Próbálok jó ember lenni - Tom Hanks

Tom Hanks több mint húsz éve Hollywood egyik legsikeresebb és legkedveltebb színésze. Mára már válogathat a szerepekből, de a Da Vinci-kód folytatásának, az Angyalok és démonoknak a forgatása Rómában neki is túl szép volt, hogy igaz legyen.
Elképesztő élmény volt, hogy több hónapig Rómában élhettem és dolgozhattam. A feleségem, Rita imádja ezeket az európai vakációkat: kikapcsolódhatott, és a legjobb boltokat járta végig, míg én dolgoztam és az életem kockáztattam a Vatikánért! (Nevet) 
 
- Mit gondol, alapvetően miben különbözik az Angyalok és démonok a Da Vinci-kódtól? 
 
- Ron Howard, a filmek rendezője mindig aggódott, hogy túl sok a helyszín és a templom a Da Vinci- kódban. Az Angyalok és démonokkal ez a gond nem volt, mert szinte az egész Rómában játszódik. Nem kellett attól tartani, hogy ha a könyvtől bármiben eltérünk, olvasók millióit haragítjuk magunkra. Szerintem egyszerűbb volt megfilmesíteni az Angyalok és démonokat, de az első film tapasztalataiból is rengeteget tanultunk, és Ron végül egy nagyon izgalmas filmet készített! Azt hiszem, túlságosan hűek akartunk lenni a könyvhöz a Da Vinci-kódban, minden részlethez ragaszkodtunk, és a film túl hosszú és színpadias lett. 
 
- Elég sok erőszakos és megrázó jelenet van az Angyalok és démonokban, nem volt ez nyomasztó a forgatás során? 
 
- Nem. A színészet játék, amint a nap végén kilépek a díszletekből, mindezt hátrahagyom. Rómában forgatni meg egy külön élmény, már az felvillanyozott, hogy ezeken az utcákon, ilyen épületek közt sétálhattam. Szóval nem, semmilyen nyomást nem éreztem. És az is sokat számított, hogy a feleségem velem volt, és imádta a várost. 
 
- Rita Wilsonnal több mint húsz éve házasok. Mi a boldogságuk titka? 
 
- A kapcsolatunk alapja a bizalom és a tisztelet, és az, hogy törődünk egymással. Rájöttünk, hogyan rendszerezzük a közös életünket. Rita rengeteg áldozatot hozott a saját karrierjében, amikor gyerekeket vállaltunk, később meg, amikor úgy döntött, elkísér a forgatásaimra. Nagyon élveztük, amikor együtt dolgozhattunk producerekként, és örülök, hogy ebben én támogathattam őt. 
A pályám elején eldöntöttem, hogy minden évben jelen leszek a gyerekeim iskolakezdésén, és ez a mai napig így van, pedig Chat és Truman már tizenévesek. 
 
- Lehet, hogy a szülei válása miatt ilyen fontos önnek a család? 
 
- Egy gyerek nem tehet semmit, csak alkalmazkodik a helyzethez. Ötéves voltam, amikor a szüleim elváltak, és egyedül én maradtam apámmal. Néha rokonoknál éltem, ha apám nehéz helyzetben volt vagy munkát keresett. Hozzá kellett szoknom, hogy folyton költözünk, új iskolákba kerülök, és gyorsan kell barátokat szereznem. Ezért tanultam meg megnevettetni az embereket és jól kijönni velük. Az első házasságom idején fiatal voltam, annak nem igazán volt esélye. Mire Ritát megismertem, már sokkal többet tudtam magamról és a kapcsolatokról is. Mindent megtettem, hogy boldogok legyünk együtt, és Rita is rengeteget adott nekem. És ennyi idő után is olyan vele, mintha minden csak most kezdődne el. 
 
- Nem zavarja, hogy Hollywood legkedvesebb színészének tartják? 
 
- Jobb, mintha utálnának és köpködnének rám. Próbálok jó ember lenni és normális életet élni. És néha olyan filmeken dolgozom, amiket az emberek szeretnek. (Nevet) 
 
- Változott a szemlélete így ötven fölött? 
 
- Hosszú folyamat volt, de valamikor a negyvenes éveimben rájöttem, hogy az élet hosszú, és nem érdemes rövid távú gondokon aggódni. A korral nyugodtabbá váltam, nem esem kétségbe, ha a dolgok nem pont úgy alakulnak, ahogy szeretném. És ez jó érzés, jobb, mint az az idegesség, ami a húszas meg harmincas éveimben nyomasztott. 
 
- A sikeres filmjeinek köszönheti ezt a nyugalmat? 
 
- Nem, sőt, sokkal nyugtalanabb voltam, amikor azokat a sikerfilmeket forgattam a '90-es években. Csak amikor eltávolodtam ettől a hajtástól és az elvárásoktól, akkor kezdtem másként látni a világot és megnyugodni. 
 
- Segített ebben a gyereknevelés? 
 
- Igen, azt hiszem, nagy szerepe volt. Nagyon jó és izgalmas a gyerekekkel lenni, és sok időt szánni rájuk. Ezt az első családommal nem tapasztaltam meg, mert túlságosan lefoglalt a karrierem építése. 
 
- Mit gondol, a gyermekei milyennek látják: „filmsztárnak” vagy egyszerűen „apunak”? 
 
- A gyerekek megszokták, hogy színész vagyok, és nem tartják egy nagy dolognak. Remélem, hogy ők is megtalálják majd a helyüket, és olyasmivel fognak foglalkozni, amit annyira élveznek, hogy nem is tűnik munkának. Próbálom arra tanítani őket, hogy reggelente elégedetten ébredjenek, ne idegeskedjenek, és ne öntsék a kólát a kanapéra. Nem lehet a gyereknevelést könyvből megtanulni. Az anyagi háttér egy dolog, de ennél alapvetőbb dolgok tartják össze vagy szakítják szét a családokat. Rita és én mindent megtettünk, hogy a gyerekek érezzék, szeretjük őket, és hogy vidámak, viccesek és jól neveltek legyenek. 
 
- A humor miért ennyire fontos? 
 
- A humor segített a testvéreimnek és nekem, hogy átvészeljük a nehéz időket, amikor a szüleink váltak. Anyánk szerette, ahogy bolondozunk, apánk meg nem értette, miért ilyen furcsák a kölykei, hogy mindenből viccet csinálnak. Szerintem az segít át az életen, ha képes vagy nevetni a világon, még ha a körülmények nem is olyan csodálatosak. 

Bemutató a tévében: HBO, június 27.
2010.06.22
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
Filmek a TV-ben
21:00
A tenger vadjai 2. - A zátony
amerikai thriller, 2009
21:00
Mátrix - Forradalmak
amerikai sci-fi, 2003
21:00
Az igazság nevében
amerikai akciófilm, 2002
21:00
A testvériség
amerikai horror, 2006
21:00
Végső állomás 3.
amerikai-német horror, 2006
A héten még látogatható a szürrealista kiállítás az MNG-ben. A szürrealista mozgalom Magritte-tól Dalíig. Válság és újjászületés 1929-ben. #salvadordali #renemagritte #szurrealista #szurreal #kiallitasajanlo #kulturalisajanlo
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.