Fellépők

Táncházak

Kedvenc helyek

The Trousers: Soul Machine
|
est.hu:
8/10
|
olvasói:
10/10 (3)
[ garage / rock ] Már a 2008-as Planetary Process című bemutatkozó nagylemezt is bírtuk Kőváry Zoli (alias Dr. Buffalo) zenekarától, de a második bejelentkezés még inkább meggyőz arról, hogy a The Trousers az egyik legdögösebb rockzenekar kis hazánkban. Az elmúlt két évben tagok jöttek-mentek, egyvalami azonban megmaradt: a rock and roll.
A neo-ból ismert Kőváry Péter öcskösére, Zolira sokan a megboldogult Amber Smith zenekarból emlékezhetnek. A gitáros régi vágyát elégítette ki, amikor összehozta saját szerelemgyermekét, a The Trousers-t, amely azonnal a kétezres évek második felében megizmosodott magyar indie rock színtér egyik legfontosabb zenekarává vált. A bemutatkozó Planetary Process-t a kritika is bírta, így nem meglepő, hogy a honi popsajtó sokat cikkezett a bandáról, amikor kiderült, hogy közeleg a második felvonás. Szerencsére senkinek sem kellett csalódnia: a Soul Machine az idei év egyik legjobb magyar lemeze.  
Nem árt felkötni a gatyáját a többi hasonszőrű zenekarnak, mert a The Trousers ismét egy dögös albumot villantott, mely továbbra is tükrözi a zenekar lelkületét, ugyanakkor letisztultabb, tudatosabb és konkrétabb, mint elődje. A dalok elsősorban a hatvanas, hetvenes évek rockzenéjéből táplálkoznak, az indie vonal teljesen eltűnt a zenei palettáról, de nem kell megijedni: nem nosztalgikus, ómódi rocklemezről van szó, a négyes ugyanis okosan használja fel saját célra a műfaj jól ismert paneljeit.
 
Az új szerzemények gyakorlatilag az egész rock and roll történelmet megidézik a The Rolling Stones-tól kezdve a The Stooges-on át a The Black Crowes-ig, de van, hogy a The Beatles-t juttatják eszünkbe, vagy az MC5-ot, sokszor minden idők egyik legzseniálisabb alulértékelt zenekarát, a Grand Funk Railroadot idézik meg, de a Gluecifer- és a Hellacopters-féle vonal sem elhanyagolható. Ezen kívül sikerült egy nagy adag USA-életérzést sűríteni az új, garázsban érlelt számokba, melyeknek a szövegei a carpe diem szellemiségét foglalják szavakba, minden különösebb okoskodás nélkül. Az egyetlen üzenete a zenekarnak, hogy érezd kurva jól magad, és ez meg is történik: az új nóták hallatán legszívesebben egy füstös klubban lennénk, ahol bögyös pincércsajok tolják elénk a whiskey-t, miközben a színpadról dől a rock and roll.
 
Ha van valami, amit a fejükhöz lehet vágni, akkor az a kiadvány hangzása, valamint a borító, ami nem tükrözi ennek a muzsikának a hangulatát. Ezt leszámítva azonban semmi probléma nincs a Soul Machine-nel, mert a "csomagolás" igazán virgonc lelket takar. Egyetlen szentimentális balladát sem kell végigszenvednünk, csak pattogó, jól megírt dalok sorakoznak a lemezen, melyeket Iggy Pop fog keretbe: a nyitó Too Tough To Tame dobja a Trainspottingból is ismert Lust For Life-ot idézi, az utolsó dal pedig egyenesen egy feldolgozás: a The Stooges I Wanna Be Your Dog klasszikusát piszkálták meg a srácok. A két véglet között olyan kiváló darabokkal találkozhatunk, mint a klippel megtámogatott, odaverős Mortal Moon, a Lynyrd Skynyrd-féle "mindegy, csak folyjon a pia" hangulatú Soul Machine, a picit Oasis-es From Here Now, vagy a High On Love, amiben egy kiváló, Zeppelint idéző, orientális hangulatú bridge kényezteti hallójáratainkat.
 
A munka legnagyobb erőssége, hogy nincs rajta töltelékdal, sőt igazából gyengébb számmal sem találkozunk. Azt nem mondhatjuk, hogy a fiúk túlzásba vinnék a zenei kisérletezést, és új utakat keresnének a rock dzsungelében, de ők soha nem is ígértek ilyet: tőlük régi vágású, tökös rockzenére számíthatunk, és ezt maradéktalanul le is szállítják nekünk.  
 
Nincs az a buli, amit ne tudna még jobban feldobni a Soul Machine.
fejes
2010.09.09
|
Új hozzászólás
Név: E-mail:
Hozzászólás:
Ismételd meg:


2015. október 10., szombat

Gedeon
A Magyarországon élő örmény testvérpár által alapított Deti Picasso már­-már legendásnak számít a világzenei­ folk-rock rajongók számára. Az együttes hosszú hallgatás után, némileg átalakulva tér vissza, hogy új lemezét bemutassa az A38 Hajón.
Kis magyar tahológia
Körmendy Zsuzsanna
(Magyar Nemzet)
Mindig abból van káosz, ha kétféle dolog összekeveredik. Jó példa erre Dippold Pál kirohanása látszólag a göteborgi eset ellen, valójában pedig Esterházy Péter ellen.
16
37
Nagy gáz van Egerben
akov
(Borrajongó)
Elég nagy gáz van Egerben. Valami nem stimmel az egri borokkal. A szakmában is susmorognak, de a vita valahogy csak nem jutott el a nyilvánosságig.
7
3
Tagok: túl az 1 millión
Copyright © 2014
Ingyenes Műsorújság Kft. az Est Media Group tagja.