Kedvenc helyek

Ákos: A katona imája

[ pop / rock ]
est.hu:
7/10
|
olvasói
10/10 (1)
A 40+2 éves művész, aki szimplán Ákosnak nevezi magát, a 2006-os Még közelebb után új nagylemezzel jelentkezik. A CD+DVD formátumú kiadvány az új album mellett egy tartalmas, majd' két órás videónaplót is hordoz a lemez munkálatairól és a Szindbád Turné kulisszatitkairól.

Linkek


Kapcsolódó cikkek

Ennél többet ebben az országban nem érhet el egy előadó. Ákost mindenki ismeri, mindenkinek volt Ákosos korszaka (még ha sokan titkolják is), lett légyen az a Bonanza-éra, a szólópálya kezdete vagy a visszafogott, "zakós" Andante évei, és persze mindenkinek van véleménye is az Ákos-jelenségről. Ugyanakkor a legsikeresebb magyar férfi előadó a messianisztikus rocksztár kategóriába tartozik a "nagy rock and roll enciklopédia" szerint, vagyis nem csak beszél, hanem mond is valamit, üzenetével pedig törvényszerűen megosztja a közönséget: az eltántoríthatatlan rajongók mellett egy összehasonlíthatatlanul kisebb, de meglehetősen masszív ellentábor is kialakult az évek során. Ez nem meglepő, hiszen aki a popzenébe keresztény értékrendet és politikát kever, sok ember szívébe lopja be magát, de az ellenlábasok csoportját is aktivizálja.
 
Persze az Ideális Magyar Popsztárt (szigorúan csupa nagybetűvel) ez nem igazán érdekli, nem keresi az útját, ahogy énekelte az ismert slágerben, ő pontosan tudja, hogy honnan indult, merre tart, és mit akar közölni az emberekkel, emellett pedig vérprofi módon működteti az Ákos-gépezetet (ami külföldön megszokott, csak nálunk jár gyerekcipőben ez a mesterség). Tegyük hozzá: meg is teheti. De mindezt senki nem vághatja Ákos fejéhez, hiszen a semmiből építette fel popbirodalmát, és egy olyan ligába küzdötte fel magát, ahol igazából nincs is más játékos rajta kívül. Ennek ellenére, amikor Ákos profizmusáról beszélünk, akkor egyúttal a magyar popszakma elmaradottságáról is nyilatkozunk.
 
A katona imája a 2006-os Még közelebb megjelenése óta az első nagylemez. A köztes időben sem maradtak hallgatnivaló nélkül a rajongók, több maxi is megjelent, a 40+ koncertalbum platinalemez lett, sőt egy hangoskönyv is a boltokba került (Kaland a régi királlyal). Az új munkát az Ákostól elvárható, mindenre kiterjedő precizitás jellemzi, kiváló minőségben szólalnak meg a dalok, a CD mellé pakolt DVD-n pedig még bikább a hangzás. Épp csak a borító nem tűnik jó választásnak - egy katona véletően semmilyen körülmények között nem néz ki így. Persze értjük mi, hogy ez nem egy bakaballada, egy teljesen más háborúról van itt szó - hogy ez pontosan miről, azt döntse el ki-ki maga a 13 új szerzemény hallgatása közben.
 
A DVD-n helyet kapott még a Szindbád dala videóklipje (azóta már elérhető A fénybe nézz videója is), néhány részlet a Szindbád Turné 2010 koncertfilmből és egy majd' két órás videónapló, amely a lemez készülésének minden fázisát dokumentálja, ill. a már említett koncertsorozatot is megörökíti. A dokumentumfilm pedig korántsem az az unalmas fajta: rendkívül élvezetes, jól összerakott néznivaló, amiből tényleg mindent megtudunk az új lemezről, sőt a klipforgatásról, az MTV Icon koncertről vagy épp a borító fotózásáról is.
 
Ami pedig az új dalokat illeti: felemás érzések dulakodnak. A kezdés kifejezetten erős: A katona imája és a Minden álom véget ér két visszafogott szám, az az érzésünk, mintha egy laza konceptlemezzel lenne dolgunk, az pedig kimondottan jó hír, hogy nem a slágereket tolják rögtön az arcunkba. Aztán jön a már említett Szindbád dala, korrekt darab, Ákos Krúdyval kacérkodik, de a szövegek java inkább Coelho-hoz áll közelebb (lásd: A fénybe nézz), ami nem tesz rosszat az eladásoknak.
 
Aztán van itt az énekes minden korszakából valami: a rockos Tabula Rasa Az utolsó hangos dal turné setlistjébe remekül illett volna (bár elég érdekes falzetthangokkal lep meg minket a művész), az Érintő pedig az Andante koncerten jött volna jól. A lemez végére is marad muníció, minden bizonnyal a slágeres Szeress így lesz a következő klipdal, a Főleg régen viszont kimondottan kínos, bárkinek is legyen címezve, a Nézz szembe vele egyik passzusa pedig a keresztény rap híveknek okoz majd örömöt egy vidám vasárnapon.
 
A katona imáján ugyan érezni némi fáradtságot, mégis nehéz lenne rá rosszat mondani, annyira pontos és precíz munka, ahogy a körítés is hasonlóan színvonalas. A videónapló egyik bejegyzésében maga Ákos meséli el korábbi producere jótanácsát, mely szerint hiába a legjobb technika, a titok egyszerűen annyi, hogy jó dalokat kell írni. Ez ennél a lemeznél részben sikerült, részben nem: vannak erős dalok, néhány mellélövés, és pár "okés" darab. Azt semmiképp sem mondhatjuk Ákosnak, hogy "Főleg régen voltál jó", ahogy azt a sort is cinikus dolog lenne a lemezre róni, hogy "Mire értenéd, már véget ért, mire megszeretnéd, már csak emlék", ennyire ugyanis messze nem rossz a helyzet.
 
Tény azonban, hogy hallottunk már jobb lemezt a 40+2 éves művésztől, aki szimplán Ákosnak nevezi magát...
fejes
2010.11.23
|


Játék
Tíz éve született a zenekar a Magyar Színház büféjében és szilveszterkor léptek fel együtt először „jelmeztelenül”.
METU - ma este őszi animációs válogatás a Puskin moziban. A belépés ingyenes! #moziajanlo #programajanlo #animacio #metuanimacio
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.