Kedvenc helyek

Disturbed: Asylum

est.hu:
8/10
|
olvasói
7/10 (2)
[ metal / rock ] A chicagói Disturbed neve a nu metal második hullámával került be a köztudatba valamikor a 2000-es évek hajnalán. A zenekar azonban már Sickness című debütáló lemezével is bizonyította, hogy túlmutat a műfaj Eric Roberts-ein.
Bár a bemutatkozó album - főként a Down With The Sickness sikerének köszönhetően - háromszoros platinalemez lett, a csapat mégis úgy érezte, több rejlik bennük. A későbbi, egyre súlyosabb hangzással operáló anyagok már egy vegytiszta modern metal zenekar képét mutatták, Ten Thousand Fists című korongjuk pedig már olyan színvonalú alkotás volt, mely akár a klasszikus Machine Head hangzókkal is felvette volna a versenyt. A 2008-as Indestructible ugyancsak képes volt a meglepetés erejével hatni, ám úgy tűnik, a fejlődési ív ezt követően vízszintesbe fordult.
 
Persze szó sincs arról, hogy az Asylum gyengére sikeredetett volna, azonban két elődjével ellentétben csak nyomokban tartalmaz átütő erejű momentumokat. Az intrót követő címadó dal rögtön felvonultatja a zenekar minden védjegyét: a szaggatott riffek és a jól eltalált szólók kiválóan kiegészítik egymást David Drainman frontember sajátos énekstílusával. A Hitman című film bérgyilkosára hajazó (nugde, nudge!) frontember teljesítményéről újfent ódákat lehetne zengeni, még ha nem is hoz annyira emlékezetes dallamokat, mint pl. anno a Stricken című slágerben.
 
A power metalos Warrior is hasonló szellemben fogant koncertkedvenc-várományos dal, akárcsak a grunge-os bevezetővel ellátott Another Way To Die. A továbbiakban elfogynak az igazán karakteres, fogós szerzemények, emlékezetes pillanatokat már csak a záró Innocence tartogat. Muszáj megemlékeznünk továbbá az I Still Haven't Found What I'm Looking For című rejtett trackről is, mely eredetileg egy feltörekvő amatőrökből álló ír csoportosulás alkotása, ám Drainmanék - túlzás nélkül - hátborzongatóan jó rockslágert kreáltak belőle.
 
Az Asylum meggyőző lemez, még ha a Disturbed-életmmű részeként nem is kiemelkedő jelentőségű. 
kirsch
2010.09.20
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.