Kedvenc helyek

Ismerős arcok - videoklip-összeállítás

A videoklip legalább olyan közel áll a filmművészethez, mint a popzenéhez, mégsem túl gyakori, hogy ismert színészek tűnnek fel egy-egy zenés videóban. Azért akad néhány ismert ellenpélda - video-összeállításunkban most ezek közül szemezgetünk.
Aerosmith: Crazy
 
 
 
Az Aerosmith katalógusában több klip is található, melyekben a fiatal Alicia Silverstone tűnik fel, nem túlzás tehát azt állítani, hogy ő volt Steven Tylerék klip-múzsája. A Cryin' videójában egy köldök-piercing behelyezésének őrületes kalandjait élhetjük át neki köszönhetően, az Amazingben egy közismert motoros szexjelenetben láthatjuk őt, a Crazy-ben pedig a rendező megduplázta az élvezetet: Silverstone mellett feltűnt az akkor még kamasz Liv Tyler is, az Aerosmith-énekes Steven lánya. Bár a szolid pucérkodások is megérnek egy misét, a legjobb jelenet mégis az, amikor Liv apja színpadi gesztusait utánozza a topless bár színpadán. Ezen kívül erős leszbikus töltet van a klipben, a suliból megszökött dögös csajok szabadságvágya pedig remekül mutatja be az MTV generáció szabados szellemiségét a mai napig a mai napig.
 
Fatboy Slim: Weapon Of Choice 
 
 
 
A Weapon Of Choice-ról nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a klipje híresebb, mint maga a dal. A már-már misztikus hangulatú kezdés során a fapofával ücsörgő Christopher Walkent ismerhetjük fel egy kiürült szállodában (a Los Angeles-i Marriottban zajlott a forgatás 2000 decemberében), aki a berobbanó Fatboy Slim szám hallatán féktelen táncba kezd. Kevesen tudják, hogy Walken ikonikus gengszterszerepei előtt profi táncos volt, aki különféle musicalszínházakban kamatoztatta tehetségét, így nem okozott neki problémát a vicces one man show. A férfi eufóriájában a fizika törvényeit is letáncolja, majd ismét katatón állapotba zuhan, amikor véget ér a szám. Ha nincs zene, semmi sincs - sugallja a rendező: Spike Jonze.
 
Paul Simon: You Can Call Me Al
 Ezt a klipet mindenki kiválóan ismeri, aki emlékszik a nyolcvanas évekre (Ozzy Osbourne tehát alapból kilőve), vagy aki hallott róla, hogy volt egy ilyen évtized. Chevy Chase azóta korántsem olyan népszerű figura, mint volt, sőt nyugodtan eltűntnek is nyilváníthatjuk őt, de ebben a videóban azt a karaktert hozta, amiért szerették (vagy nem szerették) őt a daliás időkben. Egyébként egy kétszereplős kamaradarabról van szó, melyben a nagy mamlasz Chase mellett az apró Paul Simont láthatjuk, akinél gyakorlatilag minden nagyobb a teremben - a sípot kivéve. Míg a komikus nagy átéléssel énekli a "kóól-míí-eel" sort a refrén végén, addig a durcás Simon is megtalálja a módját, hogyan produkálja magát.
 
The Killers: Mr. Brightside
 
 
 
A klipnek két verziója is létezik. Az első 2004 áprilisában készült New Yorkban, nagyon kevés pénzből, mivel a zenekar ekkor még egy független kiadóhoz tartozott. Nem sokkal később beindult a szekér, Flowers-ék pedig okosan úgy döntöttek, hogy egy komolyabb videót is összehoznak, mivel ők is érezték, hogy erős slágerpotenciál rejlik a tételben. Felkérték Sophie Mullert, aki egy Moulin Rouge film által ihletett, látványos mozgóképet szállított le a négyesnek. A történet nem túl vaskos: Brandon Flowers, Izabella Miko (kevésbé ismert színésznő) és a mindig morcos Eric Roberts szerelmi háromszöge rajzolódik ki előttünk. Utóbbi színész jeleneteit kábé négy és fél perc alatt vehették fel.  
 
Enrique Iglesias: Hero
 
 
 
Még leírni is bizarr Mickey Rourke és Enrique Iglesias nevét egy mondatban, pedig a Hero című Iglesias sirató klipjében a "pankrátor" alakítja a gengszterfőnököt. Az énekest a mexikói sivatagban látjuk, 62 fokos melegben, télisapkában. Szerelmével, Jennifer Love Hewitt-tel épp menekülnek némi lopott pénzzel, de Rourke elcsípi őket. Egész laza kedvében van, mivel le se lövi, csak szénné veri a csenevészt, aki a zuhogó esőben leheli ki a lelkét. A játékfilmnyi sztorit pár percbe tömörítő história tanulsága: ne húzz újat Mickey-vel.
 
