Kedvenc helyek

The Trousers: Soul Machine

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (3)
[ garage / rock ] Már a 2008-as Planetary Process című bemutatkozó nagylemezt is bírtuk Kőváry Zoli (alias Dr. Buffalo) zenekarától, de a második bejelentkezés még inkább meggyőz arról, hogy a The Trousers az egyik legdögösebb rockzenekar kis hazánkban. Az elmúlt két évben tagok jöttek-mentek, egyvalami azonban megmaradt: a rock and roll.
A neo-ból ismert Kőváry Péter öcskösére, Zolira sokan a megboldogult Amber Smith zenekarból emlékezhetnek. A gitáros régi vágyát elégítette ki, amikor összehozta saját szerelemgyermekét, a The Trousers-t, amely azonnal a kétezres évek második felében megizmosodott magyar indie rock színtér egyik legfontosabb zenekarává vált. A bemutatkozó Planetary Process-t a kritika is bírta, így nem meglepő, hogy a honi popsajtó sokat cikkezett a bandáról, amikor kiderült, hogy közeleg a második felvonás. Szerencsére senkinek sem kellett csalódnia: a Soul Machine az idei év egyik legjobb magyar lemeze.  
Nem árt felkötni a gatyáját a többi hasonszőrű zenekarnak, mert a The Trousers ismét egy dögös albumot villantott, mely továbbra is tükrözi a zenekar lelkületét, ugyanakkor letisztultabb, tudatosabb és konkrétabb, mint elődje. A dalok elsősorban a hatvanas, hetvenes évek rockzenéjéből táplálkoznak, az indie vonal teljesen eltűnt a zenei palettáról, de nem kell megijedni: nem nosztalgikus, ómódi rocklemezről van szó, a négyes ugyanis okosan használja fel saját célra a műfaj jól ismert paneljeit.
 
Az új szerzemények gyakorlatilag az egész rock and roll történelmet megidézik a The Rolling Stones-tól kezdve a The Stooges-on át a The Black Crowes-ig, de van, hogy a The Beatles-t juttatják eszünkbe, vagy az MC5-ot, sokszor minden idők egyik legzseniálisabb alulértékelt zenekarát, a Grand Funk Railroadot idézik meg, de a Gluecifer- és a Hellacopters-féle vonal sem elhanyagolható. Ezen kívül sikerült egy nagy adag USA-életérzést sűríteni az új, garázsban érlelt számokba, melyeknek a szövegei a carpe diem szellemiségét foglalják szavakba, minden különösebb okoskodás nélkül. Az egyetlen üzenete a zenekarnak, hogy érezd kurva jól magad, és ez meg is történik: az új nóták hallatán legszívesebben egy füstös klubban lennénk, ahol bögyös pincércsajok tolják elénk a whiskey-t, miközben a színpadról dől a rock and roll.
 
Ha van valami, amit a fejükhöz lehet vágni, akkor az a kiadvány hangzása, valamint a borító, ami nem tükrözi ennek a muzsikának a hangulatát. Ezt leszámítva azonban semmi probléma nincs a Soul Machine-nel, mert a "csomagolás" igazán virgonc lelket takar. Egyetlen szentimentális balladát sem kell végigszenvednünk, csak pattogó, jól megírt dalok sorakoznak a lemezen, melyeket Iggy Pop fog keretbe: a nyitó Too Tough To Tame dobja a Trainspottingból is ismert Lust For Life-ot idézi, az utolsó dal pedig egyenesen egy feldolgozás: a The Stooges I Wanna Be Your Dog klasszikusát piszkálták meg a srácok. A két véglet között olyan kiváló darabokkal találkozhatunk, mint a klippel megtámogatott, odaverős Mortal Moon, a Lynyrd Skynyrd-féle "mindegy, csak folyjon a pia" hangulatú Soul Machine, a picit Oasis-es From Here Now, vagy a High On Love, amiben egy kiváló, Zeppelint idéző, orientális hangulatú bridge kényezteti hallójáratainkat.
 
A munka legnagyobb erőssége, hogy nincs rajta töltelékdal, sőt igazából gyengébb számmal sem találkozunk. Azt nem mondhatjuk, hogy a fiúk túlzásba vinnék a zenei kisérletezést, és új utakat keresnének a rock dzsungelében, de ők soha nem is ígértek ilyet: tőlük régi vágású, tökös rockzenére számíthatunk, és ezt maradéktalanul le is szállítják nekünk.  
 
Nincs az a buli, amit ne tudna még jobban feldobni a Soul Machine.
fejes
2010.09.09
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.