Kedvenc helyek

N.E.R.D: Nothing

est.hu:
8/10
|
olvasói
9/10 (2)
[ funk / hiphop / rock ] Nagyon úgy fest, hogy korunk aktuális hősei a "nördök": számtalan filmben találkozhatunk efféle geek karakterekkel, akinek a lába előtt akár az egész világ is ott hever; de a könnyűzenében is hatalmas sikernek örvendenek a lúzer "rocksztárok", gondoljunk csak a Hot Chipre. A Pharrell Williams, Shay Haley és Chad Hugo alkotta N.E.R.D neve félrevezet, mivel nem nyomi figurák gyülekezetéről van szó - nagyon is kúl az a barkácspop, amit képviselnek.
A N.E.R.D ebben az esetben a "no-one ever really dies" rövidítése, ami magyarul annyit tesz, hogy senki sem hal meg igazából, ez a spirituális üzenet pedig arra utal, hogy energiáink távozásunk után is itt maradnak a Földön. Maga a zenekar amúgy nem arról híres, hogy transzcendens tartalmakkal bombázná a közönséget, inkább laza, kreatív, bulis muzsikájáról, ami messze nem süllyed le a réti diszkós banalitás szintjére, de túl komolyan sem kell venni: a N.E.R.D a szórakoztatás intelligens formáját képviseli, ha pedig némi plusz tartalmat is sikerül a dalokba csempészni, akkor maximálisan teljesítették a feladatukat.  
Az alapítók, Pharrell és Chad már tizenkét éves koruk óta ismerik egymást. Szabadidejükben bükkfaág helyett beateket faragtak. Shay csak később, az egyetemen csatlakozott hozzájuk. Azt mindenki tudja, hogy Pharrell Williams szép lassan az utóbbi évek egyik meghatározó producere lett, a The Neptunes nevű produkciós társulással számtalan sikerlemezen dolgozott (Kanye West, Ol' Dirty Bastard, Kelis, Usher, Mary J. Blige, Britney Spears, Moby, Limp Bizkit, Air, Daft Punk), szóval telefonkönyvénél csak a pénztárcája vastagabb.
 
A saját dalok írásakor arra törekedett a trió, hogy a végeredmény eltérjen a műanyag hangzású tucat-hiphop/R&B produktumoktól, ezért kérték fel a Spymob zenekart, hogy tekerjen muzsikát a szövegek alá - így a saját ligájában egészen újszerű és előremutató pop cucc született. A bemutatkozó In Search Of...-ra sokan felkapták a fejüket, a második Fly Or Die-t pedig az eddigi csúcsműnek kiáltották ki a kritikusok: meglepően rockos hangzása miatt a legegységesebb N.E.R.D lemez lett. 2005-ben egy kis szünet következett, majd 2008-ban adtak pár fasza koncertet (South By Southwest, Isle Of Wight), úgyhogy lendületből meg is írták a Seeing Sounds LP-t. Most pedig itt a negyedik album Nothing címmel.
 
A projektfelelős azt mondta, hogy a borítón a béke és a háború kontrasztja jelenik meg, a lemez pedig a napjainkat jellemző társadalmi feszültséget próbálja nyakon csípni. A zeitgeist dalokba sűrítése azért túl nagy feladat egy ilyen lemez számára, mondjuk nem is roskadtak össze teljesen a feladat súlya alatt. A Party People például nem olyan bugyuta feelgood bulihimnusz, mint a Black Eyed Peas I Gotta Feelingje, inkább egy jó kis sláger, izgalmasan összerakott zenei alappal.
 
A Hypnotize U olyan, mint egy visszafogott Gnarls Barkley nóta, elég unalmas, ezért nem a lemez első felére kellett volna pakolni. A producer a Daft Punk, ennek ellenére egy csomó jobb dallal találkozhatunk a Nothingon. A bluesos Help Me-t a soulos Victory követi, ami hasonlít a Despicable Me Soundtrack dalaihoz, melyek javát szintén Pharrell jegyzi. A God Bless Us All új színt visz fel a palettára, húzós hiphop-beatjére jókat lehet bólogatni, a Nothing On You-ban pedig ismét egy funk refrén ráz fel. De van itt még kislemeznóta (Hot N Fun), amiben Nelly Furtado-nak is akad egy kurta villanása, van garázsrock (I Wanna Jam), ami a Fly Or Die lemez hangulatát idézi, a záró The Manben pedig még Ennio Morricone is megidéztetik.
 
Pharrell Williams nem iparos, hanem fantáziadús, innovatív dalszerző-producer, aki nem ragadt le a sablonoknál, mint Timbaland cimborája, hanem folyamatosan azon ügyködik, hogy újszerű dalokat írjon. Bár nem ez a legerősebb N.E.R.D lemez, sőt igazából egy tipikus "két-három szám nélkül jobb lett volna" kiadványról van szó, azért így is élvezetes munka, mely az utolsó pillanatig képes meglepetést okozni.
 
Azt pedig nem mondhatjuk, hogy a zenekar nem találja a saját hangját, mert pont az a saját hangja, hogy bárhonnan is nyúl gátlástalanul, végül simán a saját képére formálja a különféle hatásokat.
fejes
2010.11.10
|


Játék
Ester Rada az élő bizonyíték rá, hogy jelentősen lerövidíthető az az időszak, amikor a kezdő zenész ötvenfős klubokban kényszerül játszani húsz fizető vendég előtt.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.