Call girl

est.hu:
6/10
|
olvasói
6/10 (6)
Ha mi magunk turistaként el is jutunk a csodálatos Szlovéniába, szlovén rendező alkotása a lehető legritkább esetben kerül hivatalos magyar moziforgalmazásba. A Call girl azonban épp annak a Damjan Kozolénak a munkája, aki ebből a szempontból viszonylag el van kényeztetve:...
...Zöldhatár c. filmjét 2005-ben a hazai filmszínházak is bemutatták, Munka egyenlő szabadság c. művével pedig a 2006-ban megrendezett Szlovén Filmhéten találkozhattunk. 
 
Új, 2009-es alkotásában a tőle megszokott társadalmi érzékenységgel és valóságábrázoló szándékkal szembesülhetünk (a rendező dokumentumfilmesként is tevékenykedik): a Call girl főhőse egy 23 éves diáklány, Aleksandra, aki titokban prostituáltként tartja el magát. Egy rémisztő esetet követően pedig a lány még ezen felül is halmozottan hátrányos helyzetbe kerül: keresi a rendőrség, tartozást halmoz fel a banknál, elszánt stricik fenekednek rá és még a tanulás sem megy valami fényesen. 
 
A(z anti)hősnő kívülállását – és munkája lélekölő mivoltát – az őt megformáló színésznő hangsúlyosan kifejezéstelen mimikája erősíti: Nina Ivanisin olyan, mint egy bressoni „modell”, akinek mintha leradírozták volna az érzelmeket az arcáról, és egész játéka, beszédmódja is kifejezetten szenvtelen. Sajnos azonban ehhez nem illeszkedik a film többi eleme (lásd pl. a filmzenét) és a mellékszereplők játéka, így kissé keresett hatást kelt. Akinek azonban betalál a Call girl kiábrándult, kilátástalan, keserű, kíméletlen hangulata, bizton elnézi ezt, a mű többi hibájával együtt. 
fürkész
2010.11.26
|
Slovenka
bosnyák-horvát-német-szerb-szlovén filmdráma, 90 perc, 2009
Prostisors Szlovéniában.
Rendező:

Damjan Kozole

Színész:

Nina Ivanisin
(Aleksandra)

Peter Musevski
(Edo)

Primoz Pirnat
(Zdravko)

Marusa Kink
(Vesna)

Aljosa Kovacic
(Peter)

Valter Dragan
(Valter)

Forgalmazza: Odeon
Bemutató: 2010. december 9.
(5 kép)


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.