Interjú James Frainnel, a True Blood sztárjával

Az HBO november 23-án mutatja be a True Blood – Inni és élni hagyni harmadik évadját, de a csatorna házi filmtárában, az HBO On Demanden már október 4-től megtekinthető az első négy epizód. Ennek kapcsán beszélgettünk James Frainnel.
- Járt már valamelyik közép-európai országban?
 
- Igen, még vagy tizenkét éve pont Budapesten forgattam Szabó Istvánnal a A napfény íze című filmet. Rendkívüli élmény volt. Aztán Bulgáriában vettünk fel két tévéfilmet , 2003-ban meg a Spartacus egy remake-jét. Tavaly meg egy sci-fi forgatásán voltam, szintén Szófiában. 
De szívesen utaznék még Európában, szeretném végre a családomat is magammal vinni. 
 
- A sorozatban Franklin Mott-ot alakítja, akit Sookie így ír le: „az ötvenes vagy hatvanas éveiben járt, amikor vámpír lett”, és hogy „életerős, nagyon férfias, és olasz akcentussal beszél”. Ön most lépte csak át a negyvenet, és az akcentusa valójában brit. 
 
- Igen, vannak kisebb-nagyobb eltérések. Alan Ball adaptációja bizonyos dolgokban nagyon hű a könyvhöz, de néha csak kiindulópontnak használja az eredeti karaktereket és ötleteket. Az a Franklin Mott, akit Alan és írógárdája alkottak, sokban különbözik a könyvbélitől. 
 
- Miben hasonlít még Franklin Mott és James Frain? 
 
- Nem tudom, mennyit árulhatok el, hogy a történetből ne lőjek le semmit... Azt hiszem, hasonló a humorunk, és mindketten hisszük, hogy a szerelem nagyon fontos. De ezt leszámítva, szerintem nagyon különböző elképzeléseink vannak az életről. 
 
- Olvasta a könyvet, mielőtt megkapta a szerepet? 
 
- Nem. Néha jó ismerni az eredetit, de én jobban szeretek csak a forgatókönyvre támaszkodni, mert sokszor a kettő közt lényeges különbségek lehetnek. 
 
- Ön szerint Franklin igazán szereti Tarát, vagy csak egyszerűen őrült? 
 
- Hát, mások Franklint őrültnek látják, de én nem hiszem, hogy ő őrültnek tartaná magát. Szerintem tényleg úgy érzi, hogy szerelmes Tarába. És ettől lesz a film érdekes a közönség számára is, hiszen mind kicsit megőrülünk, ha szerelmesek leszünk. 
 
- Franklin szemfogai nagyobbak, mint a többi vámpíré a sorozatban. Van ennek valami jelentősége? 
 
- Nem tudom. Talán csak jó elemnek, izgalmas ötletnek gondolták, hogy a speciális effektusokkal ilyen hosszú agyarakat adtak neki. Nem hiszem, hogy volt ennek mélyebb jelentése. 
 
- Mit szeret leginkább Franklin karakterében? 
 
- Talán a rock&roll-attitűdjét és a humorát. Komor karakter, és játszottam már komor szerepeket, de Franklin ugyanakkor vicces is. Ez a kettősség nagyon tetszik benne, és ez olyasmi, amilyet eddig nem játszottam. 
 
- Mit gondol, miért játszik mindig rosszfiúkat? 
 
- A rosszfiúk mindig nagyon izgalmas, dinamikus szereplői a történetnek. Azt hiszem, engem is ez vonz mindig hozzájuk. 
 
- A True Blood premierje óta újra terjed a vámpírőrület. Ön szerint miért ennyire népszerűek a vámpírtörténetek, mi lehet az oka, hogy a vámpíros sorozatok a legnézettebbek? 
 
