Mitrovits Miklós: A remény hónapjai

Hogy miért ajánlunk itt egy tudományos szakmunkát a lengyel Szolidaritásról? Azért, mert Mitrovits Miklós kötete az egyik utolsó eposzi küzdelmet dolgozza fel a közelmúltból. Tulajdonképpen tiszta harc volt ez, ...
...amelyben két világosan elkülöníthető erő háborúzott egymással: a jók, a köztársaságpártiak, a sötét erő és a birodalmi csapatok ellen (akinek erőltetett a párhuzam, olvassa csak el a Leonyid Iljics és Wojciech telefonbeszélgetését a 261. oldalon, egyből be fog ugrani Darth Vader és Piett admirális). A valóság persze mindig bonyolultabb, és nyilván akkor sem volt minden fekete-fehér, utána meg végképp összekuszálódott, de akkor is tény, hogy olyan dolgok történtek akkoriban, amiből legendákat és popkultúrát lehetett gyártani.
 
A remény hónapjai... éppen a mítoszokat és a nagy, homályos problémákat akarja tisztázni, amikor, az eddigi kutatásokat szintetizálva, széles geopolitikai és gazdasági kontextusba helyezve, szovjet levéltári kutakodással felturbózva, a kulcskérdésekre keresi a választ: hogyan nyerhetett a Szolidaritás, mi volt a szovjetek szerepe, és hogy valóban az intervenciót akarta elkerülni a sötét hadúr, amikor saját országát rakta tele tankokkal? 
 
A válaszok ott vannak a könyvben, mégpedig alaposan, pontosan és jól szerkesztve. Minden benne van, amit tudni akarsz, és amit tudni lehet.  
 
Napvilág, 3600 HUF 
 
MrT
2010.08.26
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.