Meghalt Ronald Neame

Június 16-án, 99 éves korában egy Los Angeles-i kórházban elhunyt Ronald Neame brit születésű forgatókönyvíró-rendező-operatőr, A Poseidon katasztrófa című klasszikus katasztrófafilm és Az egymillió fontos bankjegy direktora.
A család barátainak tájékoztatása szerint a filmes nemrégiben elesett, és ebből a balesetből azóta sem tudott felépülni. A Londonban egy fotóművész és egy színésznő fiaként született Neame filmes karrierjét az Elstree stúdió kifutófiújaként kezdte. Ebben a neves brit filmgyárban találkozott Alfred Hitchcockkal, akinek 1929-es filmjének, a Zsarolásnak később segédoperatőre lett. Első saját operatőri munkája az 1933-as Happy című musical volt. Később is számos film fényképezésén dolgozott, David Lean két művének is ő volt például az operatőre: a Noel Cowarddal közösen rendezett Rendületlenül című háborús drámának 1942-ben és a Vidám kísértet című vígjátéknak 1945-ben. Neame emellett forgatókönyvírással is foglalkozott: mint forgatókönyvíró szintén Lean munkatársa volt a Szép remények és a Késői találkozás című 1946-os alkotásokban. 
 
A rendezés felé az 1947-es Take My Life című thrillerrel fordult. Ezt követően több mint 40 éven át tartó rendezői pályája során olyan színészekkel dolgozott együtt, mint Alec Guinness (The Card,1952; The Horse’s Mouth, 1958; Tunes of Glory, 1960), Judy Garland (az 1963-as Örökké énekelnék a sztár utolsó filmje volt), Maggie Smith (aki Neame 1969-es művében, a The Prime of Miss Jean Brodie-ban nyújtott alakításával a legjobb színésznőnek járó Oscart nyerte el) vagy Gregory Peck (Az egymillió fontos bankjegy). A művész legismertebb munkája azonban kétségtelenül A Poseidon katasztrófa című film volt, amit 1972-ben mutattak be Gene Hackman, Ernest Borgnine és Shelley Winters főszereplésével, és 1973-ban két Oscar-díjat is nyert (legjobb betétdal és vizuális effektek). Később két remake is készült belőle: egy 2005-ös tévéfilm, A Poseidon-kaland és a 2006-os Poseidon
 
Neame egy 2006-os BBC-interjúban elárulta: nagyon meglepte, hogy filmjének ilyen nagy lett a hatása – ő sosem gondolta volna, hogy munkája több, mint egy átlagos mozi. Ugyanebben az interjúban a rendező kifejtette véleményét a mai, modern filmművészetről is. „Részben azért olyan frenetikusak a mai filmek, mert nincs elég jól megírva a cselekményük. A történetmesélés és a karakterábrázolás terén való hiányosságaikat a gyors vágással és a kamera dinamikus rángatásával próbálják kiküszöbölni, ami igen sajnálatos” – vélte. Ronald Neame-et harmadik felesége, Donna Friedberg, első házasságából született fia, Christopher Neame író-producer és unokája, a tévés producerként dolgozó Gareth Neame gyászolja. 
 
 
 
(bbc.co.uk, wenn)
 
 
2010.06.19
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
23
K
24
Sze
25
Cs
26
P
27
Szo
28
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.