Klasszikon Magyarország

A Klasszikon Magyarország első crossover formációja, amely operaáriákat dolgoz fel könnyűzenei stílusban, a jazz, a rock, a szving és a blues stílusjegyeit vegyítve a komolyzenei dallamokkal. Az együttes egyik tagjával, Sebők Mónika operaénekesnővel a városról és az új lemezről beszélgettünk.
- Mi a kedvenc helyed Budapesten és miért?
 
- Engem mindig elbűvöl a nagy, hömpölygő folyónk. Nem szoktam dühöngeni, ha állok a dugóban egy hídon, hanem gyönyörködöm. Ha csak lehet, a rakparton közlekedem, és szívesen sétálok a Duna-parton. Egyszer felléptem a Nemzeti Galériában, és ahogyan ott csöndben vártam a monumentális freskók között, letekintettem a városra, a Lánchídra, az impozáns épületekre, megérintett a történelem szele. Gyönyörű volt. 
 
- Milyen lenne álmaid városa, ha te alkothatnál egyet? 
 
- Egy osztrák stílusú kisváros lenne tele fahidakkal, színházakkal, uszodákkal, minőségi second hand boltokkal és Náncsi néni éttermekkel. Tiszták lennének az utcák, és fákkal sűrűn beültetve, hogy mindenhová sétálni legyen kedve a lakosoknak. 
 
- Ti vagytok Magyarország első crossover formációja. Honnan jött ez az eklektikus zenei stílus?  
 
- A Klasszikon tagjai a zenei világ különböző területein tevékenykednek. Egy közös van bennünk: mindenki kísérletező kedvű zenész. Csak jól egymásra kellett találnunk. Én opera- énekesnő vagyok, tehát jó néhány éve éneklem az áriákat, és úgy éreztem, hogy érdemes lenne ezeket a szépségeket kicsit játékosabb formában is a világ elé tárni. Hogy ez értő módon, szakmailag megalapozottan, szisztematikusan és óriási munkakedvvel valósulhasson meg, türelmesen kellett várnom, hogy összehozzon a sors nagyszerű muzsikusokkal: Nagy László Adriánnal, Zsemlye Sándorral, Martos Attilával és Tiba Sándorral. És lám… 
 
- A hetekben jelenik meg az új lemezetek, mit kell tudnunk róla? 
 
- Az Alexandra hálózatában terjesztjük márciustól bemutatkozó albumunkat, amire 16 számot választottunk ki repertoárunkból. Verdi, Bizet és Mozart virtuóz áriái mellett Bach, Vivaldi és Händel csodás dallamait is megörökítettük stúdiófelvételen vagy élő koncertfelvételen. Igyekeztünk mindenféle stílusú feldolgozást felsorakoztatni, és próbáltunk a tagok kedves darabjainak helyet adni. 
 
- Van zenei példaképetek? 
 
- Amit közösen képviselünk, arra nem igazán van példa, tehát egyéni példaképekről tudunk beszélni. Nem is keveset. A weboldalunkra feltett önéletrajzoknál például megpróbálkoztunk kedvenceink felsorolásával, de olyan listát kreáltunk, hogy rém hosszasan kellett volna görgetni mindenki anyagát. Ráadásul öten öt különböző ízlést képviselünk. Azt gondolom, pont ettől tudunk ilyen sokszínűek és impulzívak lenni az újabb és újabb számok megközelítésénél. 
 
- Mire készültök még idén? 
 
- Április 15-én lesz a lemezbemutató koncertünk az IBS Színpadon. Még az idén belekezdünk a következő CD felvételébe, mert lelkiismeret-furdalásunk van az összes olyan számunkkal kapcsolatban, melyeknek már nem maradt hely a bemutatkozó albumon. Szeptemberben újabb nagy koncerttel lepjük meg a rajongóinkat, és folynak a tárgyalások fesztiválszervezőkkel is. 
DVD-kiadást is tervezünk, és két külföldi miniturnét. 
 
2011.02.28
|


Játék
November 3. és 5. között az Európai Parlament idén is az Uránia Nemzeti Filmszínházban mutatja be az Lux-díjra jelölt, döntős filmeket.
Copyright © 2023 Minnetonka Lapkiadó Kft.