Kedvenc helyek

Charles Bradley: No Time For Dreaming

est.hu:
8/10
|
olvasói
10/10 (2)
[ funk / r&b / soul ] Charles Bradley olyan természetességgel száll be az érző lelkű fúvósok által összeszerelt időgépbe, mint átlagember a részletre vásárolt Puntóba hétfő reggel. A kétezres évek eleje óta aktív Bradley határozott és meggyőző bemutatkozó lemeze a Daptone Records múltigenlő elképzeléseit támogatja.
A soul és a funk hőskorának tízpontos megidézéséért már mindenképpen nagy piros pont jár Bradley-nek, aki az album végére azt is megérteti mindenkivel: tulajdonképpen semmi értelme annak, hogy egy dal vagy akár csak egy sor is úgy hangozzon el, hogy nem szerepel benne legalább egy őszinte "love", esetleg egy költőien szexi "baby".


A No Time For Dreaming ugyanúgy születhetett volna a hatvanas-hetvenes évek fordulóján, mint amennyire egyértelműen támogatja a revival-törekvéseket ma, és erre persze a borítótól Bradley kiállásáig a legtöbb eszközzel igyekszik is rájátszani a kiadó, nagy erőkkel - és sikeresen - próbálva beemelni a múltat a jelenbe, háromnegyed óra alatt ásva újabb, jó mély sírgödröt a "régen jó volt, most meg rossz" egyébként is üres baromságának.

 
A koncepció mögött egy összeszedett albumot találunk, melynek szerelmetes puhaságát a The World (Is Going Up In Flames) vagy a címadó No Time For Dreaming erősebb - de még így is finomra hangolt - groove-jai képesek fűszerezni. Bradley reszelős hangján persze elsősorban a nőt/szerelmet akaró, sirató férfi szerepéből énekel kifelé. A fájdalom mély, a reménykedés próbára teszi a szívizmokat, a búsongásban komoly tapasztalatokat szerzett soul pedig egyre távolabb löki egymástól az epekedő szívek könnyező kontinenseit.


Ha van gyengéje a lemeznek, akkor az ennek a folyamatnak a hosszas és kitartó tárgyalásában keresendő, de valószínűbb, hogy a most 62 éves Charles Bradley meggyőző ereje a közel hármnegyed órás, részletgazdag búsongás oldalára állít.
spéter
2011.02.21
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.