Maroon 5: Hands All Over

est.hu:
6/10
|
olvasói
7/10 (4)
[ funk / pop / soul ] Akik egyszer feljutottak a csúcsra, általában úgy érzik, hogy örök időre bérelt helyük van. De nem. A Maroon 5-nak például már rég lejárt a szerződése, csak ezt még senki nem tudatta velük.
A tök hülye nevű Kara's Flowers-ben már ott zenélt majdnem a teljes Maroon 5. A siker azonban messze elkerülte a Los Angeles-i kölyökcsapatot. Az 1997-es The Fourth World bukta lett, az énekes-gitáros Adam Levine pedig a keleti parton kapott menedékjogot. Ott aztán letüdőzte az egész urbánus kultúrát, a hiphop-ot, az R&B-t, a soult meg a zsíros funkot. Aztán visszatért Kaliforniába, felvette a fonalat, és haverjaival összehozta a kétezres évek egyik legjobb mainstream poplemezét. A Songs About Jane 2002-ben jött ki, de csak két évvel később futott be. Akkoriban a csapból is a This Love és a She Will Be Loved folyt. A kerrádiók "igényes popzenére" hangolt közönsége kajálta őket, de a "hozzáértők" sem voltak annyira sznobok, hogy ne vették volna észre: a Maroon 5 csuklóból hozza Stevie Wondert.
 
Maroon 5
Maroon 5
A 2007-es It Won't Be Soon Before Long fékezettebb habzást produkált. A dallamok túlzottan is ismerősek voltak ahhoz, hogy figyeljünk rájuk. Persze a The Police és Prince bűvöltében fogant album szépen fogyott, bár közel sem olyan szépen, mint a Songs About Jane. A Hands All Overrel viszont egyszerűen nem tudunk mit kezdeni. A keverőpult beállításain fikarcnyit sem változtatott a zenekar. Ugyanazok a sablonok három albumon keresztül már csak legyintést érdemelnek. És ami ennél is szomorúbb, hogy nincs itt már igazán se Prince, se The Police, se Stevie Wonder, csupán Maroon 5 van, de az meg nem olyan izgalmas, hogy háromnegyed órán át lekössön.
 
A This Love kistesójával, a Misery-vel (az egyetlen ún. sláger) beharangozott lemez nem ígér több kalandot, mint egy szétcsapott éjszakán a bárpultnál felszedett csaj, aki jó bőr ugyan, de a családi ebédnél nem mutatnád be. Különben vannak egész pofás kis darabok is, mint a hetvenes soulhoz visszanyúló Don't Know Nothing, vagy épp a nem kicsit a korai Michael Jacksonra játszó, funkos Give A Little More. (Egyébként ciki, hogy Adam miden második számban elsüti Jacko "huhogását"). Viszont a java és főként a lemez második fele konkrétan punnyadt (Just A Feeling, Get Back In My Life, How). A nashville-i Lady Antebellum country bandával felvett Out Of Goodbyes is inkább csak kakukktojás, semmint továbblépés.
 
A konklúzió szerint a Maroon 5-ban nincs több, a következő évek már nem róluk fognak szólni.
Radics Gábor
2010.10.01
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.