Kedvenc helyek

Anna and the Barbies: Gyáva forradalmár

est.hu:
7/10
|
olvasói
8/10 (5)
[ rock ] Az Anna and the Barbies-t korábban próbálták bepréselni ide is, oda is, de nem ment. Ma már közel egyértelmű a dolog. Let there be rock!
Pásztor Anna egy híján volt húsz, amikor lelécelt a Kárpátok gyűrűjéből. Átkelt a nagy vízen, aztán odaát a tengerentúlon bejött neki az élet. Igaz, előtte volt még egy kör Angliában, de a tények és a lényeg New Yorkban történt. Táncos karrier kezdődött, majd egy térdsérülés miatt abba is maradt. Anna hazajött, és majdnem túlélte a Survivort. Színjátszott, majd zenekart alapított testvérével, Pásztor Sámuellel. Haverok, barátok a sorokban. Változó tagság, majd összeálltak egy képpé, és bevették a fővárosi Moulin Rouge-t.
 
Aztán a siker adta löket katalizáló hatására elkészítették első, Passionfruit című korongjukat. Rá két évre már a CLS Records-nál jelent meg a Medallion című, kvázi második hangzó, melyről nem kevés számot lenyomtak Lenny Kravitz előzenekaraként is. Az album eklektikus, címkézhetetlen, besorolhatatlan, kísérletező. Hiphop, latin, rock, R&B, pop, new wave - egy évtized kalandjai egyetlen lemeznyi játékidőbe sűrítve. Nem karcolgatjuk tovább a felszínt, a Tangót meg az Álmatlant úgyis hallottad ezerszer.
 
A Gyáva forradalmár tökös, jó kiállású, macskás, szexi rakkenroll, fasza, együtt énekelhető dalokkal. Beindult és beindító. Hatásos és élettel teli. Pont annyira rock, hogy simán eladható legyen popnak. Persze kigondolt az egész, de hát ez a showbiz meg a marketing. Abba pedig nem köthetünk bele, hogy egy banda közönséget verbuvál maga köré. A Gyáva forradalmár minden száma vibrál, sodor, annyira energikus, hogy akár egy hétfő reggel is jól indulhat vele. A szövegek ezúttal is magyarul és angolul szólnak, ugyanakkor egy számon belül nem váltakozik a két nyelv, ami jó, és az is rendben van, hogy a dumák idézhetőek és szlogenszerűek. Ami pedig a borítót illeti, nos, az egyrészt ugye Delacroix, másrészt Coldplay, de hát a pop már csak ilyen.
 
A számok változatosak, van zaj, van poszt-punk (Teszt), van a Queens Of The Stone Ages-t hozó stoner (Mars), Rage Against The Machine-re húzott rock (Loverman, Show Me Your Balls), van (Hendrix-)blues (Christophe's Song, Freedom), sőt van hősködő hiphop, öngyújtós ballada (7.24) és mindent vivő sláger (Don't Fit In) is. A korong épp abban az életszakaszban élvezhető leginkább, amikor a hétköznapi hősök már kinőttek a kamaszkorból, de még nem nőttek bele a felnőttkorba.
 
Látszik, hogy senki nem győzött, és az is, hogy az egykori egyetlen forradalmárok ezután legfeljebb létfenntartó küzdelmet folytatnak majd, de azért aktatáskáikban még melegen tartják a puskát.
Radics Gábor
2010.10.13
|


Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Ma este az Akvárium klubban Adam Naas. Nézzétek csak, ő az új Lenny Kravitz. #adamnaas #koncertajanlo#programajanlo #akvariumklub
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.