Kedvenc helyek

Jake Brown – Lemmy Kilmister: Motörhead

Amikor az idén a Hegyalja Fesztivál legnagyobb betűkkel szedett sztárja, ideje, hogy beszámoljunk a Legendák élve vagy halva könyvsorozat 46. kötetéről. Furcsa a legendák természete, mivel anno a Motörhead...
...nem valami forradalmi zenével írta be magát a rocktörténelembe, ma pedig már réges-rég túl van fénykorán. Mégis… indulása után azon kevés kemény rockot játszó zenekar közé tartozott, amit még a punkok is elismertek, nélküle sem a trash metál sem a Metallica nem lehetne az, ami.
  
És igen: mindig így, viszonyítva számít a Motörhead, ami valójában a basszusgitáros-énekes Lemmy Kilmister karizmája – valójában az a Motörhead, ahogy ő a kissé fölé magasodó mikrofonállványához homorít és valami egészen mélyről jövő hangon dörgi el a nagyjából egyforma Motörhead-dalokat.  
 
35 év, sok-sok leállás, Lemmy körül úgy cserélődtek a tagok, mint egy nagyzenekarban, idővel aztán mégis akkora legenda lett belőle, mint Keith Richardsból. Egy sajátos aspektusból pedig szinte nagyobb: két éve önálló dokumentumfilm is készült róla, amiben mindenki őszinte csodálatát fejezte ki, hogy annyi pia, drog és cigi satöbbi után egyáltalán még életben van. (A Motörhead nevet is azért választotta végül 1975-ben mert a) egyszótagos b) Bastard néven nem kerülhetett volna be főműsoridős tévéshow-kba c) az amerikai szlengben amúgy is a speedfüggőket hívják így. 
 
A Motörhead egyébként őszinte, kőkemény, semmi fakszni, és talán ez a trió felállás is ismerős – igen, egykor a debreceni Tankcsapda egyik példaképe is volt. Nézzétek csak meg, hogyan áll (a basszusgitáros – énekes) Lukács Laci mikrofonállványa!  

Cartaphilus; 3000 Ft
almás
2010.07.23
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.