Kedvenc helyek

Erős hazai - friss videók

Aktuális klipújdonságokra fókuszáló sorozatunkban ezúttal is az elmúlt egy-két hónap videói közül szemezgetünk, annyi különbséggel, hogy összeállításunkban ezúttal kizárólag magyar darabok kaptak helyet. Az alábbi mozgóképek között nem egy akad, amely simán megcáfolja a gyakran hangoztatott "kis ország, kis foci"-frázist.

Nemjuci: Winning Wars
 
 
 
Németh Juciék nem először bízták meg Bodóczky Antalt, hogy rendezzen nekik klipet. A direktor ezúttal egy G. A. úr X-ben típusú víziót tár elénk, vagyis egy feje tetejére állt világot láthatunk, ahol az átlagemberek az igazi sztárok. Ezért veszi körül paparazzik hada a Winkler Róbert hasonmásverseny potenciális győztesét, a zenekar dobosát, Matyiőt, aki egy útépítőmunkást alakít, de Jucit is üldözik a sajtó emberei, ezen viszont nem csodálkozunk, mivel egy félelmetes sültös sapka van a fején.

 

Péterfy Bori & Love Band: Oroszlán a hóban
 
 
 
A Love Band klipográfiáját lassan bevehetnék a kötelező tananyagba a különféle médiatudomány egyetemeken, a "hogyan csináljunk egyszerű, de nagyszerű videót" kurzusokon. Persze a dicséret ezúttal Csáki Lászlót illeti, de tény, hogy a hamarosan szülési szabadság miatt ideiglenesen visszavonuló Bori és zenekara mindig megtalálja azokat az alkotókat, akik aprópénzből képesek egyedi, kreatív klipeket fabrikálni.


Most nem egy filmnyelvi különlegességgel, hanem egyszerűen egy jó koncepcióval vesz le minket lábról a csapat: végig a szám szövegét kommentáló vagy leíró rajzokat, feliratokat láthatunk elsuhanni az egyenes úton, amiket egy lassan haladó kocsiról figyelhetünk. Nincs semmi trükk, a firkákat tizennyolc ember festette fel egy Etyekhez közeli elhagyatott mezőgazdasági útra, és könnyen lehet, hogy még most is láthatók a hatalmas popkult hieroglifák.
 

EZ Basic: Motorik Erik
 
 
 
A gitárnyúzó indie rock hullámra kicsit megkésve rezonáló EZ Basic Hello Heavy című lemezéhez készült második klip készítői Borbás Róbert és Kurth Judit voltak. A páros egy szórakoztató animációs darabot hozott össze, mely direkt gyermeteg rajzokkal meséli el a nem különösebben barátságos róka történetét, aki kiskutyákat rúg fel és gyerekeket ríkat meg, egyszóval szimpatikus. Ráadásul nagy beleéléssel énekli a refrénben az "úúú" részt, egy kocsmába betérve pedig nagy meglepetésére nem a Fleet Foxes, hanem az EZ Basic róka-kiadása játszik.

 

KESH: Milyen már
 
 
 
A bemutatkozó, könnyed pop/rock zenét toló együttes egy ismert klipes formulát választott, amelyben stúdiós életképeket láthatunk, melyeken a munka mellett jut idő egy kis jópofáskodásra is, és ez szimpatikussá teszi a srácokat a nézők számára. A MADvision jól vágta össze a hangulatos jeleneteket, leginkább azonban Herrer Sára énekesnő miatt nehéz nem odafigyelni a mozgóképre. A kellemes hangú, szemrevaló leányzót még sokszor, sok helyen szeretnénk látni, és ha egy mód van rá, a telefonszámára is szükségünk lenne!
 
The Pills: Tell Me
 
 
 
Összeállításunk kettes számú indie versenyzője a The Pills nevű banda, mely szintén egy animációs klippel rukkolt elő. Az alkotóknak sikerült kiválóan összemosni az esetlen rajzokból felépülő álomvilágot a tagok valós figuráival. Bár a cselekmény nem túl lebilincselő, igazából nem unatkozunk, a négyes földön, vízen, levegőben vándorol, hogy végül nyersanyagként térjen vissza abba a gyárba, ami kinyomta őket. Ez az önirónia (mármint hogy egy futószalagon legyártott együttesről van szó) teszi igazán szimpatikussá a Tell Me-t és ennek nyomán a The Pills-t is.
 
Kollaps: Confused
 
 
 
Ahogy több feltörekvő amatőr zenekar számára készült színvonalas klip, úgy ez is a Red Bull Made In Garage sorozat keretein belül született. Lengyel Andor a szám címéből indult ki, és egy társadalomkritikus hangvételű darabot hozott össze, mondván: mára tényleg minden összezavarodott. Például ez a prostis történet sem úgy végződik, ahogy először gondolnánk. Szerencsére ujjalmutogatás helyett csak egy kérdőjelet kapunk az etűd végén, ami esetünkben sokkal elegánsabb finálé.
 
Zeropozitive: So High
 
 
 
A bemutatkozó csapat egy történetmesélő klippel hívja fel magára a figyelmet. A tagokat egy titokzatos fickó rabolja el, aki úgy néz ki, mint a Watchmen egyik karaktere, csak a kis költségvetés miatt papírmaszk van a fején. Hamar kiderül, hogy jedi képességei is vannak, de csattanóra ne számítsunk, így viszont csak a találgatás marad: ki is ő valójában? Netántán a producer-mumus vagy a lemezkiadó fejese?
 
Fluor: Mizu
 
 
 
Elsősorban mindenki figyelmébe ajánlanánk azt a számjegyet, amely a jútyúb ablak alatt olvasható. Bezony, hétjegyű! Fluor Tomi, a másik SP, úgy tűnik, hasonlóan sikeres lesz, mint lakótársa, persze a 18 év alattiak körében. A klipben semmi érdemleges nem történik azon kívül, hogy az énekes mutogat, és furcsa kék mellényt visel, miközben szól a bulifílinget megalapozó sláger. Igazából nehéz lenne belekötni a produkcióba, mert egyetlen célközönséget szólít meg, másnak el a kezekkel, a "két kicsi Lego" már most afféle jópofáskodó szlogen lett. Csak az a bizonyos számjegy félelmetes...
 
Bin-Jip: Enter
 
 
 
Végül, de közel sem utolsó sorban melegen ajánljuk a Harcsa Veronika új zenekarának Enter című számához készült alkotást. Bár egy tavalyi darabról van szó, nem szeretnénk szó nélkül elmenni mellette, már csak azért sem, mert összeállításunk címének maximálisan megfelel: erős, és hazai.
 
A dicséret elsősorban Pater Sparrow rendezőt illeti, aki 1 című filmjében már bizonyította, hogy relatíve nagyobb költségvetés nélkül is képes különleges látványvilágot teremteni, és ne feledkezzünk meg Tóth Widamon Máté operatőrről és az animációért felelős Digital Apes nevű csapatról sem. A megkapó, triphopos dal ütemére különféle pazar kiállítású szobákon keresztülsétáló Veronika olyan hatást kelt, mintha ő lenne Alice, aki egy ijesztő, egyben vonzó Csodaországba tévedt.

Hlavaty Tamás
2011.02.22
|


Játék
A germán elektronikus zenész nem először tesz kísérletet arra, hogy a tiszteletére megtelő Hajót elkösse, és egészen a Balkánig vigye.
Iszonyú látványos kalandfilm került tegnap a mozikba. Valós idő, magas feszültség: Léghajósok #leghajosok #moziajanlo #felicityjones #eddieredmayne #latvanyosfilm #kalandfilm #izgalmasfilm
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.