A TV2 játszmája nyerésre áll

48. heti nézettségi adatok
Az a furcsa helyzet áll elő múlt héten, hogy mindkét nagy kereskedelmi csatorna tudta növelni átlagos közönségarányát (fiatalok körében, főműsoridőben mért), az RTL Klub kisebb mértékben, a TV2 egy picivel dinamikusabban.
Az előző héten ugyanis az RTL Klub még 30 százalékon állt, múlt héten viszont már 31,9 százalékosra növelte közönségarányát. A TV2 a múlt hetet megelőző héten 24,6 százalékos közönségaránnyal büszkélkedhetett, míg ez a szám múlt héten már 26,8 százalékra nőtt. A TV2 elkönyvelhet egy másik sikert is, egészen a múlt hétig csak egy, vagy maximum két estét sikerült elhalásznia az RTL Klub elől, azonban a múlt héten már három estét nyert meg a csatorna, ezáltal az RTL Klubnak csak négy este jutott. A TV2 a péntek és a vasárnap mellett most megnyerte magának a hétfőt is, amikor valószínűleg a fokozott várakozásoknak köszönhetően vitte az estét a 40 milliós játszma első adása. A fiatalok körében 36,2 százalékos közönségarányt produkált a vetélkedő, szemben az RTL Klubon sugárzott Való Világgal, mely csupán 23,8 százalékos közönségarányt tudott szerezni. Kedden azonban fordult a kocka, a TV2-es vetélkedő 30,4 százalékot teljesített, míg a Való Világ 31 százalékot. Láthatóan tehát nem győzte meg teljesen a nézőket Rákóczi Ferenc és műsora, azonban ez a különbség olyan kicsi (hibahatáron belüli), hogy mondhatjuk azt, hogy körülbelül ugyanannyian nézték a két csatornát. Szerdán megint elhúzott a 40 milliós játszma; 30 százalékos közönségarányával ezúttal már verte a Való Világot, mely ekkor 25,6 százalékot tudott produkálni. Ugyanakkor azt is érdemes megjegyezni, hogy a Játszma utolsó félórája 21,6 százalékosra csökkent, míg a Való Világé ugyanebben az idősávban 28,6 százalékra nőtt, ebben azonban valószínűleg már benne van a reklámszünet is, amikor a nézők többsége átkapcsol az RTL Klubra a Barátok közt miatt.
 
Csütörtökön a Játszma 31,2 százalékot teljesített, a Való Világ 29,9-et, a két eredmény megint nagyon közel van egymáshoz, és itt is megfigyelhető volt az utolsó félórában az RTL Klubra váltás. Pénteken megint nőtt a Játszma nézettsége; 34,4 százalékos közönségarányt tudott produkálni a műsor, míg a Való Világ 28,8 százalékon végzett, ami megint alacsonyabb az előző naphoz képest.
  
A TV2 pénteken a Megasztár miatt nyerte meg az estét, míg vasárnap a Madagaszkár 2. című animációs filmmel sikerült lyukat ütni az RTL Klub pajzsán; a Mr. és Mrs. Smith sztárpárja helyett inkább az animált állatokat választotta a nézők többsége; a fiatalok körében 40 százalékos közönségarányt ért el a TV2 esti filmjével, míg az RTL Klub 31,4 százalékos közönségarányt gyűjtött be a Magyarországról már hetekkel ezelőtt elbúcsúzó sztárpár mozijával. Ha gyorsabban kapcsolnak, talán még fenntarthatták volna az érdeklődést a nézőkben, így viszont elkéstek.  
 
A legnézettebb műsor a héten azonban továbbra is az RTL Klubos X-Faktor lett, mind a teljes lakosság, mind a fiatalok körében, az előbbi táborban 2 525 110 nézőt produkált a műsor (50,1 százalékos közönségarány), az utóbbiban 1 163 326-ot (55,2 százalékos közönségarány). A teljes lakosság körében a Megasztár lett a második helyezett 1 950 349 nézővel és 45,7 százalékos közönségaránnyal, míg a 18 és 49 év közöttiek körében harmadik helyre ért be a műsor 815 089 nézővel és 45,9 százalékos közönségaránnyal. Itt a második helyre a Madagaszkár 2. futott be 847 893 nézővel és 40 százalékos közönségaránnyal. A teljes lakosság körében a TV2 sokkal jobb helyzetben van, mint a (kereskedelmileg fontos) 18 és 49 év közöttiek körében; a teljes lakosság körében ugyanis az első 20 helyből 11 helyet a csatorna csípett meg, többek között a 40 milliós játszma első adása (1 704 781 néző), a Tények adásai, a Madagaszkár 2. és a Napló. A fiatalok körében ezzel szemben az első húsz helyből csupán három helyet tudhat magáénak a csatorna; a Megasztár és a Madagaszkár mellett a tizenötödik helyre ért be a 40 milliós játszma hétfői adása (632 690 néző).  
 
A fiatalok körében jól szerepelt az RTL Klub Showder Klubja hétfőn, ami 28 százalékos közönségarányával megelőzte az azonos időben a TV2-n sugárzott Megamániát (19 százalékos közönségarány), azonban a hétfői késő esti Való Világ igen gyatrán végezte a napot; 19,4 százalékos közönségarányával igencsak elmaradt a TV2 Gyilkos számok című sorozatához képest, ami 26,9 százalékos közönségarányt produkált.  
 
Kedden a kórházas sorozatok sem győzték meg a fiatalabb nézőket; az RTL Klubon sugárzott Vészhelyzet első félóráját követték figyelemmel a nézők, majd a második félórában már inkább a TV2-n futó Mission Impossible 3.-at nézték többen. És ez így is maradt a Grace Klinika idején is.  
 
A szerdai RTL-es műsorváltozást jól fogadták a nézők; Leslie Nielsen halála miatt műsorra tűzött Drágám, add az életed győzedelmeskedett a TV2 topsorozatai felett (Dr. House, Született feleségek). Egyesek a műsorváltozást nem pusztán a Leslie Nielsen iránt érzett tisztelet számlájára írják, hanem szerintük inkább csak jó ürügyként szolgált a Való Világ későbbi időpontra csúsztatásához, de mi nem jelentenénk ki ezt tényként. A csütörtöki Esti Showder Fábry Sándorral viszont simán legyőzte a TV2-n vetített Üvegtigrist, úgy tűnik, Fábry humora kedveltebb volt, mint a már kultfilm státuszban lévő Üvegtigrisé. 
 
És a végén nézzük a csatornák a heti közönségarányait; átlagosan a 18-49 éves korosztály 31,9 százaléka kapcsolt az RTL Klubra. Mögötte a TV2 (26,8% SHR), az M1 (3,8% SHR), a Film+ (3,6% SHR) és a Cool, illetve a VIASAT3 (3,5-3,5% SHR) végzett. 
bj
2010.12.07
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.