DiCaprio legjobb mozipillanatai - Top 10

Kinek régóta, kinek az utóbbi pár filmje óta – mára feltehetően mindenki számára kétségtelen, hogy a Titanic sztárja több mint „a Titanic sztárja”, s nemcsak tehetséges, hanem generációjának egyik legszuggesztívebb színész-személyisége, aki többnyire értékes munkákban kamatoztatja tehetségét. Sorra vettük, mely jelenetekben szerettük legjobban DiCapriót.
10. Teljes napfogyatkozás (1995) „Tedd a kezed az asztalra.” 
 


Agnieszka Holland filmjének eredeti szereposztásában Rimbaudot az 1993-ban elhunyt River Phoenixjátszotta volna. DiCaprio és a Verlaine-t játszó David Thewlis meggyőzően alakítják a szenvedélyes homoerotikus viszonyba bonyolódó költőpárost. Az ominózus jelenetben Rimbaud megkérdezi Verlaine-t, szereti-e, majd a másik felfelé fordított tenyerébe szúr egy késsel. A színészek a jelenetek alatt a magas alkoholtartalmú abszint helyett úzót ittak, mivel az ital nagyon bevált az első napokon – Thewlis elmondása szerint a „method drinking” miatt nem is emlékezett a forgatásra. 
 
9. Titanic (1997) – A rajz 
 
A gimnazista lányok alap-filmélménye az Avatarig döntögette a csúcsokat, s indította el színészünket egyenes úton a legbefolyásosabb és legmagasabb presztízsű filmsztárok közé (DiCaprio mégsem szállt el, sőt, volt annyi öniróniája is, hogy Woody Allen egy évvel későbbi Sztárral szemben című filmjében önmaga s nemzedéke hisztérikus férfisztárjainak állított parodisztikus emléket egy hotelszoba s modell barátnője szétverésével). A Titanic egyik legromantikusabb s egyúttal bájosan erotikus jelenetében Kate Winslet meztelen, Dicaprio freudian elszólja magát – „Feküdj az ágyba. Mármint a kanapéra” – James Cameron pedig szándékosan a filmben hagyta a hibát. 
 
8. Ez a fiúk sorsa (1993) - A gyerek verve jó? 
 


A kisköltségvetésű „családi mozi” nem ezt az egyetlen gyerek-verést mutatja meg ijesztően közelről és ilyen életszerűen. A betegesen agresszív apa (Robert De Niro) és a lázadó tinédzser konfliktusai többször torkollnak fizikai erőszakba ebben a kis költségvetésű drámában. DiCaprio már ekkor edzésben volt: nincs egyetlen olyan filmje sem – kivéve talán Az utolsó óra című dokumentumfilmjében -, amelyben ne lenne legalább egy nagy verekedés-jelenet. A háztartási eszközök és konyhai tárgyak kreatív használata azonban ebben a szcénában különösen értékelendő. 
 
7. Kapj, el, ha tudsz! (2002) – Akkor se kapsz el, ha tudsz 
 


Spielberg olyan eleganciával rázta ki a kisujjából ezt a filmet, mint főszereplője a világ egyik legzseniálisabb csalójának szerepét. Tom Hanks és DiCaprio macska-egér játéka valós történeten alapul. A jelenetben Hanks nyomozója egy hotelben rajtaüt a csekkhamisítón, aki ahelyett, hogy feleslegesen próbálna eliszkolni, eljátssza, hogy a titkosszolgálat embere - és a tetejében még ki is sétál a csekk-kódoló géppel, mint „fontos bizonyítékkal”. 
 
6. Rómeó és Júlia(1996)- Az első csók 
 


Baz Luhrmann a vállalt giccs jegyében fogta Shakespeare klasszikusát és modernizálta – csak épp a szöveget hagyta meg szinte eredetiben. A stíluskavalkád mégis működik, talán épp a romantika fogalmának komolyan vétele és a telített drámaiság miatt. Dicaprio és Danes szájából természetesen szólnak első találkozásukkor a shakespeare-i rímek, a jelenet „extrája” pedig Paul Rudd, aki Páris hercegként űrhajós jelmezben idétlenkedik az ominózus estéjen. 
 
