönözték. 
 
A politikus ezzel olyan emberi nagyságról és bölcsességről tett tanúbizonyságot, mely szinte példa nélküli az egész történelemben. Ezt a nagyságot megjelenítendő az életrajzi film műfajában már járatos (lásd: Bird – Charlie Parker élete) Eastwood nem is választhatott volna jobb színészt, mint az Oscar-díjas Morgan Freemant (nem mellesleg maga Mandela is úgy nyilatkozott korábban, hogy senki más nem tudná eljátszani őt). Madiba (az elnök törzsi neve) mellett azonban minden más figura eltörpül, az ő nagyszerűsége mellett mindenki más kisszerűnek tűnik (ha nem is annyira, mint Bille August Goodbye Bafanájában), ahogy Freeman játéka is elhalványít szinte mindenki mást maga körül. 
 
Ami viszont súlyt kap még a hosszú, de mozgalmas műben a főszereplő alakításán kívül, az a filmben is idézett szállóige szerint „a huligánok sportja, amit úriemberek játszanak”, azaz a világ talán legdurvább csapatjátéka, a rögbi (lényegében az amerikai foci védőfelszerelés nélkül). Az Invictus így „kettő az egyben” megoldással amellett, hogy életrajzi film, ugyanilyen szinten működik sportdrámaként is. Mandela ténykedésén kívül nyomon követhetjük benne azt is, ahogy a dél-afrikai Gazellák eleinte sikertelen csapata fokozatosan felküzdi magát az élvonalba, majd a film csúcspontjaként a világkupán sor kerül nagy megmérettetésükre is. Ezen a ponton az Invictus sem kerülheti el a sportfilmek túlzó pátoszát, de ha már muszáj, mi így kérjük, ahogyan Eastwood tálalja… 8/10 
 
 
Kiadás: 
Magyar és angol DD 5.1-es hang, magyar és angol felirat. A Matt Damon rögbizik címre hallgató extrában nem a Gazellák csapatkapitányát alakító sztár esését-kelését figyelhetjük – a 6 és fél perces kis anyag valójában egy hagyományos werkfilm. Ezenkívül a film előzetese. 5/10 
 
Invictus, 2009 * 128 perc * Pro Video * (12)
 
 
fürkész
2010.06.13
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:10
18:15
Little Woods
amerikai krimi, 2018
18:40
A majmok bolygója
amerikai sci-fi akciófilm, 2001
18:50
A harmadik feleség
vietnami film, 2018
18:55
Kettőn áll a vásár
amerikai vígjáték, 1995
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.