Kedvenc helyek

A zenében nincsenek határok - Natalie Cole

Július 26-án koncertezik nálunk a nyolc Grammy-díjjal elismert legendás énekesnő, Natalie Cole, aki a zenetörténet egyik legnagyobb klasszisának, Nat „King” Cole-nak a lánya. Első lemeze még 1977-ben jelent meg, amivel azonnal berobbant a zenei elit közé.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

1990-ben megjelent Unforgettable…With Love című albuma hozta el számára a teljes világsikert, illetve potom hat Grammy-díjat, köztük az év lemezének járót. Natalie-val két turnéállomás között sikerült beszélgetnünk.  
 
- 1977 óta sorra kapja a díjakat, tavaly megkapta a NAACP Award legjobb jazz-művészének járó elismerést is. Van még hely a polcon? 
 
- Nagyon hálás vagyok értük, és nagyon jólesnek ezek a díjak, de nem ezekben mérem a sikeremet. A közönség szeretete, a sok csillogó szem a nézőtéren sokkal fontosabb, mint bármilyen díj. Régen nagyon kevés önbizalmam volt, és ezen nem segített semmilyen díj. A legnagyobb elismerés az volt, amikor is több ezren ajánlották fel a veséjüket, amikor átültetésre volt szükségem. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem hatódtam meg minden egyes alkalommal, amikor egy szobrot átvettem.  
 
- Milyen zenéket, kiket hallgat, amikor ki akar kapcsolódni? 
 
- Általában klasszikusokat, olyanokat, amelyek a gyerekkoromra emlékeztetnek. Frank Sinatrát például, de nagyon szeretem Stinget és Whitney Houstont is. Szeretem a popzenét, a soult és a jazzt is, de szívesen meghallgatok bármit, hiszen megtanultam, a zenében nincsenek határok.  
 
- Magyarországon nemrég vetítették azt a részt a Grace Klinikából, amiben Ön is szerepelt. A filmezés sokszor jelen volt az életében, de a zenét soha nem győzte le. Van azért olyan filmszerep, amit szívesen eljátszott volna?  
 
- Az az igazság, hogy ezen annyira nem is törtem a fejemet, mert a zene annyira kitöltötte mindig az életemet, hogy nem vágytam igazából filmes karrierre. Persze nagyon élveztem a forgatásokat, és azt hiszem, ha felkérnének egy szerepre, és az tetszene, ma sem mondanék nemet rá.  
 
- Melyik volt élete legemlékezetesebb fellépése?  
 
- Erre nagyon nehéz lenne válaszolni, hiszen rengeteg emlékezetes fellépésem volt. Talán a legérdekesebb mégis az volt, amikor tizenegy évesen édesapám megkérte Nelson Riddle karmestert, hogy írjon nekem egy dalt, amit elénekelhetek abban az éjszakai bárban, ahol rendszeres estje volt. Csak egy héten át léptem fel, mert iskolába jártam, de ez volt az első fizetős munkám! 

- Mi a legkedvesebb száma és miért? 
 
- Rengeteg van, és mindegyik más miatt kedves számomra. Talán mégis itt is az Unforgettable-t említeném, hiszen ezáltal mindig nagyon közel érzem magam az édesapámhoz. 
 
- Május 25-én Japánban lépett fel, pár napra rá már Ausztráliában koncertezett, és a turné végéig még van majd’ nyolc hónap. Hogy lehet bírni ezt a tempót? Én már abba is belefáradtam, hogy végigolvastam a fellépéseinek listáját. Ilyenkor marad idő egy kis városnézésre is, vagy rögtön rohanás van tovább? Létezik olyan ország, ahol még nem járt?  
 
- Szerintem nem, de ennek majd utánanézek. A hosszú utazásokhoz és a turnékhoz pedig már hozzászoktam a sok-sok év alatt, mostanában persze igyekszem sokkal pihentetőbben intézni az elfoglaltságaimat az egyes helyeken. Alig vállalok médiaszerepléseket, és szeretek a szállodaszobámban pihenni. Ez persze azóta van főleg így, mióta egészségügyi problémáim adódtak. Amikor a vesém miatt dialízisre volt szükségem, még erre is sort kellett kerítenem minden városban, de az otthoni orvosaim ezt is leszervezték előre. 
 
Natalie Cole
  
Natalie Maria Cole 1950. február 6-án született. 
5 éves kora óta énekel. 
Első albuma 1975-ben jelent meg. 
2000-ben megjelent könyvében őszintén írt régi kábítószer-problémáiról. 
Több filmben és sorozatban is szerepelt már. 
1977-ben született első gyermeke, Robert Adam „Robbie” Yancy, akivel közösen turnéznak, mivel Robbie is zenész lett. 
Hámori Eszter
2010.07.21
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.