5. Véres gyémánt– Solomon és Danny  
 


A hatásos harcjelenetekben és politikai tartalomban bővelkedő mozi egyik legizgalmasabb vetülete a két főszereplő, az elhurcolt családját kutató afrikai Solomon (Djimon Hounsou) és az immorális gyémántcsempész (DiCaprio) paradox kapcsolata. Itt mindenki használ valakit valamire, de végül a másik emberi mivolta valahogy mégsem kikerülhető. 
 
4. A Tégla (2006) - A telefonok 
 


Matt Damon és DiCaprio jutalomjátéka Scorsese 2006-os Szigorúan piszkos ügyek-remake-je. A feszült és egyben rendkívül szellemes jelenetben egy halott telefonja csörren meg a maffiába beépült Dicaprio telefonján. A vonal másik végén a másik tégla. 
 
3. Viharsziget (2010) – Végkifejlet (SPOILER!!!) 
 


Scorsese legújabb opuszának számos jelenetét kiválaszthatnánk gyönyörű megkonstruáltsága okán, de a csúcsjelenet kétségkívül a legutolsó, amely számos kérdést felvet s megválaszolatlanul hagy a nézőnek. DiCaprio egyetlen mondattal tökéletesen összezavarja Ruffalo nyomozótárs/pszichiáter-karakterét, miközben megfáradt nyugalommal elindul, hogy elnyerje végső jutalmát/büntetését a Viharszigeten. Van, akit frusztrál ez a megoldás, szerintem legalább egyszer megéri újranézni miatta a filmet. 
 
2. Aviátor (2004) 
 


Lehet mondani az Aviátorra, hogy unalmas vagy túl hosszúra nyújtott és ehhez képest nem elég izgalmas a története – de azt semmiképp nem, hogy a színész nem jól kapta el a kényszerbeteg Howard Hughes figuráját (egy interjúban bevallotta, hogy a szerep egy időre visszahozta saját, gyermekkori kényszerbetegségének tüneteit). Ebben a jelenetben Hughes-nak már megszakadt a kapcsolata a valósággal, s miután elveszít egy számára fontos nőt - úgy dönt, hogy gyorsan vásárol egy másikat. 
 
1.Gilbert Grape (1993) 
 


Lasse Hallström szeretetreméltó függetlenfilmje hozta meg DiCapriónak első Oscar-jelölését. A színész Johnny Depp figurájának értelmi fogyatékos öccsét, Arnie-t alakítja, lenyűgözően (egyszer úgy nyilatkozott, hogy Arnie-t játszani élete legnagyobb szórakozása volt). A film egyik jelenetében Arnie felmászik egy víztoronyra, s úgy kell lecsalogatni. 
 
Vörös Adél
2010.07.21
|


Film premierek

Prédák

amerikai horror, 92 perc, 2019

Pavarotti

amerikai-angol dokumentumfilm, 114 perc, 2019

Mű szerző nélkül

német-olasz történelmi dráma, 189 perc, 2018

Gemini Man

amerikai-kínai akciófilm, 117 perc, 2019

FOMO - Megosztod és uralkodsz

magyar filmdráma, 90 perc, 2019

A művészet templomai: Prado - Csodák gyűjteménye

olasz-spanyol dokumentumfilm, 92 perc, 2019
Játék
A leghatalmasabb élőlény, amely valaha is létezett, most visszatér, hogy megküzdjön számos gigantikus szörnyeteggel ebben a földrengető folytatásban.
Filmek a TV-ben
18:10
Fokvárosi nyár
német romantikus film, 2010
18:20
Sarkvidék
izlandi film, 2018
18:25
Waterworld - Vízivilág
amerikai kalandfilm, 1995
18:25
Mario
svájci film, 2018
18:40
Országúti bordély
amerikai filmdráma, 2010
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.