Szerelem és egyéb bűnök

est.hu:
5/10
|
olvasói
10/10 (4)
Bár mostanában jó eséllyel egész Belgrád kávéházakban múlatja idejét, van azért morcosabb arca is a városnak, pláne télen, ahogy azt számtalan szerb filmből megtudhatjuk. A címszavak a következők: elvesztegetett lehetőségek és egy szebb jövő reménye.
A lakótelep olyan kelet-európai filmes klisé, mint Amerikában a kertváros vagy a pompomlányok. A lakótelep készen szállítja a karaktereket, a kisstílű bűnözőket, a született veszteseket, a meg nem értett gyerekeket és az elvirágzott szépasszonyokat. Az első filmes Stefan Arsenijevic sem rest ezekből az elemekből, illetve némi pesszimizmussal kevert humorból és a mexikói Consuelo Velázquez majdnem megunhatatlan dalából építkezni. A felállás a következő: adott a környék bódéinak megsarcolásából élő idősödő gengszter, a csaja, aki lelépne a pasija pénzével, a főnök balkeze, aki szerelmes a nőbe, illetve akad egy szenilis operaénekesnő és egy minden művészfilm legelcsépeltebb közhelye: a Gyerek, Aki Nem Beszél.
 
Megy is a vacakolás köztük, elfojtott érzelmek kiterítése, vallomások megemésztése és a lojalitás körüljárása, meg persze a mai szerb társadalom számára valóban fontos problémák is előkerülnek, mint az emigráció és a jó öreg kapitalizmus betüremkedése. Ennek megfelelően a történet kezelése és a színészi játék az elfogadható, a szimpatikus és a kifejezetten szappanoperás szint között mozog, pár olyan, kéretlenül ránk tukmált szimbólummal, mint a meghibásodott szolárium és a szabadon szárnyaló sólyom a szürke lakótelep házai felett. És vagy harmincszor eléneklik azt, hogy Besame mucho!
Vízer
2010.06.16
|
Ljubav i drugi zlocini
német-osztrák-szerb-szlovén vígjáték, 106 perc, 2008
A könyvelő Anica a védelmi pénzek havi begyűjtésének napján gondol egyet, felmarkolja az összeget, és a gengszter pénzével elutazik az országból.
Forgalmazza: Mozinet
Bemutató: 2010. június 24.


Film premierek

Vissza a gyökerekhez

francia vígjáték, 107 perc, 2018

Túl szexi lány

amerikai-kínai vígjáték, 110 perc, 2018

Kutyaparádé

amerikai kalandfilm, 92 perc, 2018

Gotti

amerikai életrajzi dráma, 105 perc, 2017

Az élet napos oldala

svéd vígjáték, 104 perc, 2017
Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Filmek a TV-ben
18:05
Egyesült Királyság
amerikai-angol filmdráma, 2016
18:15
Buliszerviz
amerikai vígjáték, 2002
18:30
Mindörökké Batman
amerikai akció, fantasy, 1995
18:45
Életmentő
norvég filmdráma, 2017 (feliratos)
18:50
Mystic Pizza
amerikai vígjáték, 1988
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.