Kedvenc helyek

Radiohead: The King Of Limbs

est.hu:
8/10
|
olvasói
8/10 (27)
[ alternative / rock ] Mindenkit örömmel értesítünk, hogy megszületett az új Radiohead. Címe: The King Of Limbs. Hangja: a korábbiaknál is elektronikusabb. Hossza: a maga 37 percével az eddigi legrövidebb. Külalak: szokásosan elborult borítókép. Tartalom: szokásosan elborult szövegek. Súlya: brutál!
Spóroljuk meg azt a kört, hogy elmondjuk, hogy a Radiohead minden idők egyik legfurcsább és legfontosabb zenekara, a kilencvenes évek rockzenéjét átértelmező, majd a kétezres években egy radikális paradigmaváltást követően az egész dekád könnyűzenéjét markánsan meghatározó együttes.

Legutóbb 2007-ben fogadhattunk lemezt tőlük, az In Rainbows-t, mely hozta a szokásos színvonalat, de leginkább azért maradt meg az emlékezetünkben, mert "annyit perkálsz érte, amennyit akarsz"-módra került fel a netre, ezzel pedig rendesen megpiszkálta az ötös a hagyományos lemezkiadás rendszerét.


Most ismét sikerült felkavarni a nem is annyira állóvizet, korábban ugyanis csak annyit lehetett tudni az új projektről, hogy vannak friss számok, és hamarosan ki is adják őket, majd olyan pletyka is felröppent, hogy előfordulhat, hogy az egész anyagot kidobják a szemétbe. Nem ez történt, sőt: a The King Of Limbs villámgyorsan felkerült a világhálóra. A megjelenést február 14-én jelentette be Thom Yorke, február 18-án pedig már minden tisztességes háztartásban az új dalok kattogtak.


A lemez egy - állítólag - ezeréves tölgyfáról kapta a címét, amivel nem tudni, mire utal a zenekar, az viszont fix, hogy a dalokat is valamiféle misztikus hangulat lengi körül. A szerzemények a korábbiaknál is sokkal "elektronikusabbra" sikerültek, az In Rainbows bizonyos pillanataiban még eszünkbe juttatta a The Bends és az OK Computer dalait, a friss lemez azonban sokkal inkább a Kid A köldökzsinórján lóg, illetve a még radikálisabb Amnesiac és Yorke The Eraser című szólólemeze is bevillanhat.


A Bloom hipnotikus ritmusa azonnal bevezet ebbe a furcsa világba, a monoton módon hömpölygő, neo-pszichedelikus Morning Mr Magpie még beljebb csalogat a zenekar elvarázsolt erdejébe, a Feral viszont egy unalmas electro töltelékszám. A második félidő kárpótol az üresjáratért: rögtön itt van a lemez legszebb száma, a lebegő Codex, aztán a klipes Lotus Flower és a jó énekdallammal megtámogatott Separator.


Van, aki - mint mindig, most is - piedesztálra emeli a csapatot, ám sokak szerint ez a zenekar eddigi leggyengébb alkotása. Igazából az utóbbi véleménnyel sincs baj, ha okos indok van mögötte, csak az a baj, hogy hallottunk mi már "legrosszabb" Radiohead-albumot, amiről később derült ki, hogy igazából remekmű, csak lassan fedi fel szépségét, vagyis jóval több idő kell a megemésztéséhez, mint egy hagyományos LP esetében.

Szóval érdemes próbálkozni a The King Of Limbs-szel is - örömökben gazdag felfedezőutat kívánunk!
fejes
2011.03.03
|


Copyright © 2021 Minnetonka Lapkiadó Kft.