Kedvenc helyek

Jurij: Kitartás! I Love You

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (13)
[ alternative / indie / rock ] Egy korábbi Jurij az egyik első volt az egyenlők között. A nyíregyházi Jurij a második, és nem vágyik az égbe. Röghöz kötött alterrockot tol, olyan fajtát, amit nagyon bírunk.
A Jurij tíz éve küldi a rakkenrollt. A szüzsé köznapi és nagyon magyar. Gimis meg egyetemi haverok. Lemennek egy helyre. Próbálnak. Demóznak. Megjelentetnek (Szocrock, Csipkebokorvessző, A Kazetta, Ilyenek Vannak). Önerőből, saját zséből. A közönség gyűlik, aztán a közönségből bázis épül, keménymag, rajongótábor, ha úgy tetszik. Ha az a "ha" nem volna, a Jurij bármelyik nagynevű nyugati feszten ott mozgathatná a publikumot. De nem mozgatja, mert vasfüggöny ereszkedett Európára, aztán ott is maradt, legalábbis, ami a popot illeti.
 
A hazai fesztek (EFOTT, Hegyalja, SZIN, Campus stb.) második legjobb szocrock zenekarának Kitartás! I Love You című legújabb albumát a Vad Fruttikból ismert Győrffy Gyula gondozta. Mellette feltűnik még Beck Zoli (Kék A Pólóm), a Gitárosok Arcában meg Kurt Cobain és a Guns N' Roses, persze csak említés-szinten. A Jurij alteros, urbánus rockja közérzeti jelentéseket közöl, magáról, rólunk, hangulatjelentéseket ad, vicceseket, velőseket, közhelyeseket és elgondolkodtatókat.
 
A Jurij mindenre hasonlít a hazai gitáros körből. A Heaven Street Sevenre, a 30Y-ra, a Kispálra, a korai Kaukázusra (Magamban), a Quimby-re, a Pál Utcai Fiúkra. De ezt nem róhatjuk fel, hiszen mégis mi a fenére hasonlítana egy részben definitív gitárzenekar, mint a részben definitív gitárzenekarokra (azzal együtt is, hogy az imént felsoroltak nem mind azok persze)?
 
Jurij
Jurij
A borítótervező pályázat győztese, Csekk István fotójával díszített album darabjai karcosak, darkosak, pszichedelikusak, táncosak, tehát változatosak. Az effektekből azonban nem ártott volna több szín, mert így egy kicsit egysíkú a mű.
 
A Jurij nagy találmánya azonban a töltelékben van. Egyedi ízzel bírnak. Tarsolyukban pedig a népdalok szövegvilágára hajazó tételmondatok (Elég egy élet, ahhoz, hogy velem légy / Kék a póló rajtam, fehér a gatyám, elhagyott engemet a babám / Feldoblak az égbe, de kérek egy csillagot cserébe), és tételdallamok lapulnak. Így a szövegcentrikus bölcsészek ugyanúgy megkapják a magukét, mint azok, akik a rakkenrollban inkább csak a rollt keresik.
Radics Gábor
2010.07.05
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.