Kedvenc helyek

Mindenki csinálja azt, ami jól áll neki - Irie Maffia Rocktrio

Minden bizonnyal még a Rocktrio tagjai is meglepődtek, amikor Juliette Lewis (management-je) őket választotta ki az amerikai színész-énekesnő júniusi budapesti koncertjének előmelegítésére.
Az Irie Maffia dob-basszus-gitár hármasa, Dési Tamás „Guba”, Havas Miklós „Doktor úr” és Szekér Ádám „Bütte” négyszámos bemutatkozó kislemeze komoly visszhangra talált – még a magyar acél is írt róla. Nyilván nem véletlenül.
  
- Talán kezdjük az elején. Hogy jött létre a Rocktrio? 
 
Havas Miklós.: Az egész produkció az úgy jött létre, hogy Ádámékkal elkezdtünk beszélni arról, hogy mi lenne, ha csinálnánk egy triót, amiben a saját szerzeményeinket adnánk elő. Volt néhány rock számunk a fiókban… 
 
Szekér Ádám.: … és volt egy csomó szabadidőnk, míg a többiek az új lemezt (Irie Maffia, What’s My Name – szerk.) csinálták, meg Ghánában voltak, mert addig szünetelt a zenekar. Hárman lementünk a próbaterembe és játszottunk, kísérletezgettünk, úgy mint 15 éves korunkban. 
 
- Miért maradt ez a név? 
 
H.M.: A nevet igazából nem mi találtuk ki. Mindig így mutattak be minket Irie Maffia koncerteken a zenekar tagjai és a rajongók is így ismertek. Az egyszerűség kedvéért azt gondoltuk, hogy jó, hát akkor legyünk mi az Irie Maffia Rocktrio. 
 
- Nemrég megjelent az első kislemezetek, meglepett titeket, hogy ennyire sok helyen foglalkoztak vele?
 
H.M.: Igen, elég sok kritika jelent meg a kislemezről, és abszolút pozitívan fogadták az anyagot. Nemrég olvastam egyet a magyar acél metálos blogon, ami nagyon vicces volt: a szerző egyből megállapította, hogy nekünk milyen pénzügyi és egyéb hátterünk van, és hogy így persze mennyire könnyű, de aztán a végére eljutott odáig, hogy nem is olyan rossz, és érdemes meghallgatni.
 
- Gondolom, koncepció volt az erőteljes, élő, nyers hangzás.  
 
Sz.Á.: Hetekig próbáltunk minden nap, aztán felvettük az utolsó próbákat, és annyira jól szólt az anyag, hogy eldöntöttük, úgy vesszük fel a számokat, mint mondjuk 1968-ban: bemegyünk a stúdióba, minden elé odatesszük a mikrofont, és egy, két, há... és. 
 
H.M.: Élőben vettük fel a lemezt egy nagy térben, a Pannónia Stúdióban. És sajnos nem volt „pénz szarásig”, ahogy azt a magyar acél szerzője véli, és időnk sem volt. Egyszerre lett felvéve, nem volt semmi kozmetika, így az egész lemez egy élő hangzást ad vissza.  
 
- Izgalmas lehetett ezzel a tulajdonképpen friss formációval a Juliette Lewis koncert előzenekaraként fellépni. 
 
H.M.: Nagyon izgultunk. Láttuk fellépni a Szigeten, és persze egy-két filmben, és ilyenkor van az emberben egy természetes izgalom. De egyrészt nagyon szimpatikus volt, másrészt mindent beleadtunk, és utólag azt kell, hogy mondjam, nagyon jól sikerült. Egy ismerősünk azt mesélte, hogy hallották, ahogy a koncertünk alatt Juliette a Lili című számunkat dudorászta. 
 
 
Molnár Ági
2010.06.23
|


Játék
Egy kisváros hétköznapjai, egy szerelem születése – ilyen apróságokból, látszólagos semmiségekből áll Thornton Wilder darabja, amit Karinthy Márton vitt színre.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.