A döntők döntőinek döntője

50. heti nézettségi adatok
A múlt hetet egyértelműen a két kereskedelmi csatorna tehetségkutatóinak döntői határozták meg, az RTL Klub műsora, az X-Faktor vasárnapi fináléja rekordnézettséget hozott a teljes lakosság körében;...
...2 826 927 nézőjével az év legnézettebb műsora lett, félmillióan többen nézték, mint a labdarúgó világbajnokság döntőjét (2 318 934 néző), ami a harmadik helyre szorult az éves rangsorban. A második helyet az október 23-i X-Faktor második élő adása (2 826 084 néző) szerezte meg.  
De maradjunk a múlt hétnél; a vasárnapi X-Faktor döntő közönségaránya a teljes lakosság körében 51,8 százalékos volt, a fiatalok körében 53,3 százalékot produkált és 1 249 803 nézőt hozott. A hét második legnézettebb műsora a szombati X-Faktor volt, mely 2 559 450 nézővel és 50,9 százalékos közönségaránnyal büszkélkedhet a teljes lakosságot tekintve. A fiatalok körében 1 109 066 nézőt és 55,7 százalékos közönségarányt könyvelhet el a műsor. Mindkét korcsoportban a harmadik helyen végzett a TV2 tehetségkutatója, a Megasztár ötödik szériájának végső döntője. A teljes lakosság körében 2 020 706 nézőt ültetett a képernyők elé, mely 48,4 százalékos közönségarányt jelentett a csatornának, míg a kereskedelmi célcsoportban nem sikerült egy millión felül teljesíteni; 822 420 néző szurkolt a két döntősnek, mely 46,6 százalékot ért a TV2-nek.
 
A másik nagy harc, ami a két hét órakor kezdődő műsor, a Való Világ 4. és a 40 milliós játszma között zajlik, nemigen változott az előző hét óta, a fiatalok körében ismét az RTL Klub reality-je került ki győztesen, de a teljes lakosság körében (amit a múlt cikkben hibásan nem említettem) még tartja magát a TV2 vetélkedője Rákóczi Ferenc hangos műsorvezetésével. Ebben a korcsoportban négy napon megverte a Játszma a VV-t, csütörtökön pedig döntetlen lett az állás. Azonban egész héten hibahatáron belüli különbségeket produkált a két műsor, a 40 milliós játszma átlagos közönségaránya 28,58 százalék volt, míg a Való Világé 27,28 százalék. A fiatalok körében ez az érték a Játszma esetében 25,62 százalék lett, míg a VV 33,64 százalékot teljesített, ami jóval nagyobb előny, mint a teljes lakosság körében.  
 
Érdekes még megemlíteni a hírműsorok helyzetét, amelyekben az utóbbi időben sokak szerint feltűnően sok bulvárhír, baleset és bűncselekmény kap nyilvánosságot, a bel-és külpolitikai kérdéseket nagyvonalúan kerülik. A TV2 Tények c. hírműsora a hétköznapokon (péntek kivételével) látványosan veri az RTL Klub Híradóját, amit a TV2 a délutáni műsorsávjának kitartó és folyamatos sikere is garantál. Marina és az Árva angyal mindkét korcsoportban majdnem dupla olyan magas közönségarányt termel a csatornának, mint az RTL-en futó A szerelem rabjai és az utána következő Vacsoracsata. A fiatalok körében a hétfői Tények 37,1 százalékos közönségarányt ért el, míg a konkurens csatorna Híradója csupán 29,4 százalékot szerzett meg, ami jelentős különbségre utal, a TV2 a hét többi napján is magasan 30 százalékon felül teljesít. A teljes lakosság körében is jellemző a TV2 hírműsorának nagyobb népszerűsége. Ebben a korcsoportban még a szombati napot is sikerült megnyernie a Tények adásának, vasárnap azonban már nem tudott kitartani. A fiatalok körében szombaton és vasárnap is az RTL Híradója nyerte a hírversenyt.  
 
A TV2 ezeken felül azonban nem tud több sikert felmutatni múlt hétről; a pénteki nap kivételével végig az RTL Klub vitte a főműsoridőt; a TV2 régebben jolly jokernek számító sorozata, a Doktor House is betegeskedik, a fiatalok körében csupán 19,7 százalékot tudott kiköhögni, a vele szemben az RTL Klubon folyó Való Világ 4. élő adása 39 százalékkal verte a sorozatot. Ez az adás persze „különleges” is volt, hiszen ekkor történt – mint derült égből a villámcsapás – az első Kiválasztás. A teljes lakosság körében is rosszul szerepelt Doktor House, bár ebben a korcsoportban sohasem volt annyira kedvelt, mint a kereskedelmi korcsoportban. 16,6 százalékával állt tehát szemben a Való Világ 38,5 százalékával.  
 
Természetesen a Fókusz és a Barátok közt tartja magát a nézettségi toplistákon, és az RTL Klub sorozatai is jól szerepeltek a héten, és essen szó a vasárnapi X-Faktor-napról is, mely mindkét korcsoportban megnyerte a délutánt a csatornának, ebben azonban – valljuk be- nem volt semmi meglepő. A teljes lakosság körében 25,8 százalék választotta a maratoni műsort, a fiatalok körében ez a szám 29,6 százalék lett. 
 
Mindezeket egybevéve a következőképpen alakult a fiatalok körében, főműsoridőben mért átlagos közönségarány az elmúlt héten; RTL Klub: 36,5%; TV2: 22,5%; Film+: 4,1%; Cool: 3,7%; Viasat3: 3,5%; M1: 3%.  
 
Az RTL Klub tehát kicsit növelte, a TV2 kicsit vesztett népszerűségéből, kíváncsian várjuk, mit hoz az újév a műsorok és a nézettség tekintetében úgy, hogy az X-Faktor és a Megasztár produkciókra már nem támaszkodhatnak a csatornák. 
 
 
bj
2010.12.22
|


Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.