Tom Petty: Into The Great White Open
 
 
 
Hogy mit keres Johnny Depp és Faye Dunaway együtt egy Tom Petty klipben? Az úgy volt, hogy épp az Arizonai álmodozók forgatása zajlott, csak Kusturica idegösszeroppanást kapott, ezért kivett egy kis szabit, a film két szereplője pedig átruccant ebbe a videóba. A képeken feltűnik a Jóbarátok Joey-jaként ismert Matt LeBlanc, Gabrielle Anwar színésznő és maga Petty is különféle cameo szerepekben (például ő a zenekar roadja). Amúgy egy tipikus rocksztár-karriertörténetről van szó, amiben a képek a szám szövegét követik, de hogy miért vannak összement zenészek az íróasztalon? Na ez már egy komolyabb volumenű kérdés...
 
Michael Jackson: Liberian Girl
 
 
 
Jackson több klipjében is láthatunk ismert színészeket (Remember The Time - Eddie Murphy, Black Or White - Macaulay Culkin), ebben a ritkábban látható darabban azonban minden ilyen jellegű vágyát maximálisan kiélte az énekes. Beverly Johnson, Malcolm-Jamal Warner, Sherman Hemsley, Brigitte Nielsen, Paula Abdul, Carl Weathers, Whoopi Goldberg, Quincy Jones, Jackie Collins, Amy Irving, Jasmine Guy, Rosanna Arquette, Billy Dee Williams, Lou Diamond Phillips, Olivia Newton-John, John Travolta, Corey Feldman, Steven Spielberg, Debbie Gibson, Rick Schroder, Blair Underwood, Weird Al Yankovic, Bubbles, Suzanne Somers, Lou Ferrigno, Don King and "Son", Mayim Bialik, Virginia Madsen, David Copperfield, Richard és Emily Dreyfuss, Danny Glover, Olivia Hussey, Dan Aykroyd, Steve Guttenberg. Mindössze ennyien tűnnek fel. Hiába, egy királynak sok barátja van.
 
Vampire Weekend: Giving Up The Gun
 
 
 
Az idei Contra című lemezzel duplázó Vampire Weekend tagjai ezúttal a háttérben húzódnak meg; a főszereplő egy teniszezőnő, akinek különféle szerzeteket kell legyőznie ahhoz, hogy végre magára locsolhassa a jól megérdemelt, győztesnek járó tejet. RZA jó bírónak, Lil Jon jó edzőnek bizonyul, a Daft Punk, Joe Jonas és Jake Gyllenhaal pedig kiváló ellenfelek. Utóbbi spicces állapotában meg is ölelgeti hősnőnket - annak legnagyobb örömére. A meccset végül önmagával vívja a lány, majd RZA bekapcsolja magnóját, elindítja a Vampire Weekend Holiday című számát, és büszkén távozik.
 
Gorillaz: Stylo
 
 
 
Bruce Willis-nek alapvetően két nézése van: az egyik a macsós-mogorva, a másikat pedig eddig nem fedte fel. A Gorillaz klipjében értelemszerűen a jól ismert, egyes számú Willis ábrázat tárul elénk, miközben a harmadik dimenziót is megkapó, fikciós Gorillaz-karaktereket üldözi egy piros, '68-as Chevrolet El Camino-val. A Mad Maxet idéző jelenet egy szakadéknál végződik, ahol a figurák a tengerbe zuhanva úsznak át az On Melancholy Hill klipjébe, maguk mögött hagyva a kaliforniai Calisto Ghost Town poros országútját.
 
Radiohead: Karma Police
 
 
 
Végül, de nem utolsó sorban jöjjön Kovács Lajos legendás jelenése a Radiohead egyik legnagyobb slágeréhez készült klipben. Jonathan Glazer klipzseni direktor korábban már készített Yorke-éknak egy mesterművet a Street Spirit (Fade Out) című számhoz. Második közös munkájuk egyik központi karaktere maga Thom Yorke, a másik pedig Kovács, akit Glazer a Woyzeckben látott, és azonnal tudta, hogy rá van szüksége alkotásában. A klip a kisember és a felettes hatalom viszonyát mutatja be, amely érdekes módon az előbbi győzelmével ér véget. Glazer Marilyn Mansonnak is felajánlotta a koncepciót, de a sötétség fura ura állítólag elutasította azt, a Radiohead tagjai viszont okosan belementek a dologba. Kovács elmondta, hogy egész éjjel futkosnia kellett a fagyban, teljesítményét végül tapssal jutalmazta a stáb és a zenekar. Mondani sem kell: rohadt büszkék vagyunk!
Hlavaty Tamás
2010.09.21
|


Játék
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer három szomszédos királyság... Longtrellis Királynője (Salma Hayek) mindennél jobban vágyik egy gyermekre, semmilyen áldozattól nem riad vissza ennek érdekében – amikor pedig mágusok tanácsát követve, sötét körülmények között kap egyet, teljesen kisajátítja.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.