„Szerettem volna felgöngyölíteni a város történelmét” - Nelson Johnson

A Boardwalk Empire - Gengszterkorzó c. könyv írója
Új sikersorozattal indította az évet az egyik közkedvelt mozicsatorna, az HBO. A saját készítésű 12 részes Terence Winter- (Maffiózók) alkotás, a Broadwalk Empire – Gengszerkorzó a húszas évek fényűző, szesztilalomra fittyet hányó Atlantic Cityjében játszódik.
A sorozat Nelson Johnson azonos című dokumentarista könyvéből készült, aki húsz évet töltött azzal, hogy megírja az Enoch „Nucky” Johnson alatt a „világ játszóterévé” vált korrupt város történelmét. Interjú a könyv szerzőjével Nucky Johnsonról, aki egyszerre volt barátja Al Caponénak és a legbefolyásosabb republikánus politikusoknak.  
 
- Hogyan született meg a könyv ötlete? Fiatal kora óta ismerte ezeket a történeteket, amikről könyvében ír? 
 
- A történetek egy részét ismertem korábbról. Amikor a nyolcvanas évek elején megválasztottak, hogy az Atlantic City tervezőbizottság képviselője legyek, úgy mentem a városházára, hogy tisztában voltam vele, korrupt az igazgatás, de fogalmam nem volt róla, hogy politikailag mennyire nem funkcionál. A döbbenet, hogy milyen állapotok uralkodtak városházán, és a saját személyes késztetésem – hogy megértsem a dolgokat – inspirált arra, hogy megírjam a könyvet. Szerettem volna felgöngyölíteni a város történelmét, hogy rájöjjek, hogyan jutottunk el idáig. Aztán, ahogy elkezdtem emberekkel beszélgetni, átfutott az agyamon, hogy ez megérne egy könyvet. Az Atlantic Cityről szóló korábbi könyvek témái nagyjából kimerültek a Miss America szépségkirálynő választásban, a szállodákban meg a Boardwalk (a korzó Atlantic Cityben – a szerk.) részleteiben, de korábban soha senki nem fedte fel a város teljes történetét és egyetlen könyv sem koncentrált a politikai korrupcióra. 
 
- A kutatás és a könyv megírása közben megdöbbent időnként attól a fokú korrupciótól, amivel szemben találta magát? 
 
- Nem vagyok naiv ember. Ráadásul a családom már azelőtt is Atlantic Cityben élt, hogy Atlantic City egyáltalán létezett, és mint mondtam, már fiatal koromban is ismertem a történetek egy részét. Tudtam, hogy a városnak vannak politikus főnökei. De egészen addig, amíg elkezdtem interjúkat készíteni a nagy öregekkel, nem éreztem eléggé át a politikai összefüggéseket. A valódi „Nucky” Johnson azért maradhatott olyan sokáig a csúcson, mert biztosította a jólétet és ezáltal az emberek elégedettségét. A legkülönbözőbb dolgokat vetette be azért, hogy fenntartsa az emberek elégedettségét, amelyek közül a legfontosabb az volt, hogy gondoskodott a szállodaipar és a turizmus zökkenőmentes működéséről. A lakosság túlnyomó része pedig hajlandó volt szemet hunyni a törvények megsértése felett, mert úgy gondolták, ezek a város érdekét szolgálják. Egyébként a mai napig lehet találkozni emberekkel, akik hasonló módon gondolkoznak. 
 
- Úgy tűnik, az 1920-as éves Atlantic Cityje szolgált mintának Las Vegas számára, ami a ’30-as években kezdte elnyerni jelenlegi arculatát. 
 
- Ez tökéletesen így van. A régi Atlantic City ugyanúgy értette, amit most Vegas is, hogy egyetlen dolog miatt prosperálhat, ami pedig nem más, mint hogy szórakoztatnia kell az odalátogatókat, és arra ösztönözni őket, hogy ott hagyják a pénzüket. A város pedig akkor prosperálhat, ha a látogatók vissza is térnek. 
 
- Érdekes, hogy a szesztilalmat mennyire könnyedén értelmezték és hajtották végre Atlantic Cityben.
 
- Egyáltalán nem hajtották végre, ami nagyrészt betudható Nucky Johnson személyes befolyásának, mert 1916-ra már egy ismert figura volt. Abban az évben választották Walter Edge-t kormányzóvá, aki Johnsont az állam legfelsőbb bíróságának egyik pozíciójába nevezte ki. Így Nucky könnyedén haverkodhatott Trentonban más politikusokkal és fontosabb szerepet tölthetett be a Republikánus Pártban mind állami, mind országos szinten. Johnson remekül tudta mozgatni az embereket, kitalálta erősségeiket, gyengeségeiket, vágyaikat és álmaikat, és elég befolyásos barátra tett szert ahhoz, hogy békén hagyják, és a várost is békén hagyják. 
 
- Amikor a könyvet írta, gondolta, hogy lehet belőle tévésorozat vagy mozifilm? 
 
- Mindig is azt gondoltam, hogy Nucky Johnson akkora karakter volt, hogy valakinek biztosan felkelti majd az érdeklődést. Senki másról nem tudok a huszadik század első feléből, aki ilyen ügyesen ült volna meg két lovat egyszerre. Egyszerre volt a szervezett bűnözés tagja és egy nagyon befolyásos alakja a Republikánus Pártnak. Warren Harding még a Fehér Házba is meghívta, és Lincoln ágyában alhatott. 
 
- Már biztosan sokan kérdezték öntől, hogy nem leszármazottja-e Nuckynak? 
 
- Igen, már több százszor feltették nekem ezt a kérdést. A válasz: nem. Bár valaki megszerezte nekem Nucky középiskolás bizonyítványát. 


- A Gengszterkorzó- széria idén elnyerte a Legjobb televíziós sorozat, valamint a Legjobb televíziós dráma férfi főszereplője (Steve Buscemi) Golden Globe-díjakat. 
 
- Az Enoch „Nucky” Thompsont megformáló Buscemi a mostanival együtt összesen 15 különféle díjat nyert.
 
tété
2011.03.02
|


Filmek a TV-ben
18:10
A sztárok nem Liverpoolban halnak meg
angol romantikus film, 2017
18:10
Szerelem a Boszporusznál
német vígjáték, 2011
18:50
Legyőzhetetlen
amerikai dráma, 2006
18:50
Lezúzva
amerikai-kanadai akciófilm, 2009
Ifjúsági/gyerek műsorok a TV-ben
04:01
Chuggington - Jelvényt akarok!
I. évad, 12. rész
04:03
Pat, a kutya
2017, 15. rész: Becsapva
04:05
Chuck megoldja
I. évad, 5. rész: Malac mentés
04:06
Chuggington - Jelvényt akarok!
I. évad, 13. rész
04:10
Game Shakers
II. évad, 206. rész: Spitty Llama
Játék
Kitűnő budapesti indie-rock zenekar, amely Európát is készül meghódítani.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.