Kedvenc helyek

The Pretty Reckless: Light Me Up

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (7)
[ rock ] Ha valaki szőke, és emellett még jó nő is, jó eséllyel pályázhat a népszerűségre. De ha még tehetséges is ebben-abban, akármi lehet belőle. Az alig nagykorú Taylor Momsen volt már modell, kipróbálta a filmipart, most pedig a rakkenroll nevű üzletágban alakítja a nőstényördögöt.
A The CW televíziós társaság Gossip Girl címűszériájában a Jenny Humphrey nevű karaktert alakító leányzó szerencsés csillagzat alatt született. Egyrészt tényleg rendben van, már ami a fenotípusát illeti. Szőke haj, hosszú combok, bájos arc, mindez alatt meg ott lüktet a libidó. Ezzel együtt - ha túllépünk az amerikai szépség kínálta bűnös gondolatokon - el kell ismernünk: ebbe a csajba nem kevés tehetség szorult, bár igaz, hogy nyilván egy vérprofi team dolgozik azon, hogy ez a tehetség a lehető legtöbb lét hozza.
 
A Madonna Material Girl nevű divatcégénél modellkedő leányzó két évvel ezelőtt dobta fel először rakkenroll-sminkjét. A The Pretty Reckless tavaly nyáron felrántott pár demo számot (Blender, He Loves You), az év végén pedig kihozták a Make Me Wanna Die című promót. A dal felkerült az idei év egyik titkos kedvencének számító, kultvárományos Ha/ver (Kick Ass) című mozi soundtrackjére is, olyan előadók közé, mint a Primal Scream vagy a The Prodigy. Júniusban, júliusban kaptunk két EP-t (The Pretty Reckless, Miss Nothing), most pedig itt a debütáló nagylemez a maga lényegre törő harmincöt percével.
 
The Pretty Reckless
The Pretty Reckless
Először is a Light Me Up rendben van. Nem arról van tehát szó, hogy Taylor Momsen lehúzna magáról még egy bőrt. Ugyanúgy, ahogy Scarlett Johanssonnak, Juliette Lewis-nak (Juliette and the Licks) vagy épp Zooey Deschanelnek (She & Him), neki is fekszik a rakkenroll. A hivatkozási pontok kézenfekvőek. Grunge a Nirvana-tól és a Hole-tól, new wave, (poszt-)punk a Blondie-tól, egy kis (blues)rock a The White Stripes-tól, alter-geller a Paramore-tól. A termék nyomokban Alanis Morissette-et is tartalmaz, Debbie Harry-t viszont egy az egyben kopizza. Ha Miss Momsen nem vigyáz, lehet még belőle Courtney Love, ám ez nem valószínű.
 
Mert hiába a lucskos, szextől izzó videók (Miss Nothing), ez a lány ki van találva. Egyébként jól. Annyira jól, hogy elsőre, másodikra, sőt sokadikra sem mosódik el a make-up. Pedig minden riff, minden dinamikai váltás, minden artikuláció, nyögés és sóhaj patikamérlegen van adagolva, csak nem annyira otrombán, mint mondjuk szegény Avril esetében. A korong szórakoztató, bevállalós, energikus és friss, legalább annyira, mint az Ash bemutatkozó lemeze volt, sőt még töltelékdalok se nagyon vannak rajta.
 
Persze ami mindennél fontosabb, hogy a Light Me Up popérzékeny - és kellően frivol.
Radics Gábor
2010.09.01
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.