A torinói ló

est.hu:
9/10
|
olvasói
5/10 (101)
Tarr Béla legújabb és egyben utolsó mozija szerencsére van olyan jó film, hogy felülemelkedjen azokon a botrányokon és pitiáner politikai csatározásokon, amik utolérték, és a néző mindezektől elvonatkoztatva is élvezze a látottakat.
Persze az „élvezet” szó itt erősen idézőjeles, hiszen nehéz élvezni egy fekete-fehér képekben elmesélt, valódi cselekmény nélküli, két és fél órás filmet, ahol a szereplők kb. a huszonötödik perc környékén szólalnak meg először, viszont értékelni annál inkább lehet. Tarr Béla már a Sátántangóval is feszegette (ott még leginkább a játékidő tekintetében) a filmnyelvi határokat, most pedig a minimalizmussal és a repetitív elbeszélésmóddal jut el a lehető legmesszebbre.
 
A sztori (már ha beszélhetünk itt olyanról) két paraszt, apa és lánya mindennapi munkájának és a szerénynél is szerényebb (napi egy főtt krumpli a kaja, némi sóval) életvitelének a lehető legaprólékosabb bemutatásával bontakozik ki pusztán azáltal, hogy a rutinban váratlan változások jelennek meg. Rendezőnk igazi türelemjátékot játszik. A film feléig nehéz belelátnunk abba, mi célja is van ezzel az egésszel, bár a monumentális képek és a monoton, de hatásos zene (és persze a szél fúvása) lekötnek egy darabig. Amikor az egész már kezdene idegesítővé válni, elkezd megjelenni benne a koncepció egy finom eszközökkel elmesélt, fordított teremtéstörténet képében, és ha valaki kibírja idáig, hogy ne álljon fel a moziszékből, végre megértheti, miért is jutalmazták a filmet Berlinben Ezüst Medve díjjal. Sokat kell rá várni, de megéri.
T1
2011.03.23
|
francia-magyar-német-svájci filmdráma, 150 perc, 2011
Egy férfi a lányával él valahol egy isten háta mögötti tanyán. Egyetlen értékük az igáslovuk és a vizük, de még ezek is veszélybe kerülnek.
Forgalmazza: Másképp Alapítvány
Bemutató: 2011. március 31.
(9 kép)


Film premierek

Demóna: A sötétség úrnője

amerikai családi film, 118 perc, 2019

Zombieland - A második lövés

amerikai horror-vígjáték, 99 perc, 2019

Álomnagyi

belga-francia vígjáték, 99 perc, 2019

A lelőhely

amerikai-kanadai sci-fi, 100 perc, 2018
Játék
One-woman show egy utolsó felvonásban William Luce művéből a GK Társulat és a Manna produkciójában.
Filmek a TV-ben
18:10
Floridai álom
amerikai film, 2017
18:15
Barátom, Róbert Gida
amerikai családi film, 2018
18:25
Fehér Isten
magyar filmdráma, 2014
18:45
Üvöltő szelek
angol-amerikai romantikus filmdráma, 1992
18:50
Szuperhekusok
olasz akcióvígjáték, 1985
Ma meg holnap látogatható még a World Press Photo kiállítás. Nézzetek meg mindent a világról! #worldpressphoto2019 #kiallitas #foto #fotokiallitas #kiallitasajanlo #nemaradjle
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.