Sofi Oksanen: Tisztogatás

A könyv egy díjnyertes finn bestseller; az 1977-ben finn–észt vegyes házasságban született írónőnek hamarosan a Sztálin tehenei c. regénye is megjelenik hazánkban.
A sztori
 
A saját színpadi művén alapuló Tisztogatás Oksanen harmadik regénye. A könyv az időben ide-oda ugráló, komplex, négy különféle darabból összeálló szomorú történelmi kirakójáték. Egy észt paraszt 1949. és 1951. között írt feljegyzéseit, egy észt öregasszony, Aliide negyvenes-ötvenes évekbeli, illetve 1992-es történetét, egy orosz lány, Zara Aliidééhez kapcsolódó sztoriját (a cselekmény elején ugyanis az idős parasztasszony kertjébe érkezik meg a kimerültségtől ájultan a fiatal nő), zárásként pedig szigorúan titkos iratokat olvashatunk. 
 
A nők elleni erőszak és a Tisztogatás projekt 
 
Oksanen könyvét nemcsak a történetbe kódolva, hanem saját nyilatkozata szerint is a nők elleni, főként szexuális erőszakról írta, mely úgy tűnik, univerzális. Független kortól, országtól és kultúrától, ugyanúgy előfordul a II. világháború idején ellenségnek kikiáltottakkal, mint a rendszerváltás után a kizsákmányolt prostituáltakkal. A probléma megértéséhez mi is hozzájárulhatunk, ha csatlakozunk a Facebookon a Tisztogatás projekthez. 

Scolar Kiadó, 3450 Ft
fürkész
2011.02.28
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.