- Hát ez jó kérdés. Azt hiszem, hogy egyrészt van ebben valami elvágyódás is, másrészt a vámpírok fantasztikuma iránti vonzódás. A vámpírok az emberek felnagyított, eltúlzott verziói, és ez rengeteg jó történetnek lehet alapja. Emberek, de állatiasak; holtak, de élők is egyben – ezek az ellentmondások rengeteg történet lehetőségét rejtik. Hosszú ideig ezek horrortörténetek voltak, most pedig eljött a romantika ideje, a szerelmes vámpíroké. 
 
- Sokan a szexuális vágyhoz hasonlítják a vámpírok vérszomját. Mit gondol, van ebben igazság? 
 
- Igen, mindenképpen. És szerintem ez benne a legizgalmasabb. 
 
- Az első nagy szerepe az 1993-as Árnyékország volt, és azóta számos filmben és sorozatban láthattuk. Melyik volt a kedvenc szerepe vagy vendégszereplése, és miért? 
 
- Azt kell mondjam, hogy Franklin Mott a kedvencem. Azért, mert eddig ez volt a legextrémebb és legizgalmasabb szerepem, és a közönséggel is egészen különleges a kapcsolata. Igen, határozottan Franklin. 
 
- Számos sorozatban játszott, mint például a 24-ben, a Tudorokban, a Kaliforgiában vagy a Rejtélyek városa címűben. Miben más egy HBO-produkcióban játszani? 
 
- A filmek forgatásán általában több idő van, a sorozatok sokkal gyorsabbak. Az HBO-produkciók valahol a kettő közt vannak, a filmek léptéke és a sorozatok tempója jellemző rájuk. 
 
- Milyen sorozatokat néz, ha jut rá egy kis ideje? 
 
- Nagy rajongója vagyok a Drót című sorozatnak, ami szintén egy HBO-produkció. Az most a kedvencem. 
 
- Milyen filmben láthatjuk legközelebb? Láthatjuk valamikor egy filmben együtt a feleségével, Marta Cunninghammel? 
 
- Nem, a feleségem most dokumentumfilmeket rendez. Az én következő filmem a Disney-féle Tron: Örökség lesz, amit decemberben mutatnak be. Aztán a Water for Elephantsban láthatnak, Robert Pattinsonnal. 
 
- Sok brit él az Egyesült Államokban, ön szerint ma előnyt, vagy hátrányt jelent angol színésznek lenni? 
 
- Nem emlékszem, hogy hátrányát láttam volna. Inkább előnynek mondanám. Először is, Amerika nagyon nyitott a külső hatásokra. Van egy elképzelésük arról, hogy milyenek az angol színészek és az angol színjátszás, de ez pozitív és romantikus elképzelés, ami nagyon jól tud jönni. Akkor lehet hátrány, ha az ember egy amerikai szerepet szeretne, amiről határozott képük van, hogy milyennek akarják. Akkor keményen kell dolgozni, hogy az ember meggyőzze őket, hogy képes a szerep eljátszására. 
 
- A True Blood harmadik évadjában Franklin és Tara viharos kapcsolatba bonyolódik. Mit tud nekünk elárulni a fejleményekről? Hogyan fogadja Tara Franklin megszállottságát? Mi Franklin valódi célja? 
 
- Ezekre hadd adjon majd választ a sorozat maga. 
 
2010.10.05
|


Filmek a TV-ben
20:00
Átejtve
amerikai romantikus vígjáték, 2018
20:00
Váratlan kaland
amerikai romantikus film, 2017
20:30
A cég
amerikai thriller, 1993
20:30
16 kívánság  
amerikai családi vígjáték, 2010
21:00
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
19:48
Kate és Mim-Mim
I. évad, 24. rész
19:50
Masha és a medve
III. évad, 11. rész: Meglepetés!
19:50
Ben 10
2017, 213. rész: Adrenalinra fel!
19:50
Angelo rulez
2017, 19. rész: A galambok
19:55
Bob, a mester 20. évad
angol animációs filmsorozat, Trixi és a pillangók, 2015
